Algemeen
Danfoss Drives VLT Vacon
50 jaar Danfoss Drives werd in Gorinchem gevierd met interessante presentaties en een barbecue tot slot (foto's: Paul Quaedvlieg)

Op dinsdagmiddag 25 september hield Danfoss Drives in Gorinchem een feestelijk event in verband met haar 50 jarig jubileum. Zo’n 100 gasten, voornamelijk klanten, zakenpartners en engineers uit de industrie, hoorden een tweetal interessante presentaties aan en kregen een rondleiding door het Application Development Center. Toekomstvisie en energietransitie stonden centraal tijdens het event.

In 1968 werd een proefproductiepartij van 10 Danfoss VLT’s verzonden naar geselecteerde klanten. Om voldoende koeling van de vermogenscomponenten te garanderen, werd het onderste deel van de omvormer ondergedompeld in een tank gevuld met olie. De printplaten met de besturingselektronica waren gemonteerd in een afgesloten ruimte boven de tank.

Tegenwoordig is het assortiment veel groter. Danfoss Drives levert frequentieregelaars in het vermogensbereik tot 5,3 MW. Daarnaast heeft het bedrijf ook decentrale frequentieregelaars, motion drives, gear drives en softstarters in haar pakket. Sinds de overname van Vacon behoren ook de regelaars van dit merk tot het Danfoss assortiment.

Toekomstvisie met Hyperloop

Dirk Verschoor opende het event met een korte toespraak. Daarna werden voor de genodigden een tweetal interessante presentaties gehouden, eentje van het Delft Hyperloop team en eentje over het thema Energietransitie. Het Hyperloop team had goed uitgepakt en nam de genodigden mee in hun verwezenlijking van en visie op een andere manier van transport. De twee studenten gingen wat dieper in op de aandrijftechniek in de Hyperloop van afgelopen jaar. Een zeer compacte doch krachtige elektromotor drijft een wiel met loopvlak aan om de module te accelereren. En om de aandrijving te kunnen testen konden ze bij Danfoss in Gorinchem op het terrein hun gang gaan.

Zeecontainer met zandzakken

Maar testen met een hoogtoerige aandrijving met vliegwiel en rem, moet wel veilig verlopen. Dus werd in een compacte zeecontainer de testopstelling gemaakt, met aan weerszijden en op het dak zandzakken en ook nog eens een betonnen afzetting aan de kopse kanten. Dat het soms fout ging lieten de studenten zien, het loopvlak van een hoogtoerig wiel kan er wel eens afgaan bij 17.000 toeren en ook met fors remmen komen er hoge krachten bij kijken. Het meest spectaculaire filmpje tijdens de presentatie was wel in de SpaceX buis in Californië, waar het team uiteindelijk tweede werd. Na afloop konden de bezoekers bij Danfoss, veelal mensen uit de techniek, de Hyperloop-pod aanschouwen en op technisch gebied alles aan de studenten vragen.

De energie transitie en Danfoss

De andere presentatie met als thema Energie werd gegeven door Wouter Wolters van Danfoss. “Dat we elektrisch gaan is zo goed als onontkoombaar. De wereld wordt meer en meer elektrisch en dat vraagt om goede systemen om deze energie op te slaan.” Wolters ging in op regelingen die bijdragen aan een stabiel net. “Door machines en processen uit te rusten met systemen voor energieopslag is het mogelijk de energiekwaliteit te verbeteren en zijn de prestaties en het algehele rendement naar een hoger niveau te brengen.”

WoTS 2018

Tevens noemde hij enkele voorbeelden waar de Danfoss regelaars worden ingezet om energie te besparen of beter te verdelen en dat was voor diverse aanwezigen toch wel een eye-opener. Wolters is overigens volgende week weer te horen tijdens het seminar ‘Energie Efficiënte fabriek in 2018’ dat op woensdag 3 oktober plaatsvindt. Ook staat Danfoss met een stand op de WoTS 2018 in Utrecht, hal 11 stand C038.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven