Algemeen
ToolTec offshore inspection
In het ontwerp van dit offshore inspectieapparaat werden alleen maar kunststof lagers toegepast (foto: ToolTec Ltd)

Een offshore inspectie-apparaat, een drijvende catamaran en een bestuurder-assistentiesysteem voor mensen met beperkte mobiliteit. Wat ze gemeen hebben is het buitengewone gebruik van hoogwaardige kunststoffen in lagertechnologie waarmee ze in 2019 de manus onderscheiding wonnen. Een gezamenlijk initiatief, dat de kunststofspecialist igus elke twee jaar aankondigt, is nu op zoek naar unieke toepassingen met glijlagers. De winnaar zal een prijzengeld ontvangen van maximaal 5.000 Euro. Ter gelegenheid van de tiende verjaardag van de manus award, biedt de jury een duurzaamheidsprijs aan. Inschrijven kan tot 12 februari, dus snel reageren is een must!

Maar liefst 445 inzendingen uit 32 landen deden mee aan de 2019 manus onderscheiding. De toepassingen liepen uiteen van industriële omgevingen zoals asperge-oogstmachines en het functionele leven in keukens tot aan lasermeettechnieken in de atletiek.

Offshore inspectie apparaat

Het grote aantal speciale inzendingen maakte het niet gemakkelijk voor de jury om de drie winnaars te kiezen. De Schotse uitvinders van een offshore inspectie-apparaat, de Duitse ontwikkelaar van een hogesnelheids-catamaran en een Frans bedrijf dat een bestuurder-assistentiesysteem ontwikkelde om mensen in staat te stellen met een loophandicap auto te rijden, waren de gelukkigen.

Kunststof glijlagers en geleidingen

In het ontwerp van het Schotse offshore inspectieapparaat van ToolTec Ltd. werden alleen polymeerlagers overwogen door de ingenieurs. De experts kozen voor de hoogwaardige kunststoffen van igus – inclusief iglidur glijlagers, drylin lineaire geleidingen en een e-ketting voor een veilige kabelgeleiding, die een 360-graden draaibeweging maakt. De componenten maken een smeringsvrije en dus onderhoudsvrije droge werking mogelijk en zijn bestand tegen zeewater.

ToolTec offshore inspection
ToolTec offshore inspectie apparaat met kunststof lagers (foto: ToolTec Ltd)

Veelzijdige toepassingen

“Er zijn in de afgelopen 10 jaar al meer dan 3000 verschillende inzendingen vanuit de hele wereld ontvangen door manus. Deze verschillende toepassingen laten de veelzijdige toepassingsmogelijkheden zien van kunststof glijlagers,” legt Tobias Vogel uit.

Vogel is Vice President en hoofd van iglidur glijlagers en drylin lineaire technologie bij igus GmbH en jurylid van de manus award. De inzendingstermijn voor manus 2021 award is gestart.

Nadruk op duurzaam

De manus award kent een prijzengeld van tot wel 5.000 Euro. Ter gelegenheid van de tiende verjaardag, maken inzenders nu kans een groene manus onderscheiding te winnen. “De jury wil de onderscheiding gebruiken om een zeer speciaal duurzaam project te eren”, zei Tobias Vogel.

Alle gebruikers kunnen online hun inzending sturen tot 12 februari 2021. Alles is mogelijk, van een serietoepassing in de industrie tot individuele items. Er moet tenminste één prototype van de gepresenteerde toepassing zijn gebouwd.

igus manus award 2021
Ter gelegenheid van de tiende verjaardag, maken inzenders nu kans een groene manus onderscheiding te winnen

De winnaars worden door een deskundige vakjury geselecteerd, die bestaat uit mensen afkomstig uit de wereld van de wetenschap, industrie en specialistische media en wordt uitgereikt tijdens de Hannover Messe van 2021.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Yaskawa Weber Hospital Systems

  Ziekenhuisbedden reinigen met industriële robots

  Met de robots kan er zo dicht mogelijk bij alle onderdelen van het bed met hete stoom gewerkt worden (foto's: Yaskawa) Weber Hospital Systems, onderdeel van Weber Machinebouw, heeft een systeem ontwikkeld om ziekenhuisbedden automatisch te reinigen met behulp van robots. In 2014 heeft Weber… Lees verder →

 • Lasal update tool sigmatek

  Software comfortabel bijwerken met Lasal Update Tool

  Programmawijzigingen die van invloed zijn op volgorde, visualisatie en besturing samengevoegd in een comfortabele interface met behulp van de Update Tool in de LASAL software van SigmaTek Met de nieuwe ‘Update Tool’ in de All-In-One Engineering Software Tool LASAL van Sigmatek zijn programmawijzigingen door te… Lees verder →

 • SMC EX600 IO link

  Nieuwe IO-Link mastermodule van SMC optimaliseert productieprocessen

  SMC levert voor de EX600-serie een IO-Link mastermodule die flexibel aansluit op productienetwerken Communicatie tussen de PLC en het sensor-/actuatorniveau is essentieel in geautomatiseerde processen en Industrie 4.0-toepassingen. SMC biedt een passende oplossing voor het aansluiten van componenten, zoals ventielen, op een bestaand productienetwerk: de… Lees verder →

 • schunk colab

  Nieuwe technologieën staan centraal in CoLab van Schunk (video)

  In het CoLab applicatiecentrum zijn twaalf industriële robots en cobots beschikbaar voor het vinden van specifieke automatiseringsoplossingen (foto's: Schunk) In het CoLab, het nieuwe applicatiecentrum op de Schunk-locatie in Brackenheim-Hausen (Duitsland), kunnen klanten hun automatiserings-oplossingen nu realistisch testen op een oppervlakte van 800 vierkante meter… Lees verder →

 • Fraunhofer IFF robot lopende band

  Fraunhofer IFF ‘automatiseert’ de lopende band medewerker (video)

  Dankzij nieuwe technologieën kunnen mobiele robots taken uitvoeren aan de lopende band, en zelf meelopen (foto's: Fraunhofer IFF) Robotica-experts van het Fraunhofer IFF hebben samen met partners uit de industrie en de wetenschap een nieuwe technologie ontwikkeld waarmee intelligente mobiele assistent-robots assemblagetaken kunnen uitvoeren, zelfs… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven