Algemeen
Aandrijfconcept Steyr Konzept
De kleinere dieselmotor van de Steyr Konzept drijft een generator aan, die op zijn beurt de stroom verzorgt voor de vier wielen en de aftakas. (foto's: FPT Industrial)

Op de Agritechnica vakbeurs, die van 10-16 november in Hannover werd gehouden, presenteerden FPT Industrial en Steyr met de Steyr Konzept een nieuw, gezamenlijk ontwikkeld hybride tractorconcept. Dit is het resultaat van een project, waarbij de innovatie- en engineeringteams van beide merken nauw hebben samengewerkt. FPT Industrial en Steyr zijn beide merken van CNH Industrial.

Het geheel nieuwe aandrijfconcept is gericht op efficiëntie, prestaties, productiviteit en duurzaamheid. Het moet voldoen aan de eisen van de klant aan een trekker die hoge koppelpieken garandeert tijdens specifieke toepassingen.

Met de betrokkenheid bij de ontwikkeling van de Steyr Konzept onderstreept FPT Industrial zijn rol als systeemintegrator. Het bedrijf kan alle software- en hardware-elementen van complexe aandrijflijnen te beheren, combineren en controleren.

Het nieuwe concept kenmerkt zich door een nieuwe architectuur met een seriële hybride benadering. De dieselmotor is een compacte 4,5-liter viercilinder en komt in de plaats van de zescilinder die traditioneel op een dergelijk tractorprogramma wordt geïnstalleerd.

De diesel werkt op optimaal toerental als energiegenerator die accu’s laadt. De motor wordt losgekoppeld van de wielen; de tractie wordt geleverd door vier onafhankelijke elektromotoren die rechtstreeks in de wielnaven zijn geïnstalleerd.

Hybride tractorarchitectuur

De nieuwe aandrijflijn met elektromotoren op de wielnaven zorgt voor een geoptimaliseerd rendement en een evenwichtige massaverdeling. De kleinere verbrandingsmotor biedt voordelen op het gebied van brandstofverbruik en CO2-reductie.

De architectuur maakt de integratie van individuele motoren mogelijk, met een afzonderlijk ophang- en stuursysteem. Dit resulteert in vier volledig onafhankelijke, elektronisch gestuurde wielen, waardoor de veiligheid, de grip, het rijgedrag en de respons worden verbeterd.

Onafhankelijke wielnaafmotoren maken een goede tractiecontrole en energieterugwinning bij het remmen mogelijk en verminderen de rem- en bandenslijtage. De elektrische boost verbetert het dynamische gedrag en geeft de machinist het onmiddellijke extra koppel dat hij nodig heeft bij zware taken.

Steyr Konzept
FPT Industrial en Steyr presenteren met de Steyr Konzept een nieuw, gezamenlijk ontwikkeld hybride tractorconcept.

Diesel, elektro, mechanisch

De Steyr Konzept is uitgerust met een NEF45 motor, die een piekvermogen van 150 kW levert, terwijl 250 kW piekvermogen in de hybride versterkingsmodus is gegarandeerd. Het concept kan bij sommige specifieke trekkermissies een brandstofbesparing van 10% bereiken ten opzichte van pure diesel.

Traditionele trekkerwerkzaamheden worden uitgevoerd door elektrisch aangedreven hydraulische systemen en een mechanische aftakas. Voor een hogere precisie kan een extra motor kan worden toegevoegd om elektrische werktuigen aan te drijven.

Het accupakket is modulair, wat een belangrijk kenmerk is om het juiste elektrische autonomiebereik bij alle taken te garanderen. Dit zal een centrale rol spelen in toekomstige elektrificatieprojecten.

Flexibel aandrijfconcept

Met het hybride tractorconcept heeft FPT Industrial Steyr flexibele innovatieve aandrijflijnoplossingen geleverd die volgens de fabrikant de laatste stand van de techniek op het gebied van heavy-duty hybrides vertegenwoordigen.

Het concept is een nieuwe en belangrijke mijlpaal voor FPT Industrial, dat zijn strategie om innovatieve en duurzame oplossingen voor de markt te ontwikkelen voortzet. Het hybride concept onderstreept de positie van het merk als volledige systeemintegrator, zodat klanten kunnen profiteren van oplossingen voor elke industriële taak en toepassing.

1 reactie op “Steyr en FPT werken samen in hybride tractorconcept

  1. Karlie van de Vijver schreef:

    Als ontwerper en constructeur van verschillende 3 wiel aangedreven tractoren en hydraulisch aangedreven landbouw, wegenbouw en industriële machines ben ik altijd geïnteresseerd in innovatieve tractieaandrijvingen. Daarom spreekt mij deze hybride aangedreven tractor aan en wil ik daar graag meer van weten. Als het mogelijk is wil ik ergens zo’n tractor komen bekijken of hierover informatie ontvangen. Bij voorbaat dank

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven