Algemeen

Updatesessie AFF en ILC bij Mikrocentrum

themadag AFF en ILC Mikrocentrum
De mogelijkheden om ILC en AFF toe te passen legio, ook als het gaat om toepassingen waarbij op voorhand niet alles bekend is (foto: Benny Gudde).

U vraagt zich vast af: waar gaat dit nu weer over? Wel, AFF staat voor Advanced Feed Forward en ILC is het acroniem voor Iterative Learning Control. Op 7 oktober organiseert Mikrocentrum de Updatesessie AFF en ILC. Het heeft een interessant programma samengesteld met een mix aan sprekers uit zowel bedrijfsleven (CCM, Philips, Imotec) als universitaire wereld uit de regio’s Twente en Eindhoven.

Feed Forward (FF) en vooral Advanced Feed Forward (AFF) is een techniek die steeds meer ondersteuning geniet op vele technische terreinen. Hierin speelt Iterative Learning Control (ILC) een belangrijke rol. Zowel AFF als ILC heeft als doel de prestaties van een systeem dat continu een identieke taak uitvoert, aanzienlijk te verbeteren door te leren van de fouten en missers van de voorgaande iteraties.

Dat FF vaak wordt ingezet, betekent niet dat FB (Feedback) niet meer noodzakelijk is. Een vergelijking van ILC ten opzichte van een goed feedback of een FF-ontwerp is zeker op zijn plaats.

 AFF en ILC niet alleen voor robots

De lerende controllers voor systemen die dezelfde bewerkingen regelmatig onder dezelfde condities uitvoeren, worden en zijn in de huidige robotwereld feitelijk onmisbaar geworden. Betekent dit dat ze ook overal worden ingezet? Het zou toch productieverspilling zijn als een niet-lerende controller, die altijd dezelfde fout binnen een bewerking maakt en niet reageert op een foutsignaal door voorgaande bewerkingen, een dergelijke melding of signaal niet inzet om die fout te voorkomen.

Tegenwoordig zijn de mogelijkheden om ILC en AFF toe te passen legio, ook als het gaat om toepassingen waarbij op voorhand niet alles bekend is. Het doel van ILC en AFF is om hogere prestaties te realiseren met een lage foutmarge ondanks eventuele onzekerheden en (repeterende) verstoringen.

Programma, plaats en kosten

Tijdens de sessie komen de volgende onderwerpen aan de orde:

  • ILC – Iterative Learning Control
  • Running case study ASML waferstepper
  • ILC toepassing ter illustratie en demonstratie
  • Automatische tuning Feed Forward met identificatie-gebaseerde aanpak
  • Learning Feed-Forward Control van multi-DOF robotsystemen
  • Feed-Forward design voor uiterst nauwkeurige motion systemen

Het seminar wordt gehouden in het Mikrocentrum in hartje gehouden. De dag begint om 09.30 u en wordt om 16.15 u afgesloten met een drankje. Deelname kost leden van het High Tech Platform € 245 (excl. BTW), niet-leden moeten € 295 (excl. BTW) betalen.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven