Algemeen

Team Fontys Venlo wint ACE innovatieprijs

ACE innovatieprijs
De winnaars en begeleiders van de ACE Innovace award. Rechts de twee studenten van Fontys Hogeschool Venlo (foto's: ACE Stossdämpfter)

Voor het tweede jaar op rij werd op 21 november 2018 de Innovace uitgereikt, de award die in 2017 in het leven werd geroepen door dempingsspecialist ACE Stoßdämpfer. Met de innovatieprijs wil het bedrijf aankomende engineers een steuntje in de rug geven en de banden met technische universiteiten in binnen- en buitenland aanhalen. Voor het eerst mocht een team van een Nederlandse hogeschool de prijs in ontvangst nemen.

Nico Graßmann en Rick Storm, studenten machinebouw aan de Fontys Hogeschool Venlo, vielen met hun concept voor een mechatronisch rem- en sluitsysteem in de prijzen. Zij deelden de eerste plaats met drie studenten Technische Hochschule Georg Agricola uit Bochum.

ACE innovatieprijs

Beide teams leverden het in de opdracht gevraagde technische bewijs dat hun vergrendelbare vangconstructie met geïntegreerde demping en een via een smartphone bediend uitwerpmechanisme functioneert. Daarom werd het uitgeloofde prijzengeld van € 7.000 euro verdeeld onder de twee winnende teams.

Voor het eerst namen ook buitenlandse hogescholen en universiteiten deel aan Innovace 2018. Andre Weßling, wereldwijd verantwoordelijk voor de marketing van ACE en een van de initiatiefnemers van de competitie, is blij met de internationale deelname en de grote interesse: “Anders dan bij de eerste editie was er dit jaar sprake van veel meer interactie in alle fases. Tijdens online calls overlegden we met de teams en onze trainees gaven telefonisch en per mail antwoord op vragen.”

innovatieprijs ACE
Het winnend concept van Team Fontys Hogeschool Venlo voor een mechatronisch rem- en sluitsysteem.

Twee winnaars

De kwaliteit van de technisch complexe inzendingen was zo hoog, dat de vijfkoppige jury van ACE het bij de beoordeling lastig vond om slechts één winnaar aan te wijzen. Terwijl het team uit Bochum de klassieke ontwikkelingsmethode uit de machinebouw volgde, omvat de oplossing van Fontys ook elementen uit het productdesign en is deze vrijer qua vorm en idee.

De jury van ACE, waarvan ook twee trainees deel uitmaakten, kon ook na lange discussies geen eenduidige winnaar aanwijzen. Daarom zijn er dit jaar twee gelijkwaardige, winnende teams die de prijs meer dan verdiend hebben, aldus de jury. De kwaliteit van alle inzendingen was zo goed, dat de onderneming zich geen zorgen maakt over de toekomstige engineers van Europa.

In 2019 kunnen studenten opnieuw meedingen naar de innovatieprijs en daarmee kans maken op € 7.000 euro. € 2.000 euro hiervan komt ten goede aan de deelnemende hogeschool of universiteit en € 5.000 euro aan de studenten. De inschrijving voor Innovace 2019 gaat half februari van start. Studenten van Nederlandse technische hogescholen en universiteiten worden van harte uitgenodigd om hun dempingsoplossingen in te sturen.

 

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven