Algemeen

Van Industrie 4.0 naar SmartBridge

Pepperl+Fuchs SmartBridge
Pepperl+Fuchs zal het SmartBridge concept presenteren op onder meer de Hannover Messe (foto: Pepperl+Fuchs)

Industrie 4.0 stelt nieuwe eisen aan de communicatiecapaciteiten van sensoren. Pepperl+Fuchs helpt via haar SmartBridge conceptstudie mee aan de promotie van deze technologie (‘Sensoren 4.0’). De studie toont hoe mobiele apparaten uit de consumentensector (smartphones en tablets) kunnen worden ingezet als draadloze besturingseenheden voor industriële sensoren.

Sensoren worden gebruikt om steeds ingewikkeldere functies in kaart te brengen, wat hogere eisen stelt aan tools voor diagnose en parametrering. Tegelijkertijd worden sensoren steeds kleiner, waardoor minder plaats overblijft voor functionele en displayonderdelen.

Een andere factor is de aanzienlijke kostendruk, die integratie van bijkomende dure componenten belemmert. Tenslotte zijn besturingseenheden van de huidige sensoren in tal van installatiesituaties met beperkte toegankelijkheid nogal onhandig of volledig onbruikbaar.

Dankzij hun veelzijdigheid en gebruiksvriendelijkheid worden smartphones en tablets al vaak ingezet. Hun status als ‘speelgoed’ voor technologieliefhebbers is verleden tijd. De apparaten beschikken over krachtige processoren, grafische eenheden en draadloze interfaces waardoor ze geschikt zijn voor gebruik als handige diagnose- en parametreringshulpmiddelen. Door een gebrek aan uniforme interfaces en normen werd dit type oplossing echter nog niet vergaand geïmplementeerd.

SmartBridge

SmartBridge overbrugt de ‘digitale kloof’ tussen de service-interfaces van moderne sensoren en mobiele consumentenproducten. Het systeem omvat een draadloze adapter (de SmartBridge) en een tablet of smartphone voorzien van de SmartBridge-app. Gegevens worden draadloos naar de SmartBridge-app op het mobiele toestel overgebracht. De verbinding wordt snel en eenvoudig tot stand gebracht, waardoor ingewikkelde en dure bedradingen worden vermeden.

De draadloze adapter bevat een draadloze module (Bluetooth of WLAN), een controller en een aantal interfaces (I/O-link, RS232) voor het aansluiten van sensoren. De adapter wordt in de bestaande bedrading geïntegreerd. Hij leest de sensorinformatie zonder feedback en brengt een draadloze verbinding met het mobiele toestel tot stand. De voeding voor de adapter wordt via de toevoerkabel van de sensor geleverd.

De SmartBridge-app wordt op een tablet of smartphone geïnstalleerd. Wanneer de app wordt geopend, verschijnt een dropdown-menu met alle beschikbare sensoren binnen bereik en de verschillende aansluitingsopties. Wanneer vervolgens een bepaalde sensor wordt geselecteerd, opent zich een specifieke pagina betreffende het gekozen sensortype, waarop alle sensorgegevens en parameters worden opgesomd.

Op onderstaand filmpje geeft Dr. Adolphs, Managing Director Development & Marketing bij Pepperl+Fuchs, nader uitleg over SmartBridge.

Het volledig artikel vindt u in het mei-nummer van Aandrijftechniek.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven