Algemeen
De eerste vliegende waterstofboot ter wereld, ontworpen en gebouwd in het Hydro Motion project. (foto's: TU Delft)

Het TU Delft Solar Boat Team heeft een jaar lang toegewerkt naar hun droom: het realiseren van de eerste vliegende waterstofboot met hun project Hydro Motion. De 20 studenten hebben het voor elkaar gekregen: een zeewaardige boot, compleet uitgerust met een waterstofsysteem en super sterke draagvleugels onder de boot.

Bij een snelheid van 22 kilometer per uur zorgen de draagvleugels ervoor dat de boot, een trimaran van ruim 1000 kilogram, boven het water vliegt. Na de ontwerp-, productie- en testperiode is het tijd voor de laatste fase van dit project: het is tijd om te racen.

Varen en vliegen

Vol goede moed begonnen de 20 studenten aan het spannende jaar. Het zou een enorme klus worden om de boot binnen een jaar te realiseren. Rick van Wilsem, Chief Engineer, vertelt : “Het is gelukt. De gehele boot is uit het water gekomen. We zijn trots met het team te kunnen verkondigen dat we ’s werelds eerste foilende waterstofboot hebben gemaakt.” Van 8 tot 10 juli zal het studententeam strijden voor de wereldtitel in Monaco. De studenten doen mee aan de Open Sea Class van de Monaco Energy Boat Challenge. Ze gaan voor de overwinning van de lange afstandsrace met de innovatieve boot. Hiermee willen ze de potentie van waterstof aangedreven boten demonstreren.

Manoeuvreren, sprint en lange afstand

Het wordt een enorm spannende wedstrijd waar het team het zal opnemen tegen geduchte tegenstanders vanuit de hele wereld, studenten maar ook bedrijven. Elektrische en waterstof aangedreven boten strijden tegen elkaar op drie onderdelen; manoeuvreerbaarheid, de sprint en als belangrijkste race de lange afstandsrace. Het team heeft zijn zinnen gezet op die laatste race. De waterstofboot is dan ook geoptimaliseerd om deze uitdaging aan te gaan: 6 uur lang varen op open zee zonder bij te tanken. Het team dat de meeste afstand aflegt, is de winnaar. De race is te volgen via de website en de sociale media kanalen van het TU Delft Solar Boat Team. Het team is nu bezig met de laatste voorbereidingen voor de wereldkampioenschappen in Monaco. Zo wordt er een race simulatie uitgevoerd, waarin iedereen zijn of haar rol voor de wedstrijd kan voorbereiden.

De Hydro Motion waterstofboot

De boot waar het team dit jaar aan heeft gewerkt is een indrukwekkende verschijning: een zeewaardige, ruim 8 meter lange trimaran, uitgerust met een compleet waterstofsysteem, slimme elektronica, alle onderdelen om de boot krachtig voort te stuwen en de sterkste draagvleugels. De boot wordt bestuurd door drie piloten en haalt snelheden tot wel 40 kilometer per uur. In de boot van de studenten wordt waterstofgas onder hoge druk bewaard in een tank aan boord. De brandstofcel brengt deze waterstof samen met zuurstof uit de lucht en genereert zo elektriciteit. Hiermee wordt de motor aangedreven en vaart de boot.

Het team test de waterstofboot in Nederland als voorbereiding voor de race in Monaco.

In de lucht

Om de enorme waterstofboot de lucht in te krijgen zijn onder de boot drie sterke draagvleugels bevestigd. Deze werken onder het wateroppervlak op vergelijkbare wijze als de vleugels van een vliegtuig. Bij de take-off speed van 22 kilometer per uur liften ze het gewicht zo’n 40 centimeter boven de golven uit. Wanneer de rompen van de boot boven het water vliegen, ondervinden ze drastisch minder weerstand dan in het water. Op deze manier gebruikt de boot erg weinig energie. Efficiëntie is van groot belang tijdens de uitdagende lange afstandsrace die het team te wachten staat in Monaco.

De missie van het team

Het TU Delft Solar Boat Team is een multidisciplinair team dat bestaat uit 20 studenten. Allen hebben ze een jaar lang hun studie aan de kant gezet voor het Hydro Motion project. Vorige zomer werd het hechte team gevormd. De studenten werken aan dit gave project met een belangrijke missie. Ze willen de maritieme industrie, momenteel een grootverbruiker van fossiele brandstoffen inspireren naar een groene toekomst.
Eerder maakte het team zonneboten, zoals de naam impliceert. Na 15 jaar is een grote stap gezet met de overgang naar waterstof. Met de hulp van alumni en partnerbedrijven gingen de studenten de nieuwe uitdaging aan. Ze schakelden over van het opwekken van groene energie naar de opslag ervan. Het aan boord kunnen opslaan van groene energie is een essentiële stap om de scheepvaart te vergroenen. Zeker bij grotere schepen en lange afstanden is er behoefte aan een medium dat in weinig volume veel groene energie kan opslaan. Waterstof is hiervoor een goede optie.

1 reactie op “TU Delft bouwt ’s werelds eerste vliegende waterstofboot (video)

 1. Igor Leenderts schreef:

  zo leuk om dit soort projecten te zien, geen betere leerschool dan waar theorie en praktijk samenkomen. Nu nog een ontwerp waarbij de draagvleugels inklapbaar zijn zodat een normale rompvorm ontstaat waarmee ook manoeuvreerbaarheid een goede kans maakt (wat overigens met een draagvleugel ook moet kunnen). Voor de scheepvaart is het denk ik belangrijk dat er ook over een “normale” rompvorm beschikt kan worden voor kanaal of ondiepe passages en bij extreem slecht weer.
  Succes bij de wedstrijd!

 • Hannover Messe 2020

  Hannover Messe 2022 wordt verplaatst

  Hannover Messe 2022 vindt plaats van 30 mei t/m 2 juni. Op de afbeelding een impressie van een eerdere editie van de Hannover Messe. (foto: Paul Quaedvlieg) Hannover Messe 2022 wordt verplaatst. Vanwege de huidige situatie rond Covid, organiseert Deutsche Messe van 30 mei tot… Lees verder →

 • Hyundai HX 260 AL

  GMB zet door UMS aangepaste elektrische Hyundai in (+video)

  De elektrische Hyundai HX 260 AL graafmachine van GMB in actie (foto's: UMS) Sinds enige tijd zet GMB een elektrische Hyundai HX 260 AL graafmachine in. Familiebedrijf GMB staat voor expertise en duurzame oplossingen op het gebied van waterveiligheid, waterkwaliteit, bio-energie en industriële bouw &… Lees verder →

 • Bauma 2022

  Optimisme in München; Bauma 2022 bijna volgeboekt

  Bauma 2022 vindt van 24 t/m 30 oktober plaats in München. (Foto: Bauma) Het duurt nog meer dan 10 maanden vooraleer Bauma 2022 van 24 tot 30 oktober zijn deuren opent in München. ’s Werelds grootste vakbeurs voor bouwmachines, bouwmateriaalmachines, mijnbouwmachines, bouwvoertuigen en bouwmachines verwacht… Lees verder →

 • Rollon ontwikkelt all-in-one pakket voor cobots

  Rollon biedt nu een all-in-one pakket aan voor cobots. (Foto: Rollon) Rollon heeft zijn expertise op het gebied van universele robots uitgebreid en biedt nu een all-in-one pakket voor cobots. Het pakket heeft onder meer UR+-gecertificeerde lineaire assen, die individueel configureerbaar en eenvoudig te bedienen… Lees verder →

 • Siemens Gamesa

  Serieproductie van 11 MW windturbines gestart in Cuxhaven

  De eerste geassembleerde turbine zal worden geïnstalleerd in het offshore windpark Hollandse Kust Zuid (foto: Siemens Gamesa) Op 14 januari 2022 verliet de eerste in serie gefabriceerde SG 11.0-200 DD gondel de Siemens Gamesa fabriekshal in Cuxhaven. De fabriek is sinds de zomer maandenlang omgebouwd… Lees verder →

 • Audi en RWE slaan energie op in second life EV-accu’s

  Audi en RWE slaan energie op in second life EV-accu’s

  Audi en RWE slaan energie op in second life EV-accu’s (Foto: Audi) Energiemaatschappij RWE heeft recent een opslagfaciliteit geopend. Deze is gebaseerd op gebruikte hoogspanningsaccu’s (EV-accu’s) van elektrische Audi’s. De installatie staat op het terrein van de waterkrachtcentrale van RWE aan een stuwmeer bij Herdecke… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven