Algemeen
vervangend lager
De smeermiddelvrije en onderhoudsvrije vervangingslagers voor het Drylin W bouwpakket kunnen direct op de rail worden gewisseld, om zo stilstandstijd en instelkosten te reduceren (foto: Igus).

Begin dit jaar ontwikkelde Igus een vervangend lager voor het Drylin W lineaire bouwpakket. Het is bedoeld voor snelle vervanging van de glijfolie in applicaties met hoge frequenties. Het principe er achter is heel eenvoudig: ontgrendel het lager, duw de glijfolie er uit, vervang, en klaar. Het vervangend lager bespaart tijd en kosten. Het is nu ook leverbaar in de maten 16 en 20 voor lineaire geleidingen van de Drylin W serie, naast de standaard installatiemaat 10.

In extreme omstandigheden kunnen abrasief zand of glasstof vroeg of laat leiden tot slijtage van de glijfolies op een lineaire geleiderail. Hiervan is bijvoorbeeld sprake in toepassingen in de automatisering, waar lineaire geleidingen en assen 24-uur per dag in bedrijf zijn. Voor een vervanging van de glijfolie, moest de hele lineaire slede van de rail worden geschoven.

Vooral bij lineaire assen of multi-as lineaire robots met tandriemaandrijving, kon dit uitsluitend worden gedaan door kostbare demontage en het opnieuw in bedrijf stellen. Om dit te ondervangen heeft Igus een vervangend lager ontwikkeld voor de drylin W lineaire geleidingen.

Vervangend lager

Het lager uit de high-performance kunststof Iglidur J200 maakt in een paar stappen een gemakkelijke vervanging direct op de lineaire rail mogelijk. Dit reduceert de stilstandstijd, bespaart kosten en waarborgt een 24/7 werking. Een praktisch, gratis gereedschap maakt een veilige installatie van de glijfolies in een mum van tijd mogelijk.

Nu het lager ook leverbaar is in andere installatiematen 16 en 20 kunnen Drylin W lineaire geleidingen, lineaire assen en lineaire robots gemakkelijk naderhand worden gemonteerd.

Vervanging in 30 s

Het principe van het vervangen van het lager is eenvoudig. De onderhoudsman maakt eerst de zij-afdekking van de lineaire behuizing los met een schroevendraaier. Met het gratis meegeleverde gereedschap, dat gebruikers ook zelf 3D kunnen printen, wordt de glijfolie uit de behuizing geschoven en direct van de rail verwijderd. De nieuwe glijfolie van slijtvast en abrasiebestendig Iglidur J200 wordt vervolgens op de rail geklikt en weer op de slede geplaatst met behulp van het montagegereedschap. Het zijdeksel wordt weer terug op de lineaire behuizing geplaatst en de glijlagerwisseling is in een mum van tijd voltooid.

Het praktische voordeel is, dat de rail niet wordt beschadigd en de lagerbehuizing opnieuw kan worden gebruikt, zonder demontage van riem of draadspindels. Een pin in het midden van de zijafdekking borgt de glijfolie in de lineaire behuizing. Deze vervanging kan ook worden uitgevoerd met een schroevendraaier. Op de nieuwe bekleding in de slede, heeft igus daarom speciale uitsparingen gemaakt.

Onderstaande video laat zien hoe snel het lager kan worden vervangen.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven