Algemeen
SKF Sulzer
Sulzer heeft een fiber optisch sensorsysteem van SKF gebruikt om het ontwerp van een nieuwe centrifugaalpomp te verifiëren (foto’s: SKF)

Pompfabrikant Sulzer maakt gebruik van SKF’s fiber optisch detectiesysteem om nieuwe pompontwerpen te verbeteren. Het bedrijf kan nu pompprestaties verifiëren met behulp van actuele meetgegevens die voorheen niet beschikbaar waren.

Het detectiesysteem meet de belasting direct in het lager, wat een beter inzicht geeft in de werkelijke bedrijfsomstandigheden van een pomp. Sulzer zegt dat het toepassen van het systeem op toekomstige pompontwerpen zal helpen om de rol als technologieleverancier op het gebied van pompen verder te versterken.

Zware pompprocessen

Het systeem bestaat uit lastafhankelijke lagers met fiber optische sensoren, die passen op de meest gangbare lagermaten die in pompen voor zware processen worden gebruikt. Het is eenvoudig te installeren, met slechts minimale aanpassingen aan de lagerbehuizing.

sulzer pumps
Het meetsysteem wordt vooral toegepast op de zwaarder pompen (foto: Sulzer)

Uitlijning pompwaaier

Het systeem meet lagerbelastingen en veranderingen hierin. Ook meet het de richting van de belasting met hoge nauwkeurigheid en repeteerbaarheid. Het systeem kan tevens de kwaliteit en uitlijning van de pompbehuizing en pompwaaier bepalen.

Testbank Sulzer

Het meetsysteem is getest en gevalideerd op een mechanische testbank van Sulzer. Hoewel Sulzer het systeem heeft gebruikt in een testomgeving, is het ook mogelijk dat een eindgebruiker het systeem gebruikt om gedetailleerde gegevens in het veld te verzamelen.

SKF Sulzer
Meetgegevens zijn realtime zichtbaar

Ondersteuning R&D

Een goede relatie tussen Sulzer en SKF heeft bijgedragen tot de totstandkoming van de leveringsovereenkomst. In de toekomst zal SKF wereldwijde ondersteuning bieden bij het opzetten van het systeem en het opleiden van Sulzer-medewerkers in hun R&D-vestigingen, alsmede, indien nodig, gegevensanalyse leveren.

Kortere time-to-market

“Ontwerpverificatie, waarbij gebruik wordt gemaakt van reële belastingsgegevens, stelt Sulzer in staat zijn pompontwerpen verder te verbeteren en productontwerpverificatie mogelijk te maken met realtime gegevens in plaats van met berekende scenario’s. Het verbetert het vertrouwen in fysieke tests en verkort de time-to-market”, aldus Daniel Perreng Sales and Market Champion Fiber Optic Sensing bij SKF.

SKF fiber optic sensors
Het fiber optisch detectiesysteem van SKF

 • Yaskawa Weber Hospital Systems

  Ziekenhuisbedden reinigen met industriële robots

  Met de robots kan er zo dicht mogelijk bij alle onderdelen van het bed met hete stoom gewerkt worden (foto's: Yaskawa) Weber Hospital Systems, onderdeel van Weber Machinebouw, heeft een systeem ontwikkeld om ziekenhuisbedden automatisch te reinigen met behulp van robots. In 2014 heeft Weber… Lees verder →

 • Lasal update tool sigmatek

  Software comfortabel bijwerken met Lasal Update Tool

  Programmawijzigingen die van invloed zijn op volgorde, visualisatie en besturing samengevoegd in een comfortabele interface met behulp van de Update Tool in de LASAL software van SigmaTek Met de nieuwe ‘Update Tool’ in de All-In-One Engineering Software Tool LASAL van Sigmatek zijn programmawijzigingen door te… Lees verder →

 • SMC EX600 IO link

  Nieuwe IO-Link mastermodule van SMC optimaliseert productieprocessen

  SMC levert voor de EX600-serie een IO-Link mastermodule die flexibel aansluit op productienetwerken Communicatie tussen de PLC en het sensor-/actuatorniveau is essentieel in geautomatiseerde processen en Industrie 4.0-toepassingen. SMC biedt een passende oplossing voor het aansluiten van componenten, zoals ventielen, op een bestaand productienetwerk: de… Lees verder →

 • schunk colab

  Nieuwe technologieën staan centraal in CoLab van Schunk (video)

  In het CoLab applicatiecentrum zijn twaalf industriële robots en cobots beschikbaar voor het vinden van specifieke automatiseringsoplossingen (foto's: Schunk) In het CoLab, het nieuwe applicatiecentrum op de Schunk-locatie in Brackenheim-Hausen (Duitsland), kunnen klanten hun automatiserings-oplossingen nu realistisch testen op een oppervlakte van 800 vierkante meter… Lees verder →

 • Fraunhofer IFF robot lopende band

  Fraunhofer IFF ‘automatiseert’ de lopende band medewerker (video)

  Dankzij nieuwe technologieën kunnen mobiele robots taken uitvoeren aan de lopende band, en zelf meelopen (foto's: Fraunhofer IFF) Robotica-experts van het Fraunhofer IFF hebben samen met partners uit de industrie en de wetenschap een nieuwe technologie ontwikkeld waarmee intelligente mobiele assistent-robots assemblagetaken kunnen uitvoeren, zelfs… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven