Algemeen
Invertek Hiflex SPS IPC Drives 2018
De E3 regelaar serie voor buitenopstelling is ontwikkeld op basis van de opgedane ervaring met IP55 en IP66-regelaars en verdere ontwikkelingen (foto's: Paul Quaedvlieg)

De productnoviteiten van Hiflex Automatiseringstechniek waren op meerdere stands aanwezig op de SPS IPC Drives In Neurenberg. Zowel bij Invertek Drives, Hitachi en Exor kreeg Aandrijftechniek het laatste nieuws te horen.

Het meeste nieuws kwam van Invertek Drives. Deze fabrikant van frequentieregelaars uit Wales is bezig met het bouwen van een nieuwe fabriek, waar uiteindelijk meer dan het dubbele aantal frequentieregelaars uit moet gaan rollen. “Nu maken we 160.000 units per jaar,” aldus Nigel Evans, Marketing Manager bij Invertek. “Als de nieuwe fabriek eenmaal draait in 2019 gaan we naar 400.000 regelaars per jaar. We hebben veel geïnvesteerd om de kwaliteit verder te verhogen en deels ook geautomatiseerd in de productie.”

Regelaars voor buiten (Real outdoor)

Op het gebied van nieuwe producten had Invertek ook het nodige nieuws te melden. Zowel Dick de Graaf als John van der Lugt van Hiflex toonden ons de belangrijkste noviteiten. De E3 regelaar serie voor buitenopstelling is ontwikkeld op basis van de opgedane ervaring met IP55 en IP66-regelaars en verdere ontwikkelingen. De Graaf: “Heel handig voor toepassingen zoals pompen en ventilatoren. Deze geheel gesloten regelaar serie wordt geleverd in vier bouwgroottes met een vermogensbereik tot en met 22kW. De regelaars kunnen gekozen worden met of zonder een hoofdschakelaar en met of zonder netfilter. Deze regelaars maken directe montage op een machine mogelijk en een schakelkast is overbodig. Ook de behuizing is van speciaal geselecteerd polycarbonaat zodat de regelaars UV-straling-, vet-, olie- en zuurbestendig zijn.” Deze regelaars zijn dan ook ‘Real Outdoor’ bestendig.

Koelcompressoren en warmtepompen

Een andere noviteit was de Invertek Coolvert regelaar met een vermogensbereik tot 11 kW. “Deze regelaar is speciaal ontwikkeld voor koelcompressoren en warmtepompen,” legt van der Lugt uit. “Er zit speciale software in voor dit soort toepassingen. Een van de voordelen is het zeer compacte design. We verwachten dat deze regelaar binnen 3 tot 6 maanden leverbaar wordt.”

Gebruiksgemak en flexibiliteit

Op de stand van Hitachi konden we de complete serie SJ-P1 regelaars aanschouwen. Arnold Rupperath van Hitachi toonde ons de nieuwe serie. “De serie SJ-P1 regelaars is de opvolger voor de huidige SJ700D en SJ700B series, is breed inzetbaar en kan ook worden ingezet voor de complexere en veeleisende toepassingen. Denk hierbij aan aandrijvingen van ventilatoren, pompen, compressoren, mixers, transportbanden, liften, hijswerktuigen, shredders, wikkelsystemen door een zeer nauwkeurige constant koppelregeling, centrifuges en wasmachines.”

Het vermogensbereik is van 0,75 tot en met 132kW. Het startkoppel bedraagt 200% bij 0,3Hz. De uitgangsfrequentie is 0 tot en met 590Hz. Hierdoor kunnen hoge motortoerentallen worden bereikt en is de regelaar geschikt voor de aandrijving van nauwkeurige metaalbewerkingsmachines. Bij de ontwikkeling van de SJ-P1 serie is veel aandacht besteed aan het gebruiksgemak, flexibiliteit en een lange levensduur.”

Nieuwe fabriek Exor

Ook bij het Italiaanse Exor schoven we aan tafel voor het laatste nieuws. Lorenzo Gabrieletto, Chief Sales Officer praatte ons bij. “We hebben op deze beurs in Neurenberg geen echt productnieuws, onze laatste nieuwe eX700 serie is een half jaar geleden geïntroduceerd, maar we gaan in Verona wel verhuizen naar een nieuwe fabriek. Deze is drie keer zo groot als wat we nu hebben, waardoor we de productie van onze HMI’s nu flink kunnen vergroten. We zijn wel met een nieuw product bezig, maar de ‘launch’ hiervan presenteren we op de SPS IPC Drives in Parma (I).”

Nieuwe HMI voor food en pharma

Ook zagen we de relatief nieuwe Exor eX707FB , die speciaal voor de voedingsmiddelen en- farmaceutische industrie is ontwikkeld. De 10 inch eX710FB wordt begin 2019 verwacht. Uitgangpunt bij de ontwikkeling was het gebruik maken van de kracht van de eX700 serie en de CEI EN 65529 richtlijn. De belangrijkste kenmerken zijn een zeer lange garantie zonder dat er beschermende behuizing behoeft te worden gebruikt, een makkelijk te reinigen IP69 voorzijde, glas met polyester beschermlaag, hoge druk reiniging bij 80°C mogelijk, een rvs beschermrand, bestand tegen zuren en chemicaliën en tot slot een afdichting conform de richtlijnen in de voedingsmiddelenindustrie

Corvina Cloud

Daarnaast draaide het bij Exor in Neurenberg om de cloud. Klanten willen hun bedienpaneel veilig kunnen benaderen via internet en bij Exor heeft dat de naam Corvina Cloud gekregen. In Corvina Cloud kan de klant gebruik maken van dashboards. De verbinding met de cloud is vanaf JMobile 2.8 aan en uit te zetten met behulp van een widget. Met name voor eindgebruikers is dat interessant; tijdens normaal gebruik heeft hun machine geen verbinding met de cloud. Pas als er storingen zijn, wordt contact gelegd met de cloud, waarna een servicetechnicus het probleem kan analyseren. En hoewel Corvina Cloud nog niet zo lang beschikbaar is en de huidige versie niet alle functionaliteit van een ‘echte’ cloud heeft, zijn er in Nederland toch al ruim honderd gebruikers via Hiflex.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven