Algemeen
Universiteit Twente Thales
Geert Dewulf van de UT (rechts) en Lukas Roffel van Thales (links) zetten hun handtekening onder deze meerjarige samenwerkingsovereenkomst, die zich onder andere richt op AI en cybersecurity (foto: UT)

De Universiteit Twente en de Thales Group zijn een nieuwe samenwerkingsvorm met elkaar aangegaan. Geert Dewulf, Chief Development Officer van de UT, en Lukas Roffel (CTO Thales Nederland) zetten hun handtekening onder deze meerjarige samenwerkingsovereenkomst, die zich onder andere richt op AI en cyber security.

De UT en Thales werken al jaren intensief samen. Daarbij gaat het om tijdelijke (internationale) onderzoeksprojecten en structurele meerjarige samenwerking. Een goed voorbeeld daarvan is T-Xchange, een samenwerkingsproject op het gebied van game-based learning voor professionals. De UT en Thales investeerden tien jaar lang in een sterke, technologische positie op het gebied van serious gaming.

Samenwerking met meerwaarde

Het is nu tijd voor de volgende stap. De vraag van Thales veranderde en de UT speelt daarop in, geheel passend bij de nieuwe UT-strategie Shaping2030. “Thales zocht naar een vorm waarbij op eenvoudige wijze ook andere onderwerpen konden worden ondergebracht die over meerdere disciplines gaan”, aldus Geert Dewulf. “Het gaat daarbij om onderwerpen die door beide organisaties als strategisch worden gezien en de samenwerking meerwaarde bieden.”

Artificial Intelligence en cybersecurity

Voorbeelden daarvan zijn Artificial Intelligence (AI) en cybersecurity. “De relevantie van deze onderwerpen is alleen maar sterker geworden door de Coronacrisis”, zegt Dewulf. “We gaan onze krachten meer bundelen. Dit doen we door meer samen op te trekken in nationale en internationale AI agenda’s.” Een ander belangrijk onderdeel van de samenwerking is het ‘Brain Computer Interfaces Fieldlab’, dat tussen de Thales en het BMS Lab van de UT is ontwikkeld.

Technologische ontwikkelingen

Dewulf: “In het huidige contract zijn nu generieke zaken geregeld die betrekking hebben op de governance en hoe we omgaan met intellectueel eigendom. Deze hernieuwde overeenkomst geeft ruimte om specifieke programma’s en projecten te definiëren gericht op gemeenschappelijk kennis en technologische ontwikkelingen. Hierdoor kunnen projecten sneller en gericht worden uitgevoerd en kunnen we gezamenlijk onderzoeksvoorstellen ontwikkelen die in aanmerking komen voor nationale en internationale financiering. Thales is een belangrijke partner voor alle UT-faculteiten.”

De UT kijkt daarbij ook naar andere vestigingen van de Thales Group. Zo bracht recent Thales Research & Technology Palaiseau (Frankrijk) een bezoek aan onderzoeksinstituut MESA+.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven