Algemeen
emotiegevoelige assistentiesystemen
De projectpartners zorgen voor verbeteren en uitbreiden van de technologieën voor de Care-O-bot 3 bij de mens-machine-interactie (foto: Kniff Projektagentur GbR).

In het kader van het project EmAsIn werkt het Fraunhofer-Institut für Produktionstechnik und Automatisierung (IPA) met partners uit industrie en wetenschap aan nieuwe assistentiesystemen voor mensen met affectieve storingen en/of dementie. De assistentiesystemen moeten de gebruiker niet alleen ondersteunen voor informatie, maar ook de gewoontes voor communicatie van de gebruiker herkennen, daarop reageren en interactie mogelijk maken. Zo kunnen ze worden doorontwikkeld van technisch werktuig tot aan competente begeleider.

EmAsIn betekent Emotionssensitive Assistenzsysteme zur reaktiven psychologischen Interaktion mit Menschen. In het project onderzoeken de deelnemende partners eerst, hoe de patiënten door een gerichte interactie tussen de mens en de techniek de specifieke psychische of cognitieve uitdagingen in hun leven kunnen beheersen en met welk aanbod van hulp ze hun levenskwaliteit kunnen verbeteren. De projectpartners werken daarom samen met patiënten die lijden aan dementie of een affectieve storing en onderzoeken samen met hen de technische benaderingen en assistentiesystemen.

Mens-machine-interactie

Deze systemen moeten behalve situaties die te maken hebben met de aandoening, ook vormen van het sociale gedrag en aanwijzingen in de menselijke communicatie herkennen. Het projectteam zal vooral onderzoek doen naar individuele vormen van informatiebeheersing en bedieningsconcepten, die doelgericht functies aanbieden voor de ondersteuning en motiverende impulsen kunnen geven.

Al bestaande assistentiesystemen moeten in deze richting worden uitgebreid en worden voorzien van aanvullende functies. Deze moeten tekenen van impliciete menselijke communicatie, respectievelijk emoties of gebaren, kunnen waarnemen en interpreteren, daaruit de juiste maatregelen voor ondersteuning kunnen genereren en deze kunnen uitvoeren.

Emotiegevoelige assistentiesystemen

Fraunhofer IPA werkt al een aantal jaren aan de ontwikkeling van assistentiesystemen, die de gebruiker zowel operationeel als informatief ondersteunen. Voorbeeld van een project is safe@home, waarin onderzoekers met stationaire 3D-sensoren een contactloos en onopvallend systeem voor de privé omgeving hebben gerealiseerd. Het systeem herkent het vallen en bewegingsloos op de bodem liggen van mensen en start daarop maatregelen, zoals het informeren van de buren of het waarschuwen van de alarmcentrale (112).

Mobiele robots zoals de Care-O-bot of de mobiele zorgassistent MoBiNa zouden met deze stationaire sensoren een netwerk kunnen vormen en na een val autonoom naar het slachtoffer kunnen rijden. Bovendien vormen ze een communicatieplatform voor de directe gesprekken met de alarmcentrale.

In het actuele project bouwen de wetenschappers van het Fraunhofer IPA verder op deze technologieën en ontwikkelen de stationaire sensoren voor de emotieherkenning en ook mobiele robotsystemen als interactie-en informatie-interface. De betrouwbare emotieherkenning vormt hierbij de grote uitdaging. Anders dan bij het vallen (dat wordt herkend aan de hand van het bewegingsverloop) kunnen bij een persoon emoties op veel manieren via gebaren of het gedrag van deze persoon worden geuit. De assistentiesystemen moeten deze emoties interpreteren en de reacties daarop aanpassen.

Partners in het project zijn ITK Engineering, Cognitec Systems, Sikom Software, Fraunhofer IPA, FZI Forschungszentrum Informatik, het Institut für Klinische Psychologie van de Klinikum Stuttgart en de BruderhausDiakonie.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven