Algemeen

Veilig werken met hydrauliek

veilig werken met hydrauliek
Brancheorganisatie Feda heeft een nieuwe website gelanceerd met informatie over veilig werken met hydrauliek.

Gistermiddag vond tijdens de vakbeurs WOTS de officiële presentatie plaats van de website Veilig werken met hydrauliek. De nieuwe site is een initiatief van leden binnen de sectie Hydraulic Solutions binnen brancheorganisatie Feda. Op de site vindt u informatie over de activiteiten omtrent veilig werken met hydrauliek. Niet dat hydrauliek een onveilige techniek is, maar áls het dan mis gaat kunnen de per definitie hoge drukken vervelende gevolgen hebben.

Het initiatief past binnen een breder programma om de veiligheid van en rond hydraulische installaties te verbeteren. Onderdeel van dit programma zijn ook een training ‘Veilig werken met hydrauliek’ en een zakboekje hoe om te gaan met letsel. Deze uitgave zal zijn officiële introductie beleven tijdens Het Hydrauliek Symposium in november.

veilig werken hydrauliek
Feda-bestuurslid Arjan Coppens (links) feliciteert auteur Rob van den Brink met het verschijnen van de nieuwe technische leergang Hydrauliek leidingtechniek (foto: Ad Spijkers)

Ook in de nieuwe leergang Hydrauliek leidingtechniek wordt op verschillende plaatsen ingegaan op ‘do’s en don’ts’ rondom hydraulische installaties, die alle een duidelijke relatie met veiligheid voor mens, milieu en installatie hebben. Ook deze leergang wordt weer uitgegeven door MK Publishing.

Tot slot komt veiligheid uitgebreid aan de orde tijdens Het Hydrauliek Symposium (13 november in Ede), dat de Feda samen met Vereniging Platform Hydrauliek organiseert en aan onderhoud is gewijd, .

Training veilig werken met hydrauliek

De training is ontwikkeld voor personen die werkzaam zijn in de hydraulische industrie en voor mensen die in hun werk veel te maken hebben met hydraulisch aangedreven machines. En die zijn in heel wat branches te vinden: bouw, scheepvaart, land-, tuin- en bosbouw, offshore, railvervoer, mijnbouw, alternatieve energie en algemene machinebouw. Bij de ontwikkeling van de training heeft de Feda veel ondersteuning gehad van de British Fluid Power Association (BFPA), dat in het Verenigd Koninkrijk al langer cursussen en voorlichting geeft over veiligheid van hydraulische installaties.

Aan het begin van de zomer werd bij Eriks de eerste training ‘Veilig werken met hydrauliek’ gegeven. Deze onderneming geeft al langer cursussen op dit gebied en ‘leverde’ ook de eerste docenten en een aantal cursisten. De eerste negen cursisten hebben de training met succes afgerond. De bedoeling was dat ze hun certificaat tijdens de officiële presentatie van de nieuwe site in ontvangst zouden nemen. In de praktijk gaven ze echter geen van negen acte de présence aangezien hun aanwezigheid elders vereist was ……

Op dit moment wordt de training aangeboden door Eriks en ROVC in Ede. Vanaf 2015 zullen ook Hydroflex in Oud Beijerland en Bosch Rexroth in Boxtel de training aanbieden. Intussen hebben nog meer bedrijven belangstelling getoond om de training te gaan verzorgen. Bij de totstandkoming van de training zijn behalve de initiatiefnemende leden onder meer ook Tata Steel en het Erasmus Medisch Centrum betrokken geweest.

‘Rode boekje’

Een prominente rol is straks weggelegd voor het in november verschijnende zakboekje Medisch spoedgeval, Hydraulisch hoge druk injectieletsel; De feiten. Binnen zowel de hydrauliekindustrie als de medische wereld is de kennis over ongevallen met vloeistoffen onder druk en hoe te handelen in een dergelijk situatie nog zeer beperkt. Om veilig werken met hydrauliek te kunnen borgen, is het rode boekje ontwikkeld. De uitgave is een bewerking van een vergelijkbare uitgave van (wederom) de BFPA, dat in Engeland in zowel hydrauliekbedrijven als ziekenhuizen aanwezig is.

Het zakboekje (ook weer uitgegeven voor MK Publishing) is een praktische en waardevolle tool voor iedereen die met of rond hydraulische systemen werkt. Ongevallen zijn gelukkig uitermate schaars, maar bij een injectie (bijvoorbeeld door een gaatje in een slang) kan er een kritieke situatie ontstaan. Snel handelen is essentieel om blijvend letsel zoveel mogelijk te kunnen voorkomen.

Het boekje beschrijft de juiste methoden voor de eerste spoedbehandeling op de werkvloer en geeft richtlijnen voor artsen. De noodzaak aan gedegen kennis en informatievoorziening is hoog om veilig werken met hydrauliek te kunnen borgen. Het boekje is nog niet beschikbaar, maar kan alvast wel worden besteld bij Feda en MK Publishing. De uitgever en uw redactie adviseren u wel om het niet te lezen na een overvloedige maaltijd.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven