Algemeen

Universele rupsaandrijving voor kniktrekkers

trackset voor kniktrekkers
De nieuwe trackset van Zuidberg Tracks is onder meer bedoeld voor de John Deere 9R (foto: Zuidberg Tracks).

Zuidberg Tracks heeft een trackset ontwikkeld speciaal voor kniktrekkers, zoals de John Deere 9R, New Holland T9 en Case Steiger. Het contactoppervlakte is drie maal zo groot als van vergelijkbare brede banden. De verhoogde contactoppervlakte zorgt voor een lagere bodemdruk en een hogere tractie. De set voor zowel voor als achter is voorzien van 76 cm brede rubberen rups. De totale machinebreedte blijft door deze trackset binnen 3 m.

Rupsaandrijvingen zijn niet bepaald nieuw. Al in de Tweede Wereldoorlog reden zowel de Duitsers als de geallieerden met voertuigen met rupsaandrijving. Met name tijdens de campagnes in Noord-Afrika verrichten de Half Tracks van beide partijen nuttige diensten.

Voor bouwmachines zoals graafmachines en bulldozers, die vaak in slecht en nat terrein hun voorbereidend werk  moeten doen, zijn rupsaandrijvingen ook gesneden koek. De laatste jaren ziet men ze ook steeds vaker op landbouwwerktuigen, maar dan vooral op voertuigen met vast frame. Nu introduceert Zuidberg een variant voor kniktrekkers.

Trackset voor kniktrekkers

De tracks worden rechtstreeks op de wielnaaf gemonteerd, zonder aanbouwframes. Voordeel van dit systeem is dat de tracks snel gemonteerd kunnen worden en ook monteerbaar zijn op andere machines, bijvoorbeeld combines. De trackset is zodanig ontwikkeld dat er geen modificaties aan de kniktrekkers of machines nodig zijn (zoals een aangepaste brandstoftank).

De trackset is uitgerust met het Zuidberg bogie-systeem dat zorgt voor een hoger rijcomfort, betere bodemaanpassing en verminderde slijtage op de weg. De set is monteerbaar op zowel flens- als steekassen. Optioneel is de trackset leverbaar met 92 cm brede rubberen tracks waarbij de 3 m buitenbreedte wordt overschreden.

De trackset wordt onthuld op een John Deere 9.560R tijdens de Open Dag van landbouwmechanisatiebedrijf Agrarmarkt Deppe. De Open dag vindt plaats op 10-11 mei in Bad Lauterberg/Barbis (D).

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven