Algemeen
Vitesco overmolding 1
In een overmolding-besturingseenheid zijn de elektronische componenten, die meestal op een printplaat zijn gerangschikt, volledig in kunststof ingebed. (foto's: Vitesco Technologies)

Vitesco Technologies, leverancier van aandrijftechnologieën en elektrificatieoplossingen, introduceert een nieuw fabricageproces voor een regeleenheid voor versnellingsbakken. De ‘overmolding’ besturingselektronica kenmerkt zich door circa 45% minder gewicht, grotere robuustheid en minder productiestappen in vergelijking met conventionele besturingseenheden. Dit leidt tot duidelijke kostenvoordelen.

In het klassieke ontwerp van een besturingseenheid bevindt de elektronica zich in een behuizing. Bij een overmolding besturingseenheid zijn de elektronische componenten, die zoals gebruikelijk op een printplaat zijn gerangschikt, volledig in kunststof ingebed.

Nieuwe, nauwkeurige spuitgietprocessen en nieuwe resistente kunststoffen maken dit type besturingseenheid mogelijk. Volgens Vitesco Technologies zal deze voor het eerst wereldwijd in de serieproductie van auto’s worden geïmplementeerd.

Overmolding

Het fabricageproces voor overmolding biedt verschillende voordelen. Enerzijds is dat de robuustheid van de componenten: want doordat de hightech componenten volledig zijn omsloten door kunststof, kunnen ze sterke trillingen weerstaan. Ten tweede is een overmolding-component lichter en compacter dan een vergelijkbare besturingseenheid in een conventionele behuizing.

Slechts 7 mm dik

De door Vitesco Technologies ontwikkelde regeleenheid voor versnellingsbakken is slechts zeven millimeter dik en is momenteel de dunste regelelektronica op de markt. De besturingseenheid die tot nu toe werd gebruikt, was vijftien millimeter dik.

Minder complex dus goedkoper

Het verschil speelt zeker een doorslaggevende rol, want de regeleenheid wordt direct in de versnellingsbak geschroefd. De inbouwruimte daar is krap, dus elke millimeter telt. Een ander voordeel is dat een overmolding component kan worden vervaardigd met minder fabricagestappen dan een op een behuizing gebaseerde besturingseenheid. De nieuwe technologie vermindert de complexiteit en is aanzienlijk goedkoper.

Vitesco overmolding 2
De nieuwe besturingselektronica wordt gekenmerkt door ongeveer 45% minder gewicht, grotere robuustheid en minder productiestappen in vergelijking met conventionele besturingseenheden.

Brede uitrol

De nieuwe overmolding-regeleenheid wordt sinds het voorjaar van 2020 in Neurenberg geproduceerd. De eenheid wordt al in serieproductie door een Duitse autofabrikant gebruikt in verschillende voertuigtypes met achterwielaandrijving en automatische transmissie.

Nieuwe sleuteltechnologie

Vanaf begin 2021 zal Vitesco Technologies ook overmolding besturingselektronica produceren in de nieuwe fabriek in Debrecen (Hongarije) die momenteel wordt voltooid. Door de hoge mate van flexibiliteit, grote technische knowhow aanwezig bij de wereldwijde netwerk van productielocaties is Vitesco Technologies in staat om dergelijke moderne productietechnologieën breed uit te rollen.

Voor Vitesco Technologies is het overmolding-proces een nieuwe sleuteltechnologie die het bedrijf ook zal gebruiken voor andere besturingseenheden. De ontwikkeling van nieuwe elektronica volgens dit proces is al aan de gang, vooral voor gebruik in hybride en elektrische voertuigen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven