Algemeen

Update: Hannover Messe 2020 gaat niet door

De belangrijkste internationale vakbeurs Hannover Messe 2020 gaat alsnog niet door, volgend jaar wel (foto: Paul Quaedvlieg)

De Hannover Messe 2020 kan dit jaar niet plaatsvinden vanwege de steeds kritischer wordende situatie rond de Covid-19-pandemie. Eerst werd de beurs uitgesteld tot juli 2020, nu heeft de regio Hannover een decreet uitgevaardigd dat ‘s werelds belangrijkste beurs voor industriële technologie verbiedt. Vanaf nu tot de volgende Hannover Messe in april 2021 zal een digitaal informatie- en netwerkaanbod de exposanten en bezoekers de mogelijkheid bieden tot economische beleidsoriëntatie en technologische uitwisseling.

De wereld van de industrie zal dit jaar niet in Hannover bijeen kunnen komen. Uitgebreide reisbeperkingen, een verbod op groepsbijeenkomsten en een verbodsbesluit in de regio Hannover maken het onmogelijk om Hannover Messe 2020 te organiseren. Tegelijkertijd heeft de coronacrisis gevolgen voor de economie, en de industrie – de kernklant van Hannover Messe – kampt nu al met ernstige gevolgen van de pandemie. De vraag en de verkoop in de Duitse industrie nemen af, met als gevolg knelpunten in het aanbod, productiestops en arbeidstijdverkorting voor de werknemers.

Dynamische ontwikkeling rond Covid-19

“Gezien de dynamische ontwikkeling rond Covid-19 en de vergaande beperkingen van het openbare en economische leven kan de Hannover Messe dit jaar niet plaatsvinden”, zegt Dr. Jochen Köckler, voorzitter van de Raad van Bestuur van Deutsche Messe AG. “Onze exposanten, partners en ons hele team hebben er alles aan gedaan om het mogelijk te maken, maar vandaag moeten we accepteren dat het in 2020 niet mogelijk zal zijn om het belangrijkste industriële evenement ter wereld te organiseren”.

Verschuiving naar digitale wereld

Het is de eerste keer in de 73-jarige geschiedenis van Hannover Messe dat het evenement niet zal plaatsvinden. De organisatoren zullen de show echter niet volledig laten verdwijnen. “De behoefte aan oriëntatie en uitwisseling is vooral in tijden van crisis belangrijk”, zegt Köckler. “Daarom werken we momenteel intensief aan een digitaal informatie- en netwerkplatform voor Hannover Messe dat we binnenkort voor onze klanten zullen openstellen”.

Contact via verschillende webformaten

Verschillende webformaten zullen exposanten en -bezoekers in staat stellen om informatie uit te wisselen over aankomende economische beleidsuitdagingen en technologische oplossingen. Live streams zullen interactieve expertinterviews, paneldiscussies en best-case presentaties over de hele wereld brengen. Ook wordt de online exposanten- en productzoekfunctie uitgebreid, bijvoorbeeld met een functie waarmee bezoekers en exposanten direct met elkaar in contact kunnen komen.

“Wij zijn ervan overtuigd dat niets het directe, persoonlijke contact kan vervangen en we kijken nu al uit naar de tijd na Corona”, aldus Köckler. “Maar vooral in tijden van crisis moeten we flexibel zijn en pragmatisch handelen. Als organisatoren van de belangrijkste industriële beurs ter wereld willen we ons oriënteren en het economische leven tijdens de crisis in stand houden. Dat doen we met ons nieuwe digitale aanbod.”

Minimaliseren gevolgen pandemie

Thilo Brodtmann, directeur van de Duitse branchevereniging voor de machinebouw (VDMA), zei: “De annulering van Hannover Messe 2020 is een ongelukkige beslissing, maar het is de enige juiste. De machinebouwindustrie moet zich nu concentreren op het minimaliseren van de gevolgen van de pandemie in haar eigen bedrijfsvoering, zodat ze weer op gang kan komen. In april 2021 zijn de ingenieurs terug in Hannover.”

Wolfgang Weber, voorzitter van de ZVEI-directie: “Het feit dat Hannover Messe 2020 niet kan worden gehost is een bitter verlies, maar het is de juiste beslissing. Voor de elektrotechnische industrie is de beurs de etalage voor de wereld, die helaas dit jaar nog gesloten blijft. Onze bedrijven zullen dus de tijd tot 2021 gebruiken om de aanzienlijke gevolgen van Corona te beheren. Volgend jaar zullen ze zich dan presenteren met de nieuwste producten en oplossingen voor Industry 4.0 en het energiesysteem van de toekomst”.

De Hannover Messe 2021 wordt gehouden van 12 tot 16 april 2021.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven