Algemeen

Structuurdempers beveiligen kabelbaan

ACE structuurdempers Zipline 1
De structuurdempers bij de eindpositie van de Zipline verminderen een onaangenaam terugslageffect (foto's: ACE Stoβdämpfer).

Vanaf een gewicht van 30 kg, een lengte van 120 cm en een leeftijd van 8 jaar mogen waaghalzen de afdaling riskeren met de Zipline, een kabelbaan in het Oostenrijkse attractiepark Gröbming. Dat mag zonder vliegbrevet en kan zonder risico, dankzij structuurdempers uit de Tubus-familie van ACE Stoβdämpfer.

Wie graag met een kabelbaan naar beneden suist, zal zeker onder de indruk zijn van (volgens de exploitant) de grootste zipline van de Alpen. Adrenaline junkies suizen met een maximale snelheid van 115 km/u via een 2500 m lange kabel naar beneden. Maar veiligheid gaat boven alles: een draagconstructie met veiligheidsgordel zorgt voor maximale bescherming en comfort.

structuurdempers ACE Zipline 2
De aan de voorzijde gemonteerde structuurdempers van ACE remmen de botsing bij de aankomst van de Roperunner effectief af.

De constructie is onlangs door Engineering-Mechatronics uit Piesendorf (Oostenrijk) nogmaals verbeterd. Want tot voor kort verliep het afremmen niet zo soepel. Aan het eind van de kabel waren autobanden bevestigd. Deze dempen weliswaar de terugslag bij de eindpositie, maar toch is de klap nog een stuk heftiger dan bij de gondel voor kinderen. Dit is niet gevaarlijk, maar kan wel onaangenaam zijn. Om dit te verhelpen nam Engineering-Mechatronics contact op met ACE Stoβdämpfer.

Structuurdempers

ACE stelde de Tubus structuurdempers voor. Een groot voordeel van deze machineonderdelen is het kleine formaat. Deze zorgen behalve voor demping in de eindpositie voor extra beveiliging van de trolley op de kabel. Uit zeven productseries en meer dan 140 individuele producten wordt normaalgesproken op basis van zeer nauwkeurige berekeningen de meest geschikte structuurdemper gekozen. Maar bij de katrollen van de Roperunner werd hier bewust van afgezien.

Bij de voorbereiding werd, zoals gebruikelijk in de bergen, gewoon boerenverstand gebruikt. ACE maakt in andere gevallen altijd een nauwkeurige berekening maakt, maar in dit geval bleek het boerenverstand gelijk te hebben. De geleverde structuurdempers van het type TR67-40-OS doen hun werk uitstekend.

structuurdempers ACE Zipline
De Tubus structuurdempers van het type TR zorgen bij de kabelbaan voor lange, zachte rembewegingen.

Duurzamer en voordeliger

De uit thermoplastisch elastomeer vervaardigde elementen zijn onderhoudsvrij en klaar voor inbouw. Ze kunnen 23 Nm/slag bij langdurige belasting respectievelijk 33 Nm/slag in het geval van een noodstop opnemen. Hoewel de zipline beneden in het dal altijd afremt, kan deze beweging toch als noodstop worden aangemerkt. Want hoewel de afdaling slechts 1 minuut duurt, wordt de demper van slechts 67 mm doorsnede bij een slag van 40 mm gemiddeld elke 45 minuten een keer aangestoten. En dat gedurende 7 uur per dag.

Vergeleken met de onafgebroken inzet binnen de automatisering is DUS geen sprake van langdurige belasting. De Rubus gaat ongeveer 1 miljoen belaste cycli mee. Omdat het element dienst doet bij temperaturen van -40°C tot 90°C is het product ook geschikt voor de wintermaanden. De radiale demping zorgt voor een langdurige en zachte afremming. In andere gevallen zijn ACE producten met degressieve en lineaire kenmerken meer geschikt.

De producten uit de Tubus-reeks hebben gemeen, dat ze een voordelig alternatief voor hydraulische dempers zijn als geen nauwkeurige afremming nodig is. Ze hebben een langere levensduur en bieden een beter alternatief dan soortgelijke oplossingen met urethaan, rubberen demping en stalen veren. Niet alleen zijn de piloten zonder vliegbrevet helemaal tevreden met de Zipline, ook de inspectiedienst voor veiligheid klaagt niet.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven