Algemeen

Vermogensmeting voor brandstofcel modules

next energy vergelijkbare testen voor brandstofcel modules
Tijdens het project Next Energy worden meerdere commercieel beschikbare brandstofcel modulen getest. De projectdeelnemers kunnen daarna de vergelijkingsnauwkeurigheid van het testproces vaststellen

Onderzoekers van het EWE-Forschungszentrum für Energietechnologie ontwikkelen een vergelijkbare vermogensmeting voor brandstofcel modules. Brandstofcel modules worden steeds vaker ontwikkeld voor een emissievrije en van het net onafhankelijke stroomvoorziening bijvoorbeeld voor een camping. De producenten kunnen hun producten volgens de DIN EN IEC 62282-2 normen onderzoeken om de eigenschappen vast te stellen.

Maar in hoeverre zijn de resultaten van de daar beschreven testmethode op verschillende modellen vergelijkbaar? Deze vraag was de basis van het in september 2014 opgestarte onderzoeksproject VariPrüfBZ („Untersuchung der Variabilität von Prüfmethoden und Randbedingungen zur Vergleichbarkeit der Ergebnisse von Brennstoffzellenprüfungen nach der DIN EN IEC 62282-2“).

Binnen het project werken in het EWE-Forschungszentrum Next Energy samen met het Fraunhofer-Institut für Solare Energiesysteme ISE (Freiburg) en de projectcoördinator Zentrum für BrennstoffzellenTechnik ZBT GmbH (Duisburg) samen. Het ministerie van economie en energie (BMWi) subsidieert het project gedurende twee jaar in het kader van het financieringsprogramma „FuE-Transfer durch Normung und Standardisierung“ (TNS).

Tijdens het project worden meerdere commercieel beschikbare brandstofcel modulen getest. De projectdeelnemers kunnen daarna de vergelijkingsnauwkeurigheid van het testproces vaststellen.

Next Energy

Binnen het huidige DIN-testproces worden in eerste instantie de elementaire veiligheidseisen voor brandstofcel modulen vastgesteld. De beschrijving van de testmethode is nogal open, waardoor er speelruimte is in de interpretatie van de resultaten. Hier begint het project voor de deelnemers uit Duisburg, Freiburg en Oldenburg: ze werken aan een testmatrix waarmee de komende maanden diverse commercieel beschikbare brandstofcel modulen worden getest.

“Deze onderzoeken herhalen we in een kringproces voor zover mogelijk op de proefstand van alle projectpartners, zodat we de resultaten uiteindelijk direct met elkaar kunnen vergelijken”, verklaart dr. Corinna Harms, VariPrüfBZ-projectleider bij Next Energy. “Op deze manier kunnen met de nauwkeurigheid van de testprocedures vergelijken. Tegelijkertijd krijgen we informatie over de afhankelijkheid van verschillende individuele parameters”.

De wetenschappers willen uit de verkregen kenveldresultaten tijdens het project de diverse factoren verzamelen, die invloed hebben op meetafwijkingen zoals laboratoriumomstandigheden, transport, lucht- en waterstof kwaliteit nauwkeurigheid of de meetomgeving. “We krijgen op deze manier niet alleen meer transparantie en vergelijkingsmogelijkheden op het gebied van standaard compatibele testen voor brandstofcellen, aldus Joachim Jungsbluth, coördinator van het project, maar we geven ook een impuls voor de uitwerking van het ontwerp voor nieuwe normen, die specifiek zijn gericht op de vermogenstest van brandstofcel modulen”.

Vermogenstest brandstofcel

Een passende aanbeveling voor de uitbreiding van de „DIN EN IEC 62282“-serie voor een vermogenstest kan ook worden gezien in de DIN EN IEC 62282-3-200 voor stationaire brandstofcelsystemen. Hierin bevindt zich een norm die speciaal voor de vermogensmeting van stationaire systemen geldt, zoals die voor de brandstofcelmodulen nog niet bestaat. De resultaten worden besproken in de laatste projectfase binnen het forum van deskundigen tijdens de workshop „Zulassung – Zertifizierung – Normung“, die begin 2016 moet plaatsvinden bij het ZBT in Duisburg.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven