Algemeen

Vakbeurs Energie volledig CO2-neutraal

Energie 2014 co2-neutraal
Vakbeurs 2014 (7-9 oktober) is volledig CO2-neutraal (foto: VNU Exhibitions).

De vakbeurs Energie staat in het teken van slimme inkoop van energie, terugdringen van energieverbruik en energiebeheer in de bouw, industrie en mobiliteit centraal staat. In lijn met dit thema vindt het evenement volgens organisator VNU Exhibitions volledig CO2-neutraal plaats, dankzij samenwerking met One2green. De komende editie wordt gehouden van 7 tot en met 9 oktober in hallen 1 tot en met 4 van de Brabanthallen in Den Bosch.

Volgens One2green is de CO2-uitstoot van de vakbeurs Energie vrij nauwkeurig in kaart gebracht. Omdat de beurs al vier keer eerder is gehouden, is bekend hoeveel CO2-uitstoot de beurs met zich meebrengt en waar die uitstoot vandaan komt.

Daarbij kijkt men naar een aantal factoren, zoals het directe elektra- en gasverbruik, de hoeveelheid papier en afval en transport rond zo’n evenement maar ook het aantal bezoekers en exposanten dat met de auto komt. Laatstgenoemde categorie blijkt de grootste factor te zijn. Ruim 80% van de totale CO2-uitstoot van de beurs blijkt afkomstig van personenvervoer.

CO2-neutraal

Het evenement is redelijk met het openbaar vervoer te bereiken (kwartiertje wandelen of pendelbus vanaf station ’s-Hertogenbosch) maar het percentage voor personenvervoer blijft al jaren nagenoeg hetzelfde. Daar valt weinig winst te boeken. Op andere terreinen wordt wel energie bespaard, bijvoorbeeld met verantwoorde producten in de catering, gescheiden afvalinzameling en afspraken met leveranciers over aankledings- en verpakkingsmateriaal.

De organisatie heeft ervoor gekozen om de uitstoot volledig te compenseren. One2green berekent de CO2-uitstoot en gaat vervolgens op zoek naar projecten waar diezelfde hoeveelheid juist bespaard wordt. Als voorbeeld geldt een papierfabriek die het restmateriaal pulp omzet in energie die de fabriek zelf weer gebruikt. De kosten die nodig zijn om zo’n project mogelijk te maken, worden betaald door de organisatie van de vakbeurs Energie in de vorm van waardecertificaten. Deze worden aangekocht bij One2green, dat optreedt als bemiddelaar bij de financiering van besparingsprojecten.

Overige evenementen

De vakbeurs Energie is dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur te bezoeken. Gelijktijdig met Energie vinden ook het Solar Event en het PassiefBouwen Event plaats. Tegelijkertijd vindt in hal 5 en hal 6 en 1931 Congrescentrum ook de vakbeurs Surface plaats, die wordt georganiseerd door beursorganisator 2xpo en branchevereniging vION.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven