Algemeen
emotiegevoelige assistentiesystemen
De projectpartners zorgen voor verbeteren en uitbreiden van de technologieën voor de Care-O-bot 3 bij de mens-machine-interactie (foto: Kniff Projektagentur GbR).

In het kader van het project EmAsIn werkt het Fraunhofer-Institut für Produktionstechnik und Automatisierung (IPA) met partners uit industrie en wetenschap aan nieuwe assistentiesystemen voor mensen met affectieve storingen en/of dementie. De assistentiesystemen moeten de gebruiker niet alleen ondersteunen voor informatie, maar ook de gewoontes voor communicatie van de gebruiker herkennen, daarop reageren en interactie mogelijk maken. Zo kunnen ze worden doorontwikkeld van technisch werktuig tot aan competente begeleider.

EmAsIn betekent Emotionssensitive Assistenzsysteme zur reaktiven psychologischen Interaktion mit Menschen. In het project onderzoeken de deelnemende partners eerst, hoe de patiënten door een gerichte interactie tussen de mens en de techniek de specifieke psychische of cognitieve uitdagingen in hun leven kunnen beheersen en met welk aanbod van hulp ze hun levenskwaliteit kunnen verbeteren. De projectpartners werken daarom samen met patiënten die lijden aan dementie of een affectieve storing en onderzoeken samen met hen de technische benaderingen en assistentiesystemen.

Mens-machine-interactie

Deze systemen moeten behalve situaties die te maken hebben met de aandoening, ook vormen van het sociale gedrag en aanwijzingen in de menselijke communicatie herkennen. Het projectteam zal vooral onderzoek doen naar individuele vormen van informatiebeheersing en bedieningsconcepten, die doelgericht functies aanbieden voor de ondersteuning en motiverende impulsen kunnen geven.

Al bestaande assistentiesystemen moeten in deze richting worden uitgebreid en worden voorzien van aanvullende functies. Deze moeten tekenen van impliciete menselijke communicatie, respectievelijk emoties of gebaren, kunnen waarnemen en interpreteren, daaruit de juiste maatregelen voor ondersteuning kunnen genereren en deze kunnen uitvoeren.

Emotiegevoelige assistentiesystemen

Fraunhofer IPA werkt al een aantal jaren aan de ontwikkeling van assistentiesystemen, die de gebruiker zowel operationeel als informatief ondersteunen. Voorbeeld van een project is safe@home, waarin onderzoekers met stationaire 3D-sensoren een contactloos en onopvallend systeem voor de privé omgeving hebben gerealiseerd. Het systeem herkent het vallen en bewegingsloos op de bodem liggen van mensen en start daarop maatregelen, zoals het informeren van de buren of het waarschuwen van de alarmcentrale (112).

Mobiele robots zoals de Care-O-bot of de mobiele zorgassistent MoBiNa zouden met deze stationaire sensoren een netwerk kunnen vormen en na een val autonoom naar het slachtoffer kunnen rijden. Bovendien vormen ze een communicatieplatform voor de directe gesprekken met de alarmcentrale.

In het actuele project bouwen de wetenschappers van het Fraunhofer IPA verder op deze technologieën en ontwikkelen de stationaire sensoren voor de emotieherkenning en ook mobiele robotsystemen als interactie-en informatie-interface. De betrouwbare emotieherkenning vormt hierbij de grote uitdaging. Anders dan bij het vallen (dat wordt herkend aan de hand van het bewegingsverloop) kunnen bij een persoon emoties op veel manieren via gebaren of het gedrag van deze persoon worden geuit. De assistentiesystemen moeten deze emoties interpreteren en de reacties daarop aanpassen.

Partners in het project zijn ITK Engineering, Cognitec Systems, Sikom Software, Fraunhofer IPA, FZI Forschungszentrum Informatik, het Institut für Klinische Psychologie van de Klinikum Stuttgart en de BruderhausDiakonie.

 • Schunk Medtech Steriline

  Mechatronische componenten Schunk compatibel met standaard lab-apparatuur

  De levenslang onderhoudsvrije PGN-plus-P met klant specifieke coating voor de handling van medicijnflessen in een aseptisch vulsysteem (foto: Steriline)De verwerkende industrie speelt een sleutelrol in de biowetenschappelijke sector. Bij de productie van gevoelige producten waar mensen direct mee in contact komen, zijn betrouwbare systeem-componenten namelijk… Lees verder →

 • Dana introduceert drie nieuwe planetaire aandrijvingen

  Dana introduceert drie nieuwe planetaire aandrijvingen

  Dana introduceert drie nieuwe planetaire aandrijvingen. (Foto: Dana)Dana introduceert nieuwe planetaire aandrijvingen met verbeterde koppeldichtheid en ontwerpflexibiliteit voor een breed scala aan rups-, wiel- en liertoepassingen. De nieuwe planetaire aandrijvingen, die nu beschikbaar zijn, bieden nominale koppelwaarden van 80 kNm tot 130 kNm. Ze kunnen… Lees verder →

 • Hannover Messe 2020

  Hannover Messe 2022 wordt verplaatst

  Hannover Messe 2022 vindt plaats van 30 mei t/m 2 juni. Op de afbeelding een impressie van een eerdere editie van de Hannover Messe. (foto: Paul Quaedvlieg)Hannover Messe 2022 wordt verplaatst. Vanwege de huidige situatie rond Covid, organiseert Deutsche Messe van 30 mei tot 2… Lees verder →

 • Hyundai HX 260 AL

  GMB zet door UMS aangepaste elektrische Hyundai in (+video)

  De elektrische Hyundai HX 260 AL graafmachine van GMB in actie (foto's: UMS)Sinds enige tijd zet GMB een elektrische Hyundai HX 260 AL graafmachine in. Familiebedrijf GMB staat voor expertise en duurzame oplossingen op het gebied van waterveiligheid, waterkwaliteit, bio-energie en industriële bouw & infra.… Lees verder →

 • Bauma 2022

  Optimisme in München; Bauma 2022 bijna volgeboekt

  Bauma 2022 vindt van 24 t/m 30 oktober plaats in München. (Foto: Bauma)Het duurt nog meer dan 10 maanden vooraleer Bauma 2022 van 24 tot 30 oktober zijn deuren opent in München. ’s Werelds grootste vakbeurs voor bouwmachines, bouwmateriaalmachines, mijnbouwmachines, bouwvoertuigen en bouwmachines verwacht een… Lees verder →

 • Rollon ontwikkelt all-in-one pakket voor cobots

  Rollon biedt nu een all-in-one pakket aan voor cobots. (Foto: Rollon)Rollon heeft zijn expertise op het gebied van universele robots uitgebreid en biedt nu een all-in-one pakket voor cobots. Het pakket heeft onder meer UR+-gecertificeerde lineaire assen, die individueel configureerbaar en eenvoudig te bedienen zijn.… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven