Algemeen

Stootdempers beveiligen raffinaderij

stootdempers op afsluiters
De door Doedijns Group International (DGI) gemaakte actuator (foto: ACE Stossdämpfer)

Overdruk in pijpleidingen in raffinaderijen kan rampzalige gevolgen hebben. Bij overdruk moeten veiligheidsventielen daarom pijlsnel geopend kunnen worden. Het gebruik van elektrische aandrijfsystemen en remmen is echter meestal verboden, omdat een klein vonkje al kan leiden tot een explosie. Pneumatische aandrijvingen zijn normaalgesproken te langzaam en daarom niet geschikt. Doedijns Group International (DGI) en ACE Stoßdämpfer zijn er in geslaagd om deze gevaren met een oplossing op maat het hoofd te bieden.

In de Yanbu raffinaderij in Saudi- Arabië zorgen speciale compressoren voor de verdichting van gas en maken het vloeibaar. De machines moeten ervoor zorgen dat de druk in de buizen constant blijft. Is de druk te laag, dan worden ze automatisch ingeschakeld; is de druk te hoog, dan worden ze uitgeschakeld.

Afsluiter met pneumatische actuator

Om te zorgen dat de compressoren de druk zo gelijk mogelijk houden en tegelijkertijd optimaal tegen overdruk zijn beschermd, ontwikkelde DGI een afsluiter met een pneumatische actuator. Het bedrijf produceert deze in de eigen fabriek en levert die aan raffinaderijen over de hele wereld. Als daar het pneumatische besturingssysteem onverhoopt uitvalt of beschadigd raakt, zijn ter beveiliging van de installaties afsluiters ingebouwd.

Mochten de compressoren onverhoopt niet afschakelen bij de gewenste druk in de gasleiding, dan zou de druk in deze leidingen onverantwoord hoog kunnen oplopen, met alle mogelijke gevolgen van dien. In dat geval moeten de afsluiters razendsnel openen.

In combinatie met deze modules worden hydraulische industriële stootdempers gebruikt. Zij dienen voor het absorberen van de energie, die bij het openen van de veiligheidsventielen vrijkomt. De stootdempers remmen daarbij de zuigerstangen af van de pneumatische cilinders die zorgen voor het openen van de veiligheidsventielen.

Vijftig keer sneller open

Als we naar de details kijken, dan is het bijzondere van deze constructie de snelheid waarmee de afsluiters in noodgevallen worden geopend. Normalerwijze gebeurt dit met 1 seconde per inch.

Bij de raffinaderij in de haven van Yanbu zijn de pijpleidingen en daarmee ook de vereiste ventielen met 24“ echter heel groot. Daarmee duurt het 24 s voordat het veiligheidsventiel helemaal geopend is. Dat is in noodgevallen veel te langzaam; in Yanbu moest het tempo zo´n vijftig keer hoger liggen.

Daarin lag het kernprobleem voor de ingenieurs. Dergelijke noodgevallen komen bijna nooit voor, maar één keer is genoeg om de volledige constructie te verwoesten.” Met de Magnum industriële stootdempers van ACE werd hiervoor een pasklare oplossing gevonden.

Stootdempers als laatste man

Door het compacte formaat van de actuators koos het constructieteam voor industriële stootdempers van het type MA3325EUM, die in dit geval alleen bij een calamiteit in werking treden. Zij remmen de zuigerstang van de pneumatische cilinder af, als de afsluiters in geval van nood binnen 0,5 s open moeten gaan. Daarbij komt de stang van de luchtcilinder met volle kracht op de stootdemper. Die moet dan in staat zijn om de horizontaal bewegende zuigerstang in bedwang te houden. De Magnum-stootdemper van ACE fungeert dus als laatste man als de compressor bij overdruk niet vanzelf uitschakelt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven