Algemeen
Techman Robot presenteert eerste AOI-toepassing met Artificial Intelligence
Op de Taipei Automation Exhibition demonstreerde Techman Robot een AOI-inspectie op het moederbord van een computer. (Foto: Techman Robot)

Techman Robot, ontwikkelaar van collaboratieve robots, presenteerde haar eerste AOI-toepassing in combinatie met Artificial Intelligence. Dat deed het tijdens de Taipei Automation Exhibition in Taiwan. Op deze beurs staan industriële automatisering en robots centraal en komen toonaangevende merken over de hele wereld bijeen.

AOI staat voor automated optical inspection, het geautomatiseerd inspecteren van objecten met behulp van een camerasysteem. Deze techniek wordt veel gebruikt bij de controle van elektronische printplaten om fouten in het assemblageproces vroegtijdig te constateren.

AOI-toepassing op moederbord van computer

Op de Taipei Automation Exhibition demonstreerde Techman Robot een AOI-inspectie op het moederbord van een computer. Dit deden ze in combinatie met TM-AI+, het embedded AI-vision systeem van Techman. TM AI+ zorgt ervoor dat massaal beeldgegevens van alle robots in de wereld worden opgeslagen. Zo kunnen de robots van elkaar leren. Deze beeldgegevens worden verwerkt door AI deep learning tot machine principes die de robot kan leren. Het kan van daaruit conclusies trekken voor objectclassificatie of -detectie.

Ingewikkelde vision-taken

Dit maakt het mogelijk om verschillende AI-modellen te creëren en te trainen met de TM AI+ Training Server software. Hiermee kunnen modellen worden geïmporteerd waar de robot ingewikkelde vision-taken kan leren die niet mogelijk zijn met traditionele machine vision. Bijvoorbeeld het detecteren van onregelmatigheden of uiterlijke beschadigingen.

Techman Robot presenteert eerste AOI-toepassing met Artificial Intelligence visionsysteem
De robot kan ingewikkelde vision-taken leren die niet mogelijk zijn met traditionele machine vision. Bijvoorbeeld het detecteren van onregelmatigheden of uiterlijke beschadigingen. (Foto: Techman Robot)

Image Manager

Daarnaast werd de Image Manager geïntroduceerd. Dit is een softwaretool waarmee alle beeldgegevens worden opgeslagen en beheerd. Geschikt om de oorzaak van afwijkingen te achterhalen en te corrigeren in het productieproces.

De cobots van Techman zijn in Nederland onder meer te verkrijgen bij het Doetinchemse WiredWorkers.

Video

Bekijk hieronder de bijbehorende video. De AOI-toepassing is vanaf 0:30 in beeld

Samenwerking Omron en Techman Robot

In 2018 ging Omron een strategische samenwerking aan met Techman om tegemoet te komen aan de toenemende automatiseringsbehoeften als gevolg van arbeidstekorten. Sindsdien worden de collaboratieve robots uit de TM-serie van Techman wereldwijd als co-branded product verkocht via het distributienetwerk van Omron. Eind 2021 deed Omron Corporation een kapitaalinvestering in Techman Robot. Lees meer hierover in het artikel Omron investeert in het Taiwanese Techman Robot Inc.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Siemens Gamesa

  Serieproductie van 11 MW windturbines gestart in Cuxhaven

  De eerste geassembleerde turbine zal worden geïnstalleerd in het offshore windpark Hollandse Kust Zuid (foto: Siemens Gamesa) Op 14 januari 2022 verliet de eerste in serie gefabriceerde SG 11.0-200 DD gondel de Siemens Gamesa fabriekshal in Cuxhaven. De fabriek is sinds de zomer maandenlang omgebouwd… Lees verder →

 • Audi en RWE slaan energie op in second life EV-accu’s

  Audi en RWE slaan energie op in second life EV-accu’s

  Audi en RWE slaan energie op in second life EV-accu’s (Foto: Audi) Energiemaatschappij RWE heeft recent een opslagfaciliteit geopend. Deze is gebaseerd op gebruikte hoogspanningsaccu’s (EV-accu’s) van elektrische Audi’s. De installatie staat op het terrein van de waterkrachtcentrale van RWE aan een stuwmeer bij Herdecke… Lees verder →

 • Datum SPS 2022 bekend

  SPS 2022 Neurenberg schuift iets naar voren

  Impressie van een eerdere editie van Smart Production Solutions (Foto: Paul Quaedvlieg) SPS 2022 (Smart Production Solutions) vindt dit jaar plaats van 8 t/m 10 november 2022 in Neurenberg, twee weken eerder dan in voorgaande jaren. In tijden van pandemie geeft dit de hele branche… Lees verder →

 • Festo op weg naar klimaatneutraliteit

  Festo investeert fors op weg naar klimaatneutraliteit

  Festo gaat zijn CO₂-voetafdruk de komende twee jaar enorm verkleinen (Foto: Festo) Festo is op weg naar klimaatneutraliteit. “Festo gaat zijn CO₂-voetafdruk de komende twee jaar enorm verkleinen. Als gevolg hiervan zullen tegen het einde van 2023 al onze productie- en logistieke locaties, evenals de… Lees verder →

 • Damen koopt batterijcontainer Skoonbox

  Damen koopt batterijcontainer Skoonbox

  Damen koopt batterijcontainer Skoonbox (Foto: Damen) Damen Shipyards Group heeft de Skoonbox overgenomen van Skoon Energy. De maritiem gecertificeerde, multi-inzetbare batterijcontainer zal worden ingezet om op eigen werven duurzame stroom te leveren voor toepassingen waar nu nog vooral dieselgeneratoren of scheepsmotoren worden gebruikt. Deze eerste… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven