Algemeen

Vast met frequentieregelaar of verstelbaar?

vast regelbaar versus verstelbaar
Het derde minisymposium van de Vereniging Platform Hydrauliek werd bezocht door ruim honderd belangstellenden (foto: Ivo Willemsen, VPH)

In juni organiseerde de Vereniging Platform Hydrauliek het mini-symposium ‘Vaste pompen en frequentieregelaars versus verstelbare pompen’. Sprekers afkomstig uit de hydraulische en elektrische aandrijftechniek namen ieder een deel van de materie voor hun rekening. Voor de werktuigbouwers en hydraulici bleek vooral de verdiepende informatie over frequentieregelaars en elektromotoren een eyeopener.

Dit mini-symposium staat los van Het Hydrauliek Symposium dat in november wordt gehouden. Bij de mini-symposia wordt gedurende een halve dag een kleiner thema behandeld. Ruim honderd deelnemers persten zich in in een zaal van Van der Valk Hotel Leusden en volgden drie uur lang vier inhoudelijke presentaties en een paneldiscussie.

Frequentieregelaar

Teunis van Vulpen van Elma verzorgde de aftrap met een uitleg over de vier manieren om elektromotoren te starten en eventueel te regelen: direct online, ster/driehoek, via een softstarter of met een frequentieregelaar. Direct online is eenvoudig en robuust, maar levert een hoge aanloopstroom. Een ster/driehoek schakeling biedt een gunstiger aanloopstroom, maar een lager aanloopkoppel. Met softstarters zijn aanloopstroom en aanlooptijd in te stellen.

Voor alle drie geldt dat ze een motor alleen kunnen starten, maar niet het toerental kunnen regelen. Dat kan alleen met een frequentieregelaar. Nadelig is zijn gevoeligheid voor een hoge temperatuur, de relatief hoge aanschafprijs en het gevaar van netverstoring. Daar staan goede mogelijkheden voor energiebesparing tegenover.

Variabele pompaandrijvingen

Jeroen Oude Smeijers van Bosch Rexroth besprak in toerental variabele pompaandrijvingen. Energietechnisch zijn pompen (ongeacht of het om een vaste of verstelbare variant gaat) met een toerengeregelde elektromotor in het voordeel. Er zijn geen smoringen nodig en het energieverbruik bij druk houden is minimaal. In de tussenoplossing, de regelbare pomp met een constant toerental, zijn er door de pompverstelling ook minder verliezen, maar is het energieverbruik voor druk houden hoger dan bij de oplossing met een toerengeregelde elektromotor.

Elektromotor

Thijs Kroesse van Rotor vertelde over de rol van de elektromotor in pompaandrijvingen. De grootste kosten van een elektromotor zitten niet in de aanschaf, maar in het energieverbruik. Investeren in een zuinige motor zal al snel leiden tot een (veel) lagere TCO. De belasting van de motor (continu of discontinu, constante belasting of piekbelastingen) kan van invloed zijn op het gewenste vermogen en daarmee de grootte en prijs van de elektromotor. De juiste keuze hangt ook samen met de thermische reserve van een motor.

Geregeld vast versus verstelbaar

Jos Lentfert van Parker Hannifin maakte de vergelijking tussen vaste pompen met frequentieregelaar en vaste motor met verstelbare pomp. Vaste pompen zijn minder geschikt voor langdurig gebruik op hoge druk en stilstand, terwijl de verstelbare pompen hiervoor specifiek zijn ontworpen. De reactietijd van verstelbare pompen is korter is (20 ms tot 500 ms) dan die van vaste pompen (tenzij die worden aangestuurd door servomotoren).

De eindconclusie luidt dat het toepassen van toerenvariabele pompaandrijvingen leidt tot een lager energieverbruik, een lagere geluidsemissie en een reductie van het koelsysteem. Daarbij profiteert de gebruiker van het feit dat het om standard componenten gaat (zowel elektrisch als hydraulisch), hij gebruik maakt van ‘state of the art’ technologie en een flexibele integratie in de besturing mogelijk is.

Het volledig artikel vindt u in het augustus-nummer van Aandrijftechniek.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven