Algemeen
Balluff Wibu RFID-lezer met OPC UA
De OPC UA RFID-lezer van Balluff met Secure Element van WIBU-Systems (foto: Balluff).

Automatiseringsspecialist Balluff ontwikkelt in het onderzoeksproject IUNO samen met partners een op OPC-UA gebaseerde RFID-oplossing. Radio Frequency Identification moet worden gebruikt voor de veilige datacommunicatie tussen het objectniveau en ondernemings-IT. Hiermee kunnen ondernemingen hun productieproces vormgeven met veilige data.

Industrie 4.0 biedt ondernemingen grote kansen. De productie wordt niet alleen efficiënter en economischer, ondernemingen kunnen ook flexibel reageren op wensen van klanten en nieuwe producten sneller op de markt brengen. Tegelijkertijd brengt toenemend gebruik van netwerken echter ook talrijke nieuwe risico’s voor de de productie met zich mee door veiligheidslekken.

Het door het Bundesministerium für Bildung und Forschung (BMBF) gesubsidieerde onderzoeksproject IUNO is een Duits referentieproject voor veilige IT binnen Industrie 4.0. De projectdeelnemers hebben in de laatste drie jaar bedreigingen en risico’s voor intelligente fabrieken geïdentificeerd, beveiligingsmaatregelen ontwikkeld en met succes vier cases over de thema’s veilige data, veilige diensten, veilige processen en veilige netwerken uitgevoerd.

Veilige processen voor Industrie 4.0

Bij veilige processen stonden twee risico’s voor de onderzoekers centraal. Enerzijds was dat de dreiging van hackers van het productieproces, anderzijds de uitdaging dat een werkstuk op elk moment de juiste weg door de productie vindt en daarbij steeds identificeerbaar blijft. Daarbij moest ook worden gegarandeerd dat bij filevorming in de productie alternatieve routes werden herkend. Dat vereist ‘navigatiesystemen’ voor werkstukken.

Samen met Wibu-Systems, specialist voor beveiliging en licentiëring van software en documenten, heeft Balluff de firma Homag, fabrikant van houtbewerkingsmachines, ondersteund bij het bouwen van veilige processen voor klantspecifieke productie. Met als voorbeeld de meubelproductie hebben de deelnemers de afzonderlijke processtappen vanaf de productontwikkeling via de werkvoorbereiding en productie tot en met de service geanalyseerd. Daaruit konden ze bijbehorende beveiligingsmaatregelen afleiden en realiseren.

Om een veilige communicatie te garanderen wordt in de productie nu het OPC UA protocol met een end-to-end versleuteling gebruikt. Hierdoor wordt het afsluisteren of manipuleren van data voorkomen.

Veilige communicatie met RFID-technologie

RFID-systemen vormen de basis van de communicatie in de productie. Deze systemen gelden als sleutelsystemen voor Industrie 4.0 oplossingen. Ze maken transparante ketens, een betrouwbaar volgen van afzonderlijke producten of complete batches in de logistiek en ERP-systemen mogelijk. Bovendien sturen ze data en componenten met veilige identiteiten in productienetwerken. Hierdoor vormen ze een intelligent navigatiesysteem voor werkstukken.

Maar conventinele RFID-tags bevatten in de regel geen veilige data. Onbevoegden kunnen ze afluisteren of manipuleren. Om deze problematiek te omzeilen heeft Balluff de OPC UA RFID-lezer met Secure Element van WIBU-Systems ontwikkeld, als veilige uitvoering van conventionele RFID-systemen. Hiertoe wird de intelligente BIS U-6127 UHF Long Range RFID-lezer van Balluff uitgebreid met de Secure Element CmASIC van Wibu-Systems.

Op deze manier kan de communicatie van de RFID-lezer naar andere systemen worden beveiligd. De data op de RFID-tag worden digitaal ondertekend en naar keuze versleuteld. Op deze manier kan de authenticiteit van de data van de RFID-tag worden getest via de sleutel die zich in de CmASIC direct in de RFID-lezer bevindt. De nieuwe lezer verhindert aldus effectief het afluisteren of manipuleren van data in de productie.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven