Algemeen
tandriemaandrijving voor hoogbouwmagazijn
De nieuwe technologie voor de verticale aandrijving van stellingbedieningskranen werken met tandriemen van von ContiTech (foto: LTW Intralogistics).

Minimale slijtage, gering onderhoud, geoptimaliseerde positioneertijde. Dat waren de doelstellingen bij de ontwikkeling van een nieuwe riemaandrijving die Contitech in samenwerking met de Oostenrijkse firma’s LTW Intralogistics (intralogistiek) en Synchrotech (distributeur ) heeft ontwikkeld. Met het gepatenteerde systeem kunnen de goederen in hoogbouwmagazijn snel en exact worden gepositioneerd. Het hart van de ontwikkeling is een verder ontwikkelde tandriemaandrijving met nog meer vermogen.

Tandriemen overtuigden LTW Intralogistics als alternatief aandrijfconcept in stellingbedieningskranen, aangezien kabels ook bij optimaal ontworpen verticale aandrijvingen en regelmatig onderhoud toch relatief korte vervangingstermijnen kenden. Ook tandheugels en directe aandrijvingen leverden in tests niet de gewenste resultaten.

De nieuwe technologie berust op het principe van de flenstrek – de geflensde riemaandrijving is een unieke combinatie van twee bekende toepassingen. De toepassing is al in de praktijk beproefd, onder andere in een vriesmagazijn bij temperaturen tot -30°C.

Zware tandriemaandrijving

Met de Synchrodrive HTD 20M tandriem zijn nog grotere palletgewichten, grotere versnellingen en hoogteverschillen van 30 m en meer mogelijk. Dit wordt bereikt met een steek van 20 mm in plaats van de tot nu toe gangbare 14 mm. Bij zeer grote verticale slagen vertonen de high performance riemen een naar verhouding geringe rek, een voordeel voor de prestaties van de systemen. Met dit type tandriem kan tot vijf worden getild. De riem heeft een lange levensduur, is onderhoudsarm en behoeft geen smering. Daarmee voldoet de aandrijving aan de eisen van de intralogistiekbranche, met name wat betreft nuttig draagvermogen in combinatie met de hoge geëiste breukveiligheid.

Ook in andere bereiken van de lineaire en transporttechniek maken de Synchrodrive tandriemen ook bij zware condities economische aandrijfoplossingen mogelijk. Ze worden vervaardigd uit hoogbelastbaar polyurethaan-elastomeer met staaldraad wapening. ContiTech heeft hiervoor een speciale productietechniek ontwikkeld. De producten kunnen zowel in eindloze uitvoering als in eindloos gelaste variant worden toegepast.

 

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven