Algemeen
mask corona UT
Onderzoekers van de Universiteit Twente hebben de afgelopen week gewerkt aan het ontwerpen en testen van een nieuw soort beademingsmasker, hier te zien op een dummy (foto's: UT)

Onderzoekers van de Universiteit Twente hebben de afgelopen week gewerkt aan het ontwerpen en testen van een nieuw soort beademingsmasker. Dit masker, dat het hoofd geheel omsluit en deels is gebaseerd op Italiaans voorbeeld, kan voor zo’n 20 tot 30 procent van de coronapatiënten in de ziekenhuizen ingezet worden. Het team test onder andere met duikmaskers van outdoor-winkel Decathlon. Voor die maskers wordt een 3D geprint koppelstuk gemaakt waar in plaats van een snorkel een beademingsslang in gaat.

De oplossing met deze maskers zorgt voor verlichting van de capaciteit op de intensive cares, omdat verplaatsing van een reguliere ziekenhuisafdeling naar de IC uitgesteld kan worden. Het ontwerp wordt al in Frankrijk toegepast en uitbreiding naar andere landen kan snel volgen. Longfysioloog prof. Frans de Jongh, hoogleraar Health Technology Implementation, prof. Ruud Verdaasdonk (beiden TechMed Centre Universiteit Twente), prof. Stefano Stramigioli en dr. Vincent Groenhuis (beiden roboticavakgroep) sloegen snel na het uitbreken van de coronacrisis hun handen ineen.

Volledig afgesloten maskers

“Er kwam een directe hulpvraag van IRCAD/IHU, een partneruniversiteit in Straatsburg, Frankrijk waarmee we veel samenwerken”, vertelt Stefano Stramigioli. “Je ziet in Italië en Spanje al dat er volledig afgesloten maskers om de hoofden van coronapatiënten worden geplaatst. Dat zijn maskers waar een slang met lucht met een verhoogde zuurstofconcentratie ingaat. Daarnaast is er een uitvoer met een virusfilter en overdrukventiel.”

Gesloten circuit

“Alleen wanneer de patiënt hard genoeg ademt, kan de lucht het masker verlaten. Hierdoor moet de patiënt harder zijn best doen om lucht uit te ademen. Er ontstaat een hogere druk met als resultaat dat de longen meer open gaan staan en er meer zuurstof in de longen komt. Deze manier van non-invasief beademen bestaat al langer, maar producten hiervoor zijn vrijwel niet meer leverbaar. Daarnaast is een groot voordeel van onze methode dat het masker goed aansluit op het hoofd. Er wordt zo een gesloten circuit gecreëerd en besmettingsgevaar in de omgeving van de patiënt is dan beperkt.”

Duikmaskers Decathlon

Net als bij beademingsapparatuur is er in ziekenhuizen ook een groot tekort aan deze maskers ontstaan. Timon Fabius en Xenia Hoppenbrouwer, onderzoekers op de UT en bij het Medisch Spectrum Twente, hebben in zeer korte tijd getest welke adapters geschikt zijn voor welke maskers, waarbij onder andere duikmaskers van Decathlon zijn gebruikt. Deze zijn voordelig en nog goed beschikbaar, en voldoen aan de belangrijkste criteria.

Koerier met onderdelen naar Frankrijk

Op de door Stramigioli gebouwde website http://help4corona.eu/ stellen de UT-onderzoekers alle ontwerpen en instructies ter beschikking voor medisch specialisten. Hier wordt aangetoond hoe de methode kan worden ingezet. In Straatsburg zijn de eerste patiënten deze week behandeld, waarvan de resultaten hoopgevend zijn. Stramigioli: “Wij hebben op de campus een nieuwe 3D printer aangeschaft en een koerier is met onderdelen die daar geprint zijn naar Straatsburg gereden. De onderdelen zijn gelijk toegepast.”

Op de door Stramigioli gebouwde website http://help4corona.eu/ stellen de UT-onderzoekers alle ontwerpen en instructies ter beschikking voor medisch specialisten

Voor patiënten met lichtere klachten

De geteste methode kan worden toegepast bij coronapatiënten in de fase voordat zij geïntubeerd worden op een Intensive Care en met benauwdheidsklachten opgenomen zijn in het ziekenhuis. Dezelfde methode wordt in Italië toegepast bij patiënten die nog niet dusdanig ernstige klachten hebben dat ze alleen kunnen overleven met een beademingsapparaat, patiënten die een relatief goede conditie hebben en bij patiënten die aan het afbouwen zijn van een behandeling en eerst aan de kunstmatige beademing hebben gelegen. Dit staat gelijk aan circa 20 tot 30% van de corona-patiënten, volgens de Italiaanse ziekenhuizen.

Toepassing in Nederland

Het TechMed Centre is betrokken bij de voorbereidingen om deze methode voor de Nederlandse gezondheidzorg te gebruiken. Op de UT worden op dit moment aanvullende metingen en analyses verricht om de veiligheid en werkzaamheid te onderbouwen. Samen met ziekenhuizen wordt de effectiviteit getest bij de behandeling van coronapatiënten. Er vindt intensief overleg plaats met het bedrijfsleven en een team van de ministeries EZK en VWS om het concept op korte termijn beschikbaar te maken voor de Nederlandse ziekenhuizen.

Het TechMed Centre van de UT werkt hard om de Coronacrisis te bestrijden. Alle initiatieven van de laatste weken zijn hier te vinden.

 • Yaskawa Weber Hospital Systems

  Ziekenhuisbedden reinigen met industriële robots

  Met de robots kan er zo dicht mogelijk bij alle onderdelen van het bed met hete stoom gewerkt worden (foto's: Yaskawa) Weber Hospital Systems, onderdeel van Weber Machinebouw, heeft een systeem ontwikkeld om ziekenhuisbedden automatisch te reinigen met behulp van robots. In 2014 heeft Weber… Lees verder →

 • Lasal update tool sigmatek

  Software comfortabel bijwerken met Lasal Update Tool

  Programmawijzigingen die van invloed zijn op volgorde, visualisatie en besturing samengevoegd in een comfortabele interface met behulp van de Update Tool in de LASAL software van SigmaTek Met de nieuwe ‘Update Tool’ in de All-In-One Engineering Software Tool LASAL van Sigmatek zijn programmawijzigingen door te… Lees verder →

 • SMC EX600 IO link

  Nieuwe IO-Link mastermodule van SMC optimaliseert productieprocessen

  SMC levert voor de EX600-serie een IO-Link mastermodule die flexibel aansluit op productienetwerken Communicatie tussen de PLC en het sensor-/actuatorniveau is essentieel in geautomatiseerde processen en Industrie 4.0-toepassingen. SMC biedt een passende oplossing voor het aansluiten van componenten, zoals ventielen, op een bestaand productienetwerk: de… Lees verder →

 • schunk colab

  Nieuwe technologieën staan centraal in CoLab van Schunk (video)

  In het CoLab applicatiecentrum zijn twaalf industriële robots en cobots beschikbaar voor het vinden van specifieke automatiseringsoplossingen (foto's: Schunk) In het CoLab, het nieuwe applicatiecentrum op de Schunk-locatie in Brackenheim-Hausen (Duitsland), kunnen klanten hun automatiserings-oplossingen nu realistisch testen op een oppervlakte van 800 vierkante meter… Lees verder →

 • Fraunhofer IFF robot lopende band

  Fraunhofer IFF ‘automatiseert’ de lopende band medewerker (video)

  Dankzij nieuwe technologieën kunnen mobiele robots taken uitvoeren aan de lopende band, en zelf meelopen (foto's: Fraunhofer IFF) Robotica-experts van het Fraunhofer IFF hebben samen met partners uit de industrie en de wetenschap een nieuwe technologie ontwikkeld waarmee intelligente mobiele assistent-robots assemblagetaken kunnen uitvoeren, zelfs… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven