Algemeen
Abn Amro gaat ervanuit dat de wereldeconomie en de wereldhandel verder aantrekt in 2017 en 2018. (grafiek: Abn Amro)
De Nederlandse economie doet het beter dan verwacht. In de tweede helft van 2016 draaide de economie boven verwachting en ook de signalen voor begin dit jaar zijn gunstig, stelt Abn Amro in De Stand van de Industrie van april. Abn Amro gaat ervanuit dat de wereldeconomie en de wereldhandel verder aantrekt in 2017 en 2018.
De wereldhandel in goederen is 2017 sterk van start gegaan. De wereldhandel groeide in januari met 3,3% op jaarbasis en dat is een sterkere toename ten opzichte van voorgaande maanden. De groei van de wereldhandel zal dit jaar verder verbeteren, mede dankzij het aantrekken van de bedrijvigheid in de mondiale industrie.
Veel ondernemers blijven ook positief gestemd. Het sentiment over de activiteit en het economische klimaat in de komende drie maanden is optimistisch.
In bijna alle branches gaan veel ondernemers uit van een toename in de output. Ook verwachten ze een verdere toename in afzetprijzen.
In de elektrotechnische industrie zijn de meeste ondernemers echter negatief wat betreft trend in afzetprijs, personeelssterkte en economisch klimaat. De trend is wel opwaarts. Dit komt doordat de orderpositie en het oordeel daarover van veel bedrijven aan het verbeteren is.

Productie

Veel ondernemers blijven ook positief gestemd.

Abn Amro geeft aan dat de industrie in termen van productie het jaar 2017 goed is begonnen. In januari groeide de productie nog met 1,8% op jaarbasis en in februari nam het groeitempo toe naar 5,0% op jaarbasis. De productie is daarmee tot en met februari met gemiddeld 3,4% toegenomen (incl. food).
De productie in de elektrische apparatenindustrie laat sterke groeicijfers zien. Maar ook de transportmiddelen-, machine- en chemische industrie laten sterke toenames in output registeren. Voor chemie en elektrische apparaten trekt vooral de binnenlandse vraag aan. In andere branches is de buitenlandse vraag met name de driver. De enige branche die in februari met een krimp in output heeft te maken is de basismetaalindustrie.

Afzetprijzen

De sterkste stijgingen in afzetprijzen zien we in de chemische-, basismetaal, metaalproducten en meubelindustrie, stelt het rapport. Gezien de trends in grondstofprijzen wordt verwacht dat gedurende 2017 de afzetprijzen in veel van deze industriële branches zullen toenemen. In de machine- en elektrische apparatenindustrie staan de afzetprijzen echter nog onder druk, aangezien hier de concurrentiedruk nog relatief hoog is.

Arbeidsmarkt

Industriële ondernemers houden vertrouwen in de arbeidsmarkt. In maart 2017 zet de vacature-indicator in de industrie zijn opwaartse beweging door en evenaart daarmee zijn positie van begin 2011.
Onder invloed van trends in de export, de stand van veel sentimentsindicatoren en de groeiprognoses in de eurozone krijgen steeds meer ondernemers vertrouwen in de groei van het aantal vacatures.

Het volledige rapport is hier te lezen.

 • Hannover Messe 2020

  Hannover Messe 2022 wordt verplaatst

  Hannover Messe 2022 vindt plaats van 30 mei t/m 2 juni. Op de afbeelding een impressie van een eerdere editie van de Hannover Messe. (foto: Paul Quaedvlieg)Hannover Messe 2022 wordt verplaatst. Vanwege de huidige situatie rond Covid, organiseert Deutsche Messe van 30 mei tot 2… Lees verder →

 • Hyundai HX 260 AL

  GMB zet door UMS aangepaste elektrische Hyundai in (+video)

  De elektrische Hyundai HX 260 AL graafmachine van GMB in actie (foto's: UMS)Sinds enige tijd zet GMB een elektrische Hyundai HX 260 AL graafmachine in. Familiebedrijf GMB staat voor expertise en duurzame oplossingen op het gebied van waterveiligheid, waterkwaliteit, bio-energie en industriële bouw & infra.… Lees verder →

 • Bauma 2022

  Optimisme in München; Bauma 2022 bijna volgeboekt

  Bauma 2022 vindt van 24 t/m 30 oktober plaats in München. (Foto: Bauma)Het duurt nog meer dan 10 maanden vooraleer Bauma 2022 van 24 tot 30 oktober zijn deuren opent in München. ’s Werelds grootste vakbeurs voor bouwmachines, bouwmateriaalmachines, mijnbouwmachines, bouwvoertuigen en bouwmachines verwacht een… Lees verder →

 • Rollon ontwikkelt all-in-one pakket voor cobots

  Rollon biedt nu een all-in-one pakket aan voor cobots. (Foto: Rollon)Rollon heeft zijn expertise op het gebied van universele robots uitgebreid en biedt nu een all-in-one pakket voor cobots. Het pakket heeft onder meer UR+-gecertificeerde lineaire assen, die individueel configureerbaar en eenvoudig te bedienen zijn.… Lees verder →

 • Siemens Gamesa

  Serieproductie van 11 MW windturbines gestart in Cuxhaven

  De eerste geassembleerde turbine zal worden geïnstalleerd in het offshore windpark Hollandse Kust Zuid (foto: Siemens Gamesa)Op 14 januari 2022 verliet de eerste in serie gefabriceerde SG 11.0-200 DD gondel de Siemens Gamesa fabriekshal in Cuxhaven. De fabriek is sinds de zomer maandenlang omgebouwd en… Lees verder →

 • Audi en RWE slaan energie op in second life EV-accu’s

  Audi en RWE slaan energie op in second life EV-accu’s

  Audi en RWE slaan energie op in second life EV-accu’s (Foto: Audi)Energiemaatschappij RWE heeft recent een opslagfaciliteit geopend. Deze is gebaseerd op gebruikte hoogspanningsaccu’s (EV-accu’s) van elektrische Audi’s. De installatie staat op het terrein van de waterkrachtcentrale van RWE aan een stuwmeer bij Herdecke in… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven