Algemeen
mijnenruimer 3
Timken heeft Digger Foundation bollager geschonken voor inbouw in mijnenruimers (foto's: Digger Foundation)

The Timken Company ondersteunt humanitaire mijnopruimingsacties in oorlogsgebieden door het doneren van sferische rollager units aan de Digger Foundation. Deze non-profit organisatie gaat de lagers inbouwen in zijn Digger D250 mijnenruimers. Het Amerikaanse lagermerk steunt de creativiteit van de Zwitserse stichting bij het vinden van professionele oplossingen om levens en ledematen te redden.

De high-performance units bevatten bollagers (75 mm inwendige boring) met genitrideerde stalen kooien in een stevige, gegoten stalen behuizing en met speciale labyrintafdichtingen. Betrouwbaarheid, eenvoudige montage en weinig onderhoud maken deze units geschikt voor de Digger D250 mijnenruimer. Ze helpen om de sterke arm van de machine op zijn plaats te houden.

Digger mijnenruimer 2
De as van de Digger 250 met daarop de stalen pinnen die in hoog tempo op de grond slaan.

Mijnenruimer

De twaalf tons Digger D250 mijnenruimer wordt in drie tot vier maanden op bestelling gebouwd. Om de veiligheid van de gebruiker te garanderen, wordt het voertuig op afstand bediend vanaf maximaal 500 m.

De arm aan de voorzijde van de machine is voorzien van een as met daarop kleine armen met stalen pinnen die door de roterende beweging op de grond slaan. De stalen pinnen draaien met een toerental van 450 min-1 en drukken de grond tot een diepte van 25 cm samen, waardoor ingegraven mijnen ontploffen.

 

Lagers

Digger mijnenruimer 3
Hier moeten de machine en de lagers dus wel tegen kunnen!

De behuizing en de lagers moeten deze explosies en andere eisen van de applicatie (zoals stof- en waterdichtheid) weerstaan. Lagers van een andere fabrikant die Digger eerder gebruikte, bleken niet bestand tegen de enorme spanningen die door de anti-tank mijnen optraden, omdat hun lagerhuis was gemaakt van gietijzer. Ook de lagerafdichtingen waren niet zo geschikt voor de bijzondere omstandigheden waaronder de mijnenruimers wordten gebruikt.

De bouwers hebben goede ervaringen met de Timken lagers hadden omdat hun labyrintafdichtingen bijna volledig beschermen tegen binnendringend vuil en stof. De bollagerunits hebben hun waarde bewezen in een van de zwaarst mogelijke testen, bij de Zweedse explosievenopruimingsdienst en het Zweedse ontmijningscentrum. De Digger bracht 450 antipersoonsmijnen en drie anti-tank mijnen met tot 8 kg TNT ontploffing en de lagers bleven feilloos functioneren.

Digger Foundation

De Digger Foundation is een non-profit organisatie met hoofdkantoor in Zwitserland. Ze bevordert hulpprojecten op het gebied van humanitaire ontmijning voor technologische ondersteuning. De stichting ontwikkelt, produceert en distribueert ontmijningsuitrusting onder de naam Digger DTR. De machines ondersteunen mijnopruimingsdiensten en maken hun werk efficiënter, minder gevaarlijk en beter betaalbaar. Digger heeft met succes bijgedragen aan campagnes in tal van landen in Afrika en in het voormalig Joegoslavië.

Timken lagers worden in Nederland op de markt gebracht door Ubel Lagertechniek, Brammer, Spruit Transmissies en Eriks.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven