Algemeen

Tweede leven voor megahopper

Renovatie van megahopper Fairway
De Fairway van Boskalis een van de grootste megahoppers ter wereld (foto: Boskalis).

Zeven jaar geleden leek het noodlot toe te slaan voor sleephopperzuiger Fairway van Boskalis. Tijdens baggerwerkzaamheden in China werd het aangevaren door een groot containerschip. Hoewel de schade serieus was, besloot Boskalis tot een volledige renovatie. Voor de levering van meer dan 125 nieuwe elektromotoren koos het baggerbedrijf voor Kolmer Elektromotoren.

Door het gedeeltelijk zinken van het schip waren alle technische installaties aan het zeewater blootgesteld. Alle dieselmotoren, hulpwerktuigen en elektromotoren waren onbruikbaar geworden. Alleen de diesels, generatoren en motoren voor de grootste pompen en de boegschroef waren door een omvangrijke reparatie te redden. De rest van het elektrische gedeelte moest helemaal worden vervangen.

Renovatie elektrische installatie

Voor het E&I Department binnen Boskalis was duidelijk dat het alle deelsystemen onderhanden moest nemen. De Fairway kan een vermogen van 25 000 kVA opwekken; het vermogen van alle elektromotoren bij elkaar komt op ongeveer 18 MW. Het PLC-netwerk voor de besturing van de systemen omvat 3500 I/O’s. Daarbij zijn ook nog veel grote elektromotoren aan boord frequentiegeregeld.

Boskalis heeft met dit project gekozen voor Cantoni elektromotoren van Kolmer Elektromotoren in Putten. Kolmer is al een aantal jaren leverancier bij reparaties, maar nog niet voor nieuwbouwprojecten. Maar Boskalis wilde het optimale uit het budget halen, binnen een acceptabel risico.

Het bedrijf bezocht productielocaties in Polen en constateerde dat de productietechnologie op het gewenste niveau ligt. Gevoegd bij de al bekende flexibiliteit in levertijden en aanpassingen aan motoren viel de keuze tijdens het project op Cantoni en Kolmer. Ook belangrijk is de goede relatie met de leverancier; in dit soort projecten gaat het om meer dan wat er in contracten is vastgelegd.

Nieuwe motoren voor megahopper

De levering voor de megahopper omvat 125 Cantoni motoren, in vermogen uiteenlopend van 0,75 kW tot 390 kW. Ze worden gebruikt voor de complete hydrauliek, pompen, ventilatie en lieren. De motoren voor de boegschroef en bagger- en jetpompen vallen hierbuiten; deze zijn hersteld.

Tot de opdracht behoren ook enkele specials, bijvoorbeeld de IEC400 motoren voor de hoofdhydrauliek. Deze verzorgt de beweging van de zuigbuisarmen die langszij de sleephopperzuiger het water in gaan. Boskalis beschouwt dit hydraulisch systeem als ‘Essential Service’. Voor deze motoren gelden de hoogste eisen ten aanzien van betrouwbaarheid. Hiertoe zijn deze motoren voorafgaand aan de afname onder volle belasting beproefd.

Kolmer heeft alle motoren ‘Just in Place’aangeleverd. Het bedrijf heeft alle compartimentnummers opgevraagd en kon daardoor precies aangeven waar elke motor moest worden geplaatst. Daarmee heeft Boskalis veel uren bespaard. Alle bestelde motoren zijn vanuit Putten in drie containers naar de reparatiewerf in Singapore verstuurd. Enkele niet bestelde motoren zijn overgevlogen om de voortgang niet in gevaar te brengen.

Het volledig artikel vindt u in het november-nummer van Aandrijftechniek.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven