Algemeen
SKF Sulzer
Sulzer heeft een fiber optisch sensorsysteem van SKF gebruikt om het ontwerp van een nieuwe centrifugaalpomp te verifiëren (foto’s: SKF)

Pompfabrikant Sulzer maakt gebruik van SKF’s fiber optisch detectiesysteem om nieuwe pompontwerpen te verbeteren. Het bedrijf kan nu pompprestaties verifiëren met behulp van actuele meetgegevens die voorheen niet beschikbaar waren.

Het detectiesysteem meet de belasting direct in het lager, wat een beter inzicht geeft in de werkelijke bedrijfsomstandigheden van een pomp. Sulzer zegt dat het toepassen van het systeem op toekomstige pompontwerpen zal helpen om de rol als technologieleverancier op het gebied van pompen verder te versterken.

Zware pompprocessen

Het systeem bestaat uit lastafhankelijke lagers met fiber optische sensoren, die passen op de meest gangbare lagermaten die in pompen voor zware processen worden gebruikt. Het is eenvoudig te installeren, met slechts minimale aanpassingen aan de lagerbehuizing.

sulzer pumps
Het meetsysteem wordt vooral toegepast op de zwaarder pompen (foto: Sulzer)

Uitlijning pompwaaier

Het systeem meet lagerbelastingen en veranderingen hierin. Ook meet het de richting van de belasting met hoge nauwkeurigheid en repeteerbaarheid. Het systeem kan tevens de kwaliteit en uitlijning van de pompbehuizing en pompwaaier bepalen.

Testbank Sulzer

Het meetsysteem is getest en gevalideerd op een mechanische testbank van Sulzer. Hoewel Sulzer het systeem heeft gebruikt in een testomgeving, is het ook mogelijk dat een eindgebruiker het systeem gebruikt om gedetailleerde gegevens in het veld te verzamelen.

SKF Sulzer
Meetgegevens zijn realtime zichtbaar

Ondersteuning R&D

Een goede relatie tussen Sulzer en SKF heeft bijgedragen tot de totstandkoming van de leveringsovereenkomst. In de toekomst zal SKF wereldwijde ondersteuning bieden bij het opzetten van het systeem en het opleiden van Sulzer-medewerkers in hun R&D-vestigingen, alsmede, indien nodig, gegevensanalyse leveren.

Kortere time-to-market

“Ontwerpverificatie, waarbij gebruik wordt gemaakt van reële belastingsgegevens, stelt Sulzer in staat zijn pompontwerpen verder te verbeteren en productontwerpverificatie mogelijk te maken met realtime gegevens in plaats van met berekende scenario’s. Het verbetert het vertrouwen in fysieke tests en verkort de time-to-market”, aldus Daniel Perreng Sales and Market Champion Fiber Optic Sensing bij SKF.

SKF fiber optic sensors
Het fiber optisch detectiesysteem van SKF

 • KTR Sinulastic koppeling

  Nieuwe serie torsieflexibele koppelingen uit denktank KTR

  Nieuwe koppelingen uit de KTR-Denktank. Links de Sinulastic bouwvorm A; rechts de Sinulastic bouwvorm B (foto: KTR Systems) Met de Sinulastic introduceert KTR een nieuwe serie uiterst torsieflexibele schotelkoppelingen die zijn ontwikkeld voor gebruik in hoofdaandrijvingen van dieselmotoren voor stroomgeneratoren (zogenaamde gen-sets), zware bouwmachines, compressoren,… Lees verder →

 • Festo duurzaamheid

  Festo: omzetdaling in 2020 maar sterk herstel verwacht in 2021

  Digitalisering en AI zijn bepalend voor de productontwikkeling met slimme en intelligente producten en maken energie-efficiëntie en duurzaamheid binnen klantenoplossingen mogelijk (foto's: Festo) In het boekjaar 2020 had de Festo Group vanwege de pandemie te maken met een omzetdaling van 7,5%. Desondanks heeft Festo het… Lees verder →

 • Parker ISOBUS ProDisplay

  Full-version ISOBUS Task Controller-software Parker voor landbouwmachines

  De Parker Pro Display HMI-displaymodule staat vol ISOBUS Suite-apps (bron: Parker Hannifin) Parker Hannifin breidt zijn ISOBUS Suite-software uit met de lancering van de volledige versie van hun ISOBUS-taakcontrollersoftware (TC) voor gestandaardiseerd werkbeheer van landbouwmachines zoals tractoren, rooimachines en andere zelf-aangedreven machines. ISOBUS TC fungeert… Lees verder →

 • Turck hellingsensoren

  Turck introduceert dynamische hellingsensoren

  De gecombineerde MEMS- en gyroscooptechnologie in de hellingsensoren van Turck zorgen voor betrouwbare meetresultaten. (Foto: Turck) In zijn nieuwe generatie hellingsensoren heeft Turck het versnellingsmeetproces (MEMS) gecombineerd met gyroscooptechnologie zodat schokken en trillingen veel effectiever kunnen worden onderdrukt dan met conventionele signaalfilters. De enkelvoudige en… Lees verder →

 • Murrelektronik xtremeDB 2

  Decentrale installatieoplossing voor mobiele machines

  xtremeDB van Murrelektronik is een modulair systeem voor elektrische installaties in mobiele machines. (foto's: Murrelektronik) Met xtremeDB introduceert Murrelektronik een nieuw modulair systeem voor de installatietechniek binnen mobiele machines, zoals oogstmachines, strooiwagens, brandweerauto’s of asfalteermachines. Dankzij deze moderne installatieoplossing en kunnen de uitdagingen in IO-installaties… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven