Algemeen

Veiligheidspakket van Rexroth voor persen

Rexroth veiligheidspakket persen
Fabrikanten gebruiken de IH04 Type C persmodule om bovenste zuigerfuncties te ontwerpen, bouwen of modificeren in overeenstemming met de algemene veiligheidseisen (foto: Bosch Rexroth).

Bosch Rexroth heeft een veiligheidspakket voor persen ontwikkeld, bestaande uit een standaard hydrauliek regelblok en een veiligheids-PLC met een functieblokbibliotheek. Samen vormen ze een turnkey eenheid met gecertificeerd typekeuring. Hierdoor kunnen fabrikanten van hydraulische persen, rubber- en kunststofpersen hun productietijd en –kosten significant reduceren.

Op maat gemaakte machines vereisen dezelfde inspanningen qua ontwerp, implementatie en validatie van veiligheidsgerelateerde functies als in serie gebouwde machines. Maar terwijl deze kosten van seriematig gebouwde machines kunnen worden verdeeld over veel machines, hebben ze bij speciale machines een naar verhouding veel groter aandeel in de totale kosten.

Veiligheidspakket

De kern van het hydraulisch deel is de Type C IH04 persmodule, een standaard eenheid met een modulaire bouw voor een range tot 3000 dm3/min. Alle standaard hydraulische functies voor persen zijn zodanig in kaart gebracht, dat ze individueel kunnen worden aangepast aan de machine-eisen.

Als besturingssysteem voldoet het aan de eisen voor installatie in hydraulische persen volgens ISO 16092-3 en in kunststof- en rubberpersen volgens DIN EN 289. Volgens ISO 13849-1 wordt het beschouwd als een’veiligheidsgerelateerde component voor een regelsysteem’ met categorie 4 PLe volgens deze norm.

Fabrikanten gebruiken de persmodule om de bovenste zuigerfuncties te ontwerpen, bouwen of modificeren overeenkomstig algemene veiligheidseisen. Het typekeuringscertificaat HSM15009 is beschikbaar. Door uitbreiding van de veiligheidsbesturing op PLC-niveau in combinatie met SafeLogic, kunnen fabrikanten met de veiligheids-PLC die is geïmplementeerd in de L75 en VBP40 van Rexroth, voldoen aan de applicatiespecifieke eisen voor veiligheidskritische functies.

Rexroth completeert het veiligheidspakket met een functieblok dat speciaal is ontwikkeld voor de IH04 Type C persmodule. Overeenkomstig de bedrijfsmodus, bijvoorbeeld automatisch bedrijf, enkelvoudige slag, inbedrijfstelling of kruipsnelheid met lagere snelheid en sluitbeweging maar ook de positieschakelaars van de kleppen, de functieblok laat het schakelen van de veiligheidsgerelateerd kleppen in de persmodus verlopen. Elke fout die is ontdekt kunnen in tekstvorm worden verwerkt, met informatie over de falende hydraulische functie.

Minder inspanning, tijdbesparing

Met het veiligheidspakket kunnen fabrikanten de inspanningen voor het ontwerpen, implementeren en valideren van standaard veiligheidsgerelateerde apparatuur verminderen. Rexroth levert de documentatie inclusief bedrijfshandleiding en typegoedkeuringsproceduren, plus door de TÜV-gecertificeerde functieblokken in de vorm van een bibliotheek.  Bovendien worden de validatie-inspanningen aanzienlijk bekort door de certificaten.

De turnkey veiligheidsoplossingen bestaan uit geïntegreerde standaard componenten en software. Ze dekken een variëteit van persen en processen af. Hiermee kunnen fabrikanten een uniform veiligheidsconcept voor al hun machinesgrootten en functies implementeren. Het veiligheidspakket is ook geschikt voor het moderniseren en modificeren van reeds geïnstalleerde persen.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven