Algemeen
SKF Brave testfaciliteit
BRAVE beschikt over diverse testopstellingen specifiek ontworpen voor en afgestemd op de specificaties van SKF (foto: SKF)

SKF bouwt in zijn Research and Technology Development (RTD)-centrum in Houten een experimentele testfaciliteit onder de naam BRAVE. Dit testcentrum moet ongeëvenaarde inzichten gaan bieden in de mechanismen achter lagerdefecten en het voorspellen van lagerprestaties.

Ieder jaar worden bijna tien miljard lagers geproduceerd die, rekening houdend met de zware omstandigheden waarin ze vaak moeten werken, ongelooflijk betrouwbaar zijn. Circa 90% van deze lagers overleeft de machines waarin ze worden gemonteerd.

Slechts 0,5% van de lagers valt uit in bedrijf, maar dat betekent wel dat jaarlijks een slordige 50 miljoen lagers moeten worden vervangen als gevolg van schade of defecten, met wellicht financiële gevolgen voor operatoren door productieverlies, schade aan naastliggende onderdelen en reparatiekosten

Wanneer en hoe?

Lagerschade of -uitval kan talloze oorzaken hebben. Over het algemeen valt één derde uit als gevolg van vermoeiing en een ander derde deel als gevolg van problemen met smering. Een zesde van alle lagerdefecten is te wijten aan verontreiniging en de rest door andere factoren zoals verkeerde behandeling en montage, zwaardere of andere belasting dan verwacht en slechte passing.

Bij het voorspellen hoe – en nog belangrijker misschien – wanneer een lager zal uitvallen moet rekening worden gehouden met heel wat variabelen, zoals de toepassing waarvoor het zal worden gebruikt, in welke omgeving het zal werken, de gebruikte smeermiddelen en de belastingen waaraan het zal worden blootgesteld, om er maar enkele te noemen. Bij het ontwikkelen van nieuwe lagers kan het controleren van hun prestaties en hoelang ze zullen meegaan dan ook een traag, duur en complex proces zijn.

Resterende nuttige levensduur

SKF wil dit probleem oplossen in zijn Research and Technology Development (RTD)-centrum in Houten. Het bedrijf is er begonnen met de bouw van een experimentele testfaciliteit, dat bedoeld is om zijn kennis van mechanismen die lageruitval veroorzaken uit te breiden.

Het zal de faciliteit, die de naam Bearing Rigs for Accelerated Verification Experiments (BRAVE) krijgt, ook gebruiken voor het ontwikkelen van methoden om de resterende nuttige levensduur van deze kritieke componenten op een snelle, nauwkeurige en herhaalbare wijze te kunnen voorspellen.

Lageruitvalmodellen ontwikkelen

Na voltooiing van het project zal BRAVE een aantal testopstellingen hebben, specifiek ontworpen voor en afgestemd op de specificaties van SKF, die onderzoekers kunnen gebruiken om lageruitvalmodellen te ontwikkelen en experimenteel te controleren. De functies van deze testopstellingen zullen worden ingedeeld in de categorieën ‘contaminate’, ‘initiate’ en ‘propagate’ en zullen vaak achter elkaar worden toegepast.

Meer over dit testcentrum van SKF is te lezen in de komende editie van Aandrijftechniek

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven