Algemeen

Video’s: Auto? Robot? Dit is de Elevate!

Hyundai Elevate CES 2019
Sundberg-Ferar en het Hyundai CRADLE team werkten samen aan de ontwikkeling van het Elevate concept (foto's: Hyundai)

Deze week is de CES – Consumer Electronics Show in Las Vegas. Een beurs waar niet alleen de laatste nieuwe smartphones en andere elektronica worden gepresenteerd, maar waar ook steeds meer bedrijven hun laatste nieuwe innovatieve technologie tonen. Ook autofabrikanten en roboticaspecialisten hebben deze beurs ontdekt. Zo tonen Hyundai en Sundberg-Ferar de Elevate, een auto die ook kan lopen.

Het voertuigconcept dat Sundberg-Ferar ontwikkelde voor de CRADLE-divisie van Hyundai geeft een nieuw gezicht aan mobiliteit en luidt een toekomst in van verbeterd vervoer. Hyundai CRADLE, dat staat voor Center for Robotic Augmented Design in Living Experiences, gelooft in het niet aflatende streven naar een betere mobiliteit door middel van baanbrekende robotica.

Wat als auto’s kunnen lopen?

De engineers Hyundai CRADLE hadden de moed om de vraag te stellen: ‘Wat als auto’s konden lopen?’ Sundberg-Ferar en het CRADLE team werkten samen aan de ontwikkeling van het Elevate concept. Dat combineert technologie uit auto’s en robots tot het eerste UMV, het Ultimate Mobility Vehicle. De transportindustrie heeft zich de afgelopen jaren gericht op ‘Last Mile’ oplossingen, maar dit project richt zich op de ‘Last 100 meter’, waar ze zich ook bevinden.

Ontwikkeld als reddingsvoertuig

Elke hulpverlener zal vertellen dat de eerste 72 uur na een natuurramp het meest cruciaal zijn om levens te redden. Door de aard van de ramp (bosbrand, aardbeving, orkaan of overstroming) kan het echter vaak moeilijk zijn voor zoek- en reddingsoperaties en humanitaire hulpacties om mensen in nood te bereiken en onmiddellijk hulp te krijgen.

Het Elevate concept overstijgt de voorheen onoverkomelijke beperkingen met toepassingen in een breed scala. Zo kan een auto met benen bijvoorbeeld snel naar een locatie rijden, net als elk ander reddingsvoertuig. Maar wordt de weg geblokkeerd door puin of omgevallen bomen, dan kan de Elevate gaan lopen of klimmen over het verraderlijk terrein om direct bij de gewonden of gestrande personen te komen.

Autonoom tot aan de voordeur

Ook zien Hyundai en Sundberg-Ferar toepassingen om mensen met een rolstoel of slecht ter been zijn te helpen door met de Elevate (bijvoorbeeld als taxi) als autonoom voertuig tot aan hun voordeur kan lopen. Het zou over hun bloementuin kunnen stappen en zich naar hun deur kunnen verplaatsen, zodat de rolstoel direct in het voertuig kan rollen.

Het Elevate concept is gebaseerd op een modulair EV-platform met de mogelijkheid om verschillende cabines op te bouwen en te wisselen voor specifieke toepassingen. De poten zijn bevestigd aan het chassis van het platform, waarin de accu is ondergebracht. De robotica-architectuur van de poten heeft vijf vrijheidsgraden, elektrische actuatoren in elk scharnier plus naafmotoren voor de wielen.

Dit ontwerp is uniek en in staat om zowel als een zoogdier of reptiel te lopen, waardoor het in elke richting kan bewegen. De poten klappen in bij het rijden, waarbij de stroom naar de gewrichten wordt onderbroken en het geïntegreerd passief wielophangingsysteem wordt gebruikt. Hierdoor kan de Elevate net als elk ander voertuig op de weg rijden. Maar geen enkel ander voertuig kan een muur van anderhalve meter beklimmen, over een gat van anderhalve meter stappen, over slecht terrein lopen en de wielbasis naar 4,5 meter verbreden, terwijl het platform, de cabine en de passagiers volledig horizontaal blijven.

Hydrauliek in prototypefase gesneuveld

In een vroeg stadium bestudeerde het team de mogelijkheid om de benen hydraulisch aan te drijven. Terwijl hydrauliek aantoonbaar op voertuigschaal wel werkt, bleken nieuwe ontwikkelingen in de elektrische actuatortechnologie een groter bewegingsbereik te bieden en tegelijkertijd de juiste hoeveelheid koppel te leveren. Er werd een schaalmodel van de robot ontwikkeld om de mogelijkheden van een volledig elektrische actuatorarchitectuur te bestuderen en om te beginnen met het programmeren van de robotbenen. Dat toont onderstaande video.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven