Algemeen
Tobroco Giant 25000
De G2200E X-TRA is een speciale editie met een unieke kleurstelling en werd overhandigd aan E-Den Hartog (foto: Tobroco-Giant)

Tobroco-Giant in Oisterwijk produceerde onlangs de 25.000ste machine, een groene elektrisch aangedreven G2200E X-TRA. Volgens directeur Toine Brock bestaat in 2025 minimaal 40 procent van de productie uit elektrische (telescopische) wielladers. “Daarnaast kunnen klanten op termijn een elektrische skidsteer en verreiker verwachten.” De productie van de 25.000ste machine zou normaal gesproken uitgebreid gevierd worden, maar gezien de omstandigheden wordt hier op een later moment bij stil gestaan. Toch maakte men er een klein feestje van, zie de video.

De vijfentwintig duizendste machine is een elektrische G2200E X-TRA en werd onlangs geproduceerd in Oisterwijk. Dat het een elektrische machine betrof is niet vreemd aangezien de vraag naar elektrische wielladers alleen maar toeneemt.

De G2200E X-TRA is een speciale editie met een unieke kleurstelling en werd overhandigd aan E-Den Hartog. Een nieuwe onderneming van GIANT dealer Den Hartog Bouwmateriaal, speciaal gericht op de verkoop en het onderhoud van elektrische machines.

20 jaar wielladers bouwen

Tobroco-Giant heeft er 20 jaar over gedaan om deze mijlpaal te bereiken. Na de oprichting in 1996, werd in 2001 de eerste wiellader gebouwd. In de eerste jaren waren het nog beperkte aantallen, maar vanaf 2003 werd er opgeschaald. De productie verhuisde van een tent in Haaren naar een bedrijfspand in Oisterwijk. Door het uitbreiden van het aantal modellen en de toevoeging van telescoopladers en verreikers aan het productgamma werd in 2014 de 10.000ste machine gebouwd.

Verdubbeling productie in 2025

De jaren daarna werd het dealernetwerk verder uitgebreid tot 580 dealers in 50 landen en een eigen verkoopkantoor geopend in Amerika. Samen met de hoge vraag naar de multifunctionele Giant machines heeft dit ertoe geleid dat er in de afgelopen zes jaar nog eens 15.000 machines gebouwd zijn. Een aantal wat alleen maar sneller op zal lopen door de investeringen die zijn gedaan in het uitbreiden van de productie en een nieuw magazijn.

Uitbreidingen Nederland en Hongarije

Eind dit jaar wordt 8.000 vierkante meter aan productie en het hoogbouwmagazijn in gebruik genomen. Deze uitbreiding geeft de mogelijkheid om grotere machines te kunnen bouwen en is erop gericht om in 2025 de productie meer als te verdubbelen ten opzicht van dit jaar. Het doel is om in dat jaar 8.750 machines te bouwen.

De investeringen vinden echter niet alleen plaats in Nederland. Ook in Hongarije wordt de fabriek voorbereid op de groei van de komende jaren. In Eger worden de frames vervaardigd, waarna ze naar Nederland komen om gespoten te worden en de productie in gaan. Daarnaast worden hier, sinds de start in 2013, de aanbouwdelen geproduceerd. De fabriek is uitgebreid met 2.000 m2 aan productieruimte en er is geïnvesteerd in twee lasrobots, lasersnijders en kantbanken.

De toekomst is elektrisch

De G2200E en G2200E X-TRA zijn wielladers in de 2,2 ton klasse en de eerste elektrische machines die Tobroco-Giant bouwt. Gezien de vraag naar compact elektrisch materieel is het een trend die niet meer te stoppen is.

Directeur Toine Brock: “Wij verwachten dat over enige tijd de helft van het aantal compacte machines elektrisch zal zijn. Op dit moment gaan de meeste machines naar landen als Nederland, Noorwegen, Denemarken en Zweden. Maar we zien in steeds meer landen dat er strengere regels komen op het gebied van uitstoot. Het is wachten op Europese richtlijnen.”

“Onze klanten vragen specifiek om elektrische machines en daarom willen wij op termijn van iedere Giant een dieselversie en elektrische variant beschikbaar hebben. Ik verwacht dat in 2025 minimaal 40 procent van onze productie uit elektrische (telescopische) wielladers bestaat. Daarnaast kunnen klanten op termijn een elektrische skidsteer en verreiker verwachten.”

Jungheinrich levert elektrische aandrijftechniek

“Dit jaar starten we met de ontwikkeling van elektrische machines in de klasse van 1,5, 2,5 en 3,5 ton. Met Jungheinrich hebben wij mondiale en betrouwbare partner gevonden met kennis van zaken als het gaat om het ontwikkelen van elektrische machines. Zij leveren de elektromotoren en het accupakket en de hardware en software wordt in eigen huis ontwikkeld. Dit geeft ons de kans om het beste van twee werelden te combineren en machines te ontwikkelen die zorgen voor lage gebruikskosten en een hoge werksnelheid.

Aandrijftechniek ging ruim een jaar geleden op bezoek bij Tobroco-Giant om te praten over de hydraulische aandrijftechniek in de wielladers en verreikers. Bosch Rexroth levert de hydraulische pompen en motoren voor de rijaandrijving.

Rij hieronder mee met de 25.000ste wiellader door de fabriek van Tobroco-Giant in Oisterwijk.

 • Compacte en allround frequentieregelaar FR-E800 van Mitsubishi

  De Mitsubishi FR-E800 is een compacte en allround regelaar (Foto: Mitsubishi Electric) Mitsubishi Electric, in Nederland onder andere gedistribueerd door Hiflex Automatiseringstechniek, heeft een aantal compacte en allround frequentieregelaars FR-E800 in het assortiment. De frequentieregelaars uit de FR-E800 serie zijn gebaseerd op de technologie van… Lees verder →

 • Nieuw overzicht technische webinars om bij te blijven

  Aandrijftechniek blijft ook in het najaar een overzicht plaatsen van technische webinars vanuit de industrie. Ideaal voor engineers en technici die thuis werken, maar ook voor diegenen die op kantoor of in de fabriek aan het werk zijn en bij willen scholen op hun vakgebied.… Lees verder →

 • ATS Transporttechnieken overgenomen door Veth Participations

  Met de overname wil Veth Participations ATS Transporttechnieken wereldmarktleider maken op het gebied van ‘Bag Emptying’, een nichesegment waarbinnen ATS op dit moment al een belangrijke speler is. (Foto: ATS) ATS Transporttechnieken uit Rijen is overgenomen door Veth Participations. Met de overname wil Veth Participations… Lees verder →

 • Compacte computers van OnLogic voor IoT en Edge computing

  De Karbon 400 serie heeft twee modellen: de compacte Karbon 410 met standaard IO en uitbreidingsmogelijkheden, en de Karbon 430 met extra uitbreidingsopties voor complexe IoT toepassingen. (Foto: OnLogic) OnLogic , fabrikant van industriële en robuuste computerhardwareoplossingen, introduceert de Karbon 400 serie computers. De twee… Lees verder →

 • Efficiënte IE5+-motoren optimaal geschikt voor levensmiddelenproductie

  Schaalbare aandrijfoplossingen, zoals de nieuwste IE5+-motoren, zijn speciaal ontwikkeld voor het gebruik in de levensmiddelenindustrie. (Foto: Nord Drivesystems) Nord Drivesystems heeft een motor ontwikkeld die geschikt is voor toepassing in de levensmiddelenindustrie: de IE5+-motor biedt optimale efficiëntie en milieubewustzijn voor toepassingen voor levensmiddelen. Maximale hygiëne… Lees verder →

 • Schaeffler opent duurzame fabriek voor e-mobility aandrijvingen

  De nieuwe fabriek in Szombathely is de eerste productiefaciliteit van Schaeffler die 100 procent is gewijd aan oplossingen voor elektromobiliteit. (Foto: Schaeffler) Schaeffler heeft een nieuwe productiefaciliteit geopend op zijn Szombathely-locatie in het westen van Hongarije. Hiermee creëert het bedrijf 150 nieuwe banen in e-mobility.… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven