Algemeen

Veilige co-robots met nieuwe aandrijvingen

veilige co-robots met nieuwe actuatoren
Een studie naar een toepassing bij Stodt. Een in het project FourByThree ontwikkelde robotarm ondersteunt een medewerker bij het laden en lossen van onderdelen bij een machine (foto: FourByThree)

De samenwerking tussen mens en robot veilig en efficiënt vormgeving – dat was een doelstelling van het door de Europese Unie deels gesubsidieerde samenwerkingsproject FourByThree naar co-robots. Het Robotics Innovation Center van het Deutsches Forschungszentrums für Künstliche Intelligenz (DFKI) ontwikkelde daardoor technologieën die intrinsiek roboticagedrag mogelijk maken.

FourByThree werd voor een deel in het kader van het Europese kaderprogramma Horizon 2020 voor onderzoek en innovatie gefinancied. De projectpartners zijn onderzoekscentra, industrie- en technologiebedrijven en een universiteit. De partners zijn gevestigd in Duitsland, Spanje, Finland, het Verenigd Koninkrijk en Nederland (Stodt Toekomsttechniek).

Aan het project, dat onder leiding staat van het Spaanse onderzoekscentrum IK4-Tekniker namen 17 internationale partners uit industrie en onderzoek deel, waaronder Stodt Toekomsttechniek in Hengelo (Ov.).

Robotoplossingen

veilige co-robots
Prototype in een toepassingsstudie bij Woll Maschinenbau in Saarbrücken. De robotarm ondersteunt een mens bij laswerkzaamheden door het werkstuk tijdens het lasproces vast te houden en te positioneren (FourByThree).

Nu al voldoen conventionele robots aan de eisen van veel industriële toepassingen. Ze zijn in hoge mate geschikt, nauwkeurig en efficiënt. Maar ze laten het afweten wanneer het om veilig samenwerken met de menselijke bediener gaat, en dan met name als mens en robot hun werkplek delen.

Sinds 2014 werken onderzoekers in het EU-Project FourByThree aan baanbrekende robotoplossingen die veilig en efficiënt met menselijke bedieniers in productiebedrijven samenwerken. Drie jaar succesvol ontwikkelingswerk in hardware- en software-technologieën, die geschikt zijn voor mens-robot-samenwerking en eenvoudig zijn te programmeren en te bedienen.

Dankzij de modulaire benadering van het project kunnen de meeste resultaten worden geïntegreerd in andere robotsystemen die al op de markt of nog in ontwikkeling zijn. De in FourByThree gerealiseerde oplossingen zijn toegankelijk via een online-platform.

FourbyThree heeft er toe bijgedragen, dat de visie van mensen en robots die in een productieomgeving hand en hand werken, al snel werkelijkheid wordt, aldus IK4-Tekniker. De in het project ontwikkelde hardware- en softwareoplossingen werden in in vier pilot-scenario’s getest en concentreren zich op verschillende industriële processen: montage, machineonderhoud, lassen, klinken en ontbramen.

Modulaire actuatoren

Het Robotics Innovation Center ontwikkelde modulaire actuatoren, die dienen als basis voor de bouw van robotarmen. De aandrijvingen zijn gebaseerd op een aan het DFKI ontwikkeld nieuw soort serieel-elastisch ontwerp. Door eenvoudige krachtmeting en de demping van onverwachte botsingskrachten zijn robot met een intrinsiek gedrag mogelijk.

Het DFKI onderzoeksgebied leverde actuatoren in vier verschillende grootten kan, zodat de integrator het aantal en de grootte van de afzonderlijke aandrijvingen vrij kan kiezen, afhankelijk van de eisen aan de robotarm. Dankzij de actuatoren kunnen de systemen ook met duidelijk zware objecten hanteren.

Anders dan vergelijkbare commerciële elastische aandrijving vormen de door het DFKI ontwikkelde actuatoren een nieuwe vermogensklasse, die de bouw van collaboratieve industriële robots mogelijk maakt, die met duidelijk grotere netto belastingen als vergelijkbare elastische systemen kunnen werken. Bovendien zijn de nieuwe aandrijvingen voorzien van geïntegreerde elektronica, die tegelijkertijd de verwerking van sensordata, de communicatie en de op een FPGA gebaseerde regeling overneemt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven