Algemeen
Wijzigingen die in de CAD-omgeving van de mechanische engineering zijn doorgevoerd, zijn nu transparant en inzichtelijk voor de elektrotechnische engineers (bron: Eplan Software & Service)

De verschillende engineeringsdisciplines moeten in het Industrie 4.0 tijdperk meer samenwerken. Maar hoe kunnen de huidige ´muren´ tussen de afdelingen worden beslecht? Syngineer van Eplan zorgt ervoor dat designers van de elektrische en de mechanische engineering ´met elkaar praten´. Deze cloud-gebaseerde tool maakt betere communicatie mogelijk met tegelijkertijd een geoptimaliseerde interdisciplinaire samenwerking voor de ontwikkeling van machines en systemen.

Voor veel designengineers is het verzamelen en verschaffen van informatie een van de dagelijkse uitdagingen. Syngineer, een innovatieve cloudoplossing van Eplan en dochterbedrijf Cideon, is het ideale hulpmiddel om deze uitdaging aan te gaan. Met deze software wordt de coördinatie in de engineering sneller en eenvoudiger – met name tussen mechanische engineering, elektrotechnische engineering en PLC-software. Het systeem zorgt voor een betere samenwerking door de informatie-uitwisseling tussen de afdelingen te verbeteren. Hierdoor wordt het aantal handmatig uit te voeren taken verder gereduceerd, die vaak op het laatste moment moeten worden uitgevoerd en juist daardoor extra kostbaar zijn.

Eenvoudig systeem voor meer transparantie

Voor de gebruikers werkt Syngineer met een project-gebaseerde benadering. De toepassing is eenvoudig: “De aansluiting tussen de MCAD-software en Eplan Electric P8 via Syngineer kan snel worden ingesteld en is eenvoudig in gebruik,” zegt Max Lützel, teamleider Consulting Syngineer. “Na een korte oriëntatie kunnen medewerkers bijvoorbeeld snel ontdekken of een motor in ontwikkeling later in het proces is gewijzigd.”

Syngineer documenteert de projectstatus – hier getoond aan de hand van elektrotechnisch design. Alle informatie kan bidirectioneel worden uitgewisseld tussen elektrotechnische engineering en mechanische engineering.

Met Syngineer krijgen elektrotechnische engineers in eerste instantie een extra navigator binnen hun eigen vertrouwde omgeving. De navigator verbindt deze met andere afdelingen, waaronder de mechanische engineering. De twee engineeringsafdelingen kunnen bidirectioneel, dus in twee richtingen, informatie uitwisselen. Door deze integratie kunnen mechanische en elektrotechnische engineers in hun eigen systeem blijven werken en de laatste ontwikkelingen coördineren via bijvoorbeeld de geïntegreerde chatfunctie. Wijzigingen kunnen eventueel ook via e-mail worden doorgegeven. Via het notificatiebeheersysteem zijn deze instellingen eenvoudig aan te passen.

Centraal overzicht van de ontwikkelingsstatus

Syngineer geeft de actuele bewerkingsstatus van een opdracht of aanvraag aan. Toekomstige veranderingen in het ontwikkelingsproces en de status daarvan zijn ook zichtbaar voor alle betrokken medewerkers. Verder geeft het systeem informatie over welke medewerkers, welke wijzigingen hebben doorgevoerd. Projectmanagers hebben zodoende een volledig overzicht over het project en kunnen zo op het laatste moment en op een centrale locatie gewijzigde specificaties van de klant aangeven. De software is momenteel beschikbaar in het Duits en het Engels, meer talen zullen in de toekomst volgen. Toegang via internetbrowser, smartphone, tablet of notebook wordt uiteraard ondersteund – een must in het huidige tijdperk van globalisatie.

Schaalbaar systeem

Dat het systeem gebaseerd is op cloudtechnologie levert nog een ander belangrijk praktisch voordeel op: externe partners, klanten en leveranciers kunnen eenvoudig in het ontwikkelingsproces worden geïntegreerd. Een bijkomend voordeel van de cloudarchitectuur is de flexibele schaalbaarheid voor de gebruiker. Bedrijven kunnen op elk gewenst moment het aantal gebruikers naar behoefte aanpassen en nog meer afdelingen toegang verschaffen, zoals productie, verkoop of onderhoud.

Syngineer zorgt voor een efficiënte informatie-uitwisseling, waardoor zowel tijd wordt bespaard als de productkwaliteit wordt verbeterd. Het automatisch genereren van sensor-/actorlijsten met Syngineer biedt zelfs nog meer besparingspotentieel, waarbij de bewerkingstijd met wel 30 procent kan worden gereduceerd, om nog maar te zwijgen van het extra voordeel van een betere documentatiekwaliteit.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven