Algemeen

Video: eenvoudiger programmering van robots

programmering van robots
In het EU-project Factory in a Day hebben onderzoekers, robotfabrikanten en systeemintegratoren gezamenlijke wegen gevonden om de kosten en het tijdbeslag voor de installatie en programmering van robotsystemen duidelijk te reduceren (foto: TU Delft).

Europese kleine en middelgrote ondernemingen zijn opvallend terughoudend bij de inzet van robottechnologieën. Ze worden als te duur en te inflexibel gezien en hun installatie zou veel te lang duren. In het Europese onderzoeksproject Factory in a Day heeft een internationaal team uit wetenschap en industrie nieuwe wegen getoond om robotsystemen in de toekomst binnen slechts 24 uur te installeren, programmeren en in bedrijf te nemen. Het Fraunhofer-Institut für Produktionstechnik und Automatisierung (IPA) heeft de operating software hiervoor aanzienlijk vereenvoudigd.

Robotsystemen hebben nu vaak nog een beslissend nadeel: ze zijn onvoldoende flexibel om kleine series of individuele klantenwensen economisch te produceren. Alleen al de tijdrovende programmering waarmee industriële robots moeten worden klaargemaakt voor nieuwe montagetaken, is een te hoge kostenpost voor het MKB. Maar veel bedrijven schrikken ook terug voor de aanschafkosten en de kostbare installatie.

Factory in a day

In het EU- onderzoeksproject Factory in a Day hebben onderzoekers, robotfabrikanten en systeemintegratoren gezamenlijke wegen gevonden om de kosten en het tijdbeslag voor de installatie van robotsystemen duidelijk te beperken en ze hierdoor aantrekkelijker te maken voor het MKG.

Zo is het de projectpartners bijvoorbeeld gelukt om een demonstrator te ontwikkelen, Giftbot genaamd, waarmee het nu mogelijk is ook kleine bestellingen van een individueel geschenk door efficiënt en economisch samen te stellen en te versturen. Daarbij pakt een robotarm totaal verschillende voorwerpen in een doos, allemaal met dezelfde flexibel inzetbare grijper.

Programmering van robots

Fraunhofer-IPA nam in het project de rol op zich van de systeemintegrator die het software-framework maakt waarmee de projectpartners bijvoorbeeld de beweging van de Giftbox hebben geprogrammeerd. Hierbij werd de open source software ROS Industrial (Robot Operating System) gebruikt, waarmee de onderzoekers in Stuttgart samen met een wereldwijde gemeenschap van wetenschappers en software-ontwikkelaars herbruikbare softwarecomponenten en –tools genereren. Deze voorbewerkte programmabouwstenen vergemakkelijken de programmering van een industriële robot aanzienlijk.

Coördinator van het Europese project was prof. Martijn Wisse van de TU Delft. “Het is ons weliswaar gelukt de kosten en het tijdbeslag voor de installatie van robotsystemen duidelijk te reduceren, maar daarbij is gebleken dat installatie op één dag bij de huidige stand der techniek een doel voor de lange termijn is. Niettemin heeft het internationaal samengestelde team een aantal opmerkelijke resultaten bereikt (zie onderstaande video).

Op 1 januari 2017 is het vervolgproject Rosin al begonnen, dat de basisgedachte van Factory in a Day volgt. Het moet de open source software ROS Industrial tot standaard in de Europese indsutrie maken en daarmee de fabrieksautomatisering vergemakkelijken. Voor dit doel hebben de projectpartners, waaronder Fraunhofer IPA, drie hoofdactiviteiten gedefinieerd:

  • een gegarandeerde softwarekwaliteit die geschikt is voor industrieel gebruik
  • de beschikbaarheid van 33% van het projectbudget voor gebruikers en ontwikkelaars van voor de business relevante toepassingen
  • een aanbod voor verdere opleiding voor studenten en industriële partners.

Het project

Het Europese onderzoeksproject duurde van 1 oktober 2013 tot 30 september 2017. Het werd gefinancierd met zo’n elf miljoen Euro uit het zevende Europese onderzoekskaderprogramma. Aan het project werd deelgenomen door de TU Delft (coördinatie), TU München, KU Leuven, Fraunhofer-IPA, Fraunhofer-Institut für Produktionstechnologie (IPT), Centre National de la Recherche Scientifique, Philips, Randstad, Siemens, Materialise, Universal Robots, Lacquey, Factory Control, EMP Tooling Service, Delft Robotics en PAL Robotics.

In onderstaande video vat prof. Martijn Wisse van de TU Delft de resultaten van Factory in a day samen.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven