Algemeen

Stoomcursus meettechnici bij Mikrocentrum

geslaagde meettechnici VDL ETG
De geslaagde cursisten met enkele betrokken medewerkers van VDL ETH en Mikrocentrum poseren trots voor de camera (foto: Mikrocentrum)

Na een drie maanden durend intensief traject mochten zeven medewerkers van VDL Enabling Technologies Group (ETG) medio november hun getuigschriften in ontvangst nemen. Zij hebben zich met een op maat gemaakte cursus van Mikrocentrum in deze korte tijd ontwikkeld tot meettechnici, een loopbaantraject waar normaal meerdere jaren voor staat.

Gerard Hermkens, Quality & EHS Manager bij VDL Enabling Technologies Group, legt uit waarom ETG deze stap nam. “Het vinden van vakbekwame meettechnici is niet eenvoudig. Daarom ontstond binnen VDL ETG het idee om deze experts zelf op te leiden. Dat is een hele uitdaging waarvoor we Mikrocentrum in de arm hebben genomen.

De lessen gaan bij aanvang terug naar de basis: tekeningen lezen en het werken met passer en een geodriehoek. Dat is een andere wereld dan waar wij ons in bevinden. ETG werkt met machines waar complexe, kritische meettechnische uitdagingen moeten worden overwonnen. Het is juist deze basis die zorgt dat we tot het gewenste niveau komen en dat is een grote uitdaging voor de cursisten.

Ik ben trots dat het gelukt is en deze groep nu als vakmensen praten en samenwerken met de 3D meetexperts bij onze organisatie. Samen zorgen we dat we de techniek kunnen leveren waar onze klanten om vragen.”

Stoomcursus voor meettechnici

Frank Bruls, Manager opleidingen bij Mikrocentrum nam de uitdaging aan. “VDL ETG gaf ons de uitdaging om binnen een korte tijd mensen op te leiden op het gebied van 3D meettechniek, geometrische meettechniek, tekeninglezen en vorm- en plaatstoleranties. Samen hebben we een ambitieus plan opgesteld om dit te realiseren; normaliter duurt het namelijk een aantal jaar om deze cursussen te voltooien.

Uiteindelijk resulteerde dit in een traject van drie maanden met in totaal vijftien bijeenkomsten, allen begeleid door één docent, Edo Kremer, een vakspecialist met een grote passie voor meten. We zijn trots op het feit dat alle cursisten met veel enthousiasme de opleiding tot meettechnici met goede cijfers hebben afgerond, een mooie prestatie!”

Snel maar compleet

Cursist Joris van Lieshout, Logistiek Engineer bij VDL ETG, vult Hermkens aan: “We leerden tijdens deze cursus het complete plaatje: van wat een tekening doet, wat er op een tekening hoort te staan en waarom, tot aan hoe tekeningen te interpreteren en welke maat op welke manier te meten.

De cursus gaf een goed beeld van potentiële fouten en hoe deze te signaleren. Niet alleen de punten vanuit de theorie, maar ook vanuit de praktijk kwamen aan bod. Denk bijvoorbeeld aan wat te doen wanneer er geen referentievlakken op tekening staan, hoe in die situatie vanuit het product te denken en hoe aan de hand daarvan metingen uit te voeren.

Daarbij leerden we waarom een meting wordt uitgevoerd: is het bijvoorbeeld om een machine bij te stellen of om een product goed te keuren? De cursus geeft een goed beeld van alle verschillende facetten en de doeleinden. Dit is waardevol voor iedereen die ooit met metingen te maken krijgt. Ik vond het een waardevolle cursus.”

Deze cursus is een bedrijfsintern maatwerktraject voor VDL ETG. Bij bedrijfsinterne cursussen zorgt Mikrocentrum voor een goede afstemming op de bedrijfsspecifieke situatie en de inzet van ervaren docenten die hun sporen in de praktijk hebben verdiend. Mikrocentrum is CEDEO-erkend.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven