Algemeen
De pilot Auditprogramma efficiënte elektrische aandrijfsystemen loopt sinds het voorjaar van 2019 bij 20 grote bedrijven in de chemie, staal, bouwmaterialen en voedingsmiddelen (foto: Aandrijftechniek)

Door eenvoudige aanpassingen aan elektrisch aangedreven machines en apparatuur kunnen deze maar liefst 30% tot 60% efficiënter worden. Bedrijven besparen zo al tussen de 3% en 10% op hun elektriciteitsverbruik. Dat blijkt uit de eerste resultaten van een pilot van Kennisnetwerk Efficiënte Elektrische Aandrijfsystemen (KEEA). Bedrijven kunnen zich nog aanmelden voor de pilot.

De pilot Auditprogramma efficiënte elektrische aandrijfsystemen loopt sinds het voorjaar van 2019 bij 20 grote bedrijven in de chemie, staal, bouwmaterialen en voedingsmiddelen. “Deze bedrijven zijn allemaal grootverbruikers van energie, vanwege het gebruik van grote ventilatie- en pompsystemen en elektromotor gedreven machines”, vertelt Maarten van Werkhoven van het KEEA.

Forse besparingen mogelijk

Bijna 1/4 van het totale energieverbruik van bedrijven bestaat uit verbruik door elektrische systemen. En 2/3 daarvan gaat naar elektrische aandrijfsystemen. Van Werkhoven: “We praten bij de pilot over een forse besparing. Prettig voor een bedrijf en een goede bijdrage aan het terugdringen van de CO2 uitstoot.”

Analyse staat van onderhoud

Bij de pilot worden alle elektrische aangedreven systemen in het bedrijf bekeken. “We maken een selectie op basis van criteria als staat van onderhoud, betrouwbaarheid, gebruik en kosten. Dan volgt een analyse hoe elektriciteit te besparen is”, zegt Van Werkhoven. Die besparing is vaak verrassend eenvoudig: “Een pomp hoeft bijvoorbeeld niet altijd op volle toeren te draaien. Regelen en inregelen is hier de sleutel. Soms hebben we ook een nieuwere pomp geïnstalleerd of de pomp en aandrijving aangepast.”

30% tot 60% energie besparen

Uit de eerste resultaten bij vijf bedrijven blijkt dat de maatregelen zorgen voor een besparing van 30% tot 60% aan energie per systeem. Van de vijftien andere bedrijven zijn nog geen resultaten bekend, maar Van Werkhoven verwacht dat de besparing daar even hoog uitvalt.

Aanmelden pilot

Er kunnen nog 10 bedrijven deelnemen aan de pilot. Ze krijgen een analyse en advies over hoe ze energie kunnen besparen in hun elektrische aandrijfsystemen. Heeft u interesse in deelname, neem dan contact op met KEEA. U kunt ook deelnemen aan de deelsessie over de pilot op het EZK-evenement: Partners in energie-uitdagingen, op 30 januari 2020 in Barneveld.

Vergroten energie-efficiëntie

RVO.nl is samenwerkingspartner van KEEA en is betrokken bij de ontwikkeling van de pilot. Met brancheorganisaties FEDA, Techniek Nederland, Holland Pomp Groep en NLdigital werkt RVO.nl samen in het kennisnetwerk en bij projecten. Doel is het vergroten van de energie-efficiëntie bij het gebruik van aandrijfsystemen, kennis te delen en tools te ontwikkelen die de gebruikers helpen bij verduurzaming van de aandrijftechniek.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven