Algemeen
igus 3D print food packaging
Het iglidur A350 materiaal voldoet aan de EU regelgeving 10/2011 en die van de FDA

Speciale hygiënische oplossingen zijn cruciaal in de verpakkings- en voedingsindustrie. Daarom passen veel gebruikers reeds de FDA-conforme iglidur glijlagers en halffabrikaten toe die gemaakt zijn van de hoogwaardige polymeren van igus. Om de gebruikers nog meer ontwerpvrijheid te geven bij de bouw van hun machine, heeft igus nu haar temperatuurbestendige, beproefde materiaal iglidur A350 als tribo filament voor 3D-printen ontwikkeld.

In tijden van concurrentiedruk en korte levertijden, moeten machines in de verpakkingsindustrie sneller werken en flexibeler zijn voor verschillende formaten. Bovendien zijn de vereisten voor functionele componenten in speciale afmetingen en kleine hoeveelheden hoog.

Steeds meer maatwerk

“Omdat de machines in de verpakkings- en levensmiddelenindustrie steeds meer maatwerk worden, zijn oplossingen voor glijlagers en slijtvaste delen in speciale vormen vereist”, legt Niklas Eutebach uit, Additive Manufacturing Development Engineer bij igus GmbH. “Om de gebruiker nog meer ontwerpvrijheid te geven bij de bouw van hun systeem, hebben we nu iglidur A350 ontwikkeld als een tribo-filament.”

Langdurige temperatuurbestendigheid

Het smeermiddelvrije en onderhoudsvrije materiaal is speciaal ontwikkeld voor gebruik in de levensmiddelen- en verpakkingstechnologie en is bewezen in talloze toepassingen, omdat iglidur A350 al direct uit voorraad beschikbaar is als glijlager in standaard afmetingen als halffabrikaat.

Het hoogwaardige polymeer is indrukwekkend met zijn langdurige temperatuurbestendigheid tot 180°C en kan ook gemakkelijk met chemicaliën worden gereinigd.

Voldoet aan eisen foodsector

Het iglidur A350 materiaal voldoet aan de EU regelgeving 10/2011 en die van de FDA en is derhalve officieel goedgekeurd voor contact met levensmiddelen. Tevens voldoet het aan de brandpreventie-vereisten van de Federal Aviation Authority (FAA) voor vliegtuiginterieurs.

Lange levensduur

Dankzij haar blauwe kleur is iglidur A350 gemakkelijker te detecteren en verhoogt zo de veiligheid tijdens productie. De lange levensduur van het materiaal wordt vooral duidelijk bij scharnierende en draaiende toepassingen en bij hoge en gemiddelde belastingen op roestvaststalen assen.

Het filament is beschikbaar voor het zelf printen op een hoge-temperatuur 3D-printer, maar ook in de 3D-printservice van igus. Ook biedt igus de ontwerpgegevens voor het bouwen van een hogetemperatuur-printer gratis online aan.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven