Algemeen
Apex Dynamics tandheugel rondsel tandwielkast
De Optistore is een volautomatisch verticaal magazijn, waarin de Optipick beweegt en automatisch de goede platen naar de juiste snijmachine transporteert (foto's: Apex Dynamics)

Bij automatisering in de maakindustrie kunnen bedrijven geautomatiseerde lijnen of machines aanschaffen, wat meestal het geval is, of zelf een oplossing denken. HVL Metaalbewerking uit Liessel koos voor de laatste optie en ontwikkelde zelf een automatische toe- en afvoer van plaatwerk in hun lasersnijinstallatie. Direct vanuit het ERP-systeem aangestuurd. De aandrijving, ontwikkeld samen met Apex Dynamics, gebeurt met een servomotor gekoppeld aan een spelingsvrije tandwielkast met rondsel en een nauwkeurige tandheugel.

Een paar jaar geleden had HVL de behoefte om meer opslag te creëren voor haar plaatwerk en wilde zij het transport en de verwerking van metalen platen automatiseren. Dat bespaart tijd en voorkomt repeterend werk. In plaats van dit project uit te besteden werd het project intern, door eigen mensen, verwezenlijkt. Het resultaat : een volledig zelf ontwikkeld, geautomatiseerd en gecombineerd plaatwerkcentrum, genaamd Optistore, als belangrijke aanvulling op een innovatief lasersnijmachinepark.

48 meter en 700 laden

De Optistore is een volautomatisch verticaal magazijn, waarin de Optipick beweegt en automatisch de goede platen naar de juiste snijmachine transporteert. Nieuwe platen, halffabricaten of eindproducten kunnen door elkaar opgeslagen worden. De aansturing gebeurt centraal vanuit het ERP-systeem.

De Optistore heeft een afmeting van 48 x 6 x 8 m en heeft 700 laden, elke positie is geschikt voor 2.000 kg platen ( 3000 x 1500 x 25 mm). De Optistore voert volautomatisch materiaal toe en af aan twee state-of-the-art lasersnijmachines. De Optistore vermindert de doorlooptijd van bestellingen omdat het aantal menselijke acties wordt verminderd. Door een uitgekiend logistiek systeem, kunnen staal, rvs en aluminium in één systeem opgeslagen worden zonder contaminatie.

Lasersnijmachine met knikarmrobot

Voor de meest recente lasersnijmachine is eveneens een verticaal magazijn ge-engineerd en gebouwd met een invoer- en uitvoertafel welke voorzien is van een knikarmrobot. Voor de lineaire aandrijving werd Apex Dynamics ingeschakeld om haar expertise en producten.

De aandrijftechniekspecialist uit Helmond maakte de calculaties voor het systeem, selecteerde de componenten en stuurde de selectie met alle gegevens en met de STP tekeningen toe. En zoals het was berekend, zo werkt het nu ook. Er zullen nog wat kleine aanpassingen en optimalisaties gaan plaatsvinden, maar daarna is het systeem klaar om ook voor derden gebouwd te kunnen worden.

Apex Dynamics tandheugel rondsel tandwielkast

De componenten van Apex in dit systeem zijn een spelingsarme en stille AF140 tandwielkast met rvs behuizing, de tandheugels in kwaliteit 6 en het rondsel in kwaliteit 5. De knikarmrobot zit vast aan de in- en uitvoertafel maar kan zich voor het manipuleren van de platen loskoppelen van deze tafel en zodoende dezelfde aandrijving gebruiken.

Smart Industry

Met deze oplossing kan HVL producten uit een gesneden plaat nemen, deze verzamelen op een aangewezen pallet/positie, tellen en terugkoppelen naar het ERP systeem. Zo is de door HVL ontwikkelde en geproduceerde machine geheel uit modules opgebouwd.

Door langere doorontwikkeling en optimalisatie is er een stabiel proces ontstaan, waardoor deze vooroplopend is in smart industrie. HVL onderzoekt inmiddels ook de mogelijkheden om vergelijkbare opstellingen klantspecifiek op de markt te brengen.

Door deze automatisering is HVL in staat om volautomatisch platen toe- en af te voeren, met volledige registratie van alle delen. De klant kan artikelen bestellen via de website en de lasertafel gaat, in het toegewezen tijdsslot, volautomatisch aan de gang.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven