Algemeen
Thom van Oss: “De tandwielkasten, tandheugels en rondsels die geproduceerd worden sluiten aan op de marktvraag” (foto: Fotopersburo Bert Jansen)

In twee geavanceerde fabrieken produceert Apex Dynamics zowel tandwielkasten als tandheugels en rondsels. Daarbij hanteert het bedrijf uit Taiwan strakke uitgangspunten die samenhangen met grote aantallen, hoge kwaliteit en lange levensduur. Hierdoor draaien ze, ook in slechte tijden – zoals nu met de coronacrisis – goed. Aandrijftechniek ging in gesprek met Thom van Oss over hightech productie, levensduurverlenging van tandwielen, het verlagen van de onderhoudsbehoefte en de inzet van speciale software.

In Nederland is het nauwelijks mogelijk, maar in Taiwan doen ze het gewoon: fabrieken bouwen waar 50.000 tandwielkasten per maand worden geproduceerd én verkocht. Het is wat Apex Dynamics betreft de enige mogelijkheid om te overleven in een sterk concurrerende wereld.

Derde fabriek gaat open

Thom van Oss: “Wanneer je véél van hetzelfde maakt, kun je relatief grote investeringen doen in de kwaliteit van je product en deze vervolgens tegen een schappelijke prijs produceren. Dit is altijd al de insteek van Apex Dynamics geweest en het werkt: dit jaar wordt een derde fabriek geopend waarmee de productiecapaciteit wordt opgeschroefd van 50.000 naar 80.000 tandwielkasten per maand.”

“We blijven altijd weer onder de indruk van de aanpak die de Taiwanese fabriek hanteert. Ik bezoek deze fabrieken wel eens met klanten en zonder uitzondering vergaapt iedereen zich aan de hightech machines die daar met een bijna Duitse of Japanse nauwkeurigheid in een razend tempo produceren. In het begin kun je het bijna niet geloven dat dit in het Verre Oosten is.”

Common sense

Wie grote aantallen produceert, kan meestal niet een al te grote diversiteit aan varianten bieden. Dat is dan ook niet het streven van Apex Dynamics. Toen het bedrijf begon, leek het de oprichter niet verstandig om als nieuwkomer op de markt allerlei afwijkende maatvoeringen te hanteren. Hij besloot om eenvoudig hetzelfde te gaan maken als er al was.

Apex Dynamics opent dit jaar een derde fabriek waarmee de productiecapaciteit wordt opgeschroefd van 50.000 naar 80.000 tandwielkasten per maand (foto: Apex Dynamics)

Niet zozeer kopiëren, maar zich aansluiten bij de common sense om de uitwisselbaarheid van zijn tandwielkasten met fabricaten van derden te maximaliseren. Daarbij richtte hij zich ook op het verbeteren van de tandwielkasten door zijn ervaring op het vlak van robots in te zetten. Door vervolgens de tandwielkasten in grote aantallen te produceren, kon het bedrijf zich uiteindelijk onderscheiden door prijs/kwaliteit verhouding, maar tevens door een korte levertijd.

Alle typen werden eenvoudig op voorraad gelegd waarmee altijd binnen twee weken wereldwijd kon worden geleverd. En dat is nog steeds zo. Uiteindelijk bleek deze levertijd in goede tijden – als de vraag groot is – een nog belangrijker voordeel op te leveren dan van te voren gedacht.

Wat wil de markt?

“De tandwielkasten, tandheugels en rondsels die geproduceerd worden sluiten aan op de marktvraag”, geeft Thom van Oss aan. “Bij Apex Dynamics wordt nauwelijks gespeeld met het invullen van latente behoeften maar wordt er geluisterd naar de input van de verschillende wereldwijde vestigingen. Dit gebeurt onder andere op een jaarlijkse bijeenkomst waar de hele ‘Apex Dynamics’-familie bij elkaar komt om bij te praten en ideeën uit te wisselen.”

Grotere koppels, minder onderhoud

Een voorbeeld van ‘wat de markt wil’ is te vinden in de steeds grotere varianten die worden ontwikkeld met bijbehorend groter koppel en overbrengverhoudingen. Bijvoorbeeld tandwielkasten met koppels tot 20.000 Nm. Deze worden onder andere ingezet in – ook steeds groter wordende – lasersnijmachines en (voor)buigmachines.

Daarnaast is er steeds meer aandacht voor een onderhoudsvriendelijk karakter in het kader van TCO, het verhogen van de productkwaliteit en het verbeteren van de beschikbaarheid van machines.

Thom van Oss: “Het is heel eenvoudig. Tandwielkasten slijten nu eenmaal, maar je kunt het proces wel sterk vertragen. Bijvoorbeeld door een uitstekende (levensduur)smering toe te passen, te kiezen voor kwalitatief hoogwaardige materialen én zeer nauwkeurig te werken waardoor componenten optimaal passen en wrijving minimaliseren.”

Inzet geavanceerde software

Hierbij speelt software een steeds belangrijker rol. De productie van nauwkeurige tandwielen is namelijk niet eenvoudig. Na alle mechanische bewerkingen zoals steken, slijpen en honen, worden de tandwielen namelijk ook gehard middels een warmtebehandeling. Dit om de spanningen die zich opbouwen tijdens deze bewerkingen te laten afvloeien en het materiaal zo homogeen mogelijk te maken.

Daarbij verandert de maatvoering echter zodanig dat deze niet meer voldoet aan de tekening en een nabewerking nodig is om de toleranties te halen. Die nabewerking is echter ongewenst omdat gehard materiaal moeilijk te bewerken is en hierdoor opnieuw plaatselijke warmteontwikkeling plaatsvindt. Door middel van geavanceerde software is het mogelijk de geometrie voorafgaand aan het hardingsproces zodanig te bepalen, dat deze na de warmtebehandeling exact klopt.”

Lees het complete interview met Thom van Oss in de nieuwe editie van Aandrijftechniek, naar keuze digitaal of in print.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven