Algemeen
Met één druk op de knop kan de reservoirdruk van hydrotanks via RFID-technologie contactloos worden vastgesteld – hier aan de hand van een bol-accumulator (foto's: Stauff)

De nieuwe reservoiradapters uit de series SBAA en SDAA zorgen in combinatie met de druksensoren uit de serie PT-RF en een geschikt registratieapparaat voor de contactloze bewaking van de reservoirdruk van hydropneumatische membraan- en bol-accumulatoren – snel, uiterst eenvoudig en zonder enig drukverlies.

Hierbij wordt de accumulator-adapter op de gasvulaansluiting van de accumulator geschroefd en wordt een permanente druksensor aan de zijkant aangebracht. Ook het naderhand uitrusten van bestaande installaties is zonder problemen mogelijk. De standaard op de accumulator gebruikte vulklep blijft hierbij aan de bovenste aansluiting van de aansluitadapter in gebruik. Reeds aanwezige vulinrichtingen kunnen zonder enige beperking verder op de vertrouwde manier worden gebruikt.

RFID-technologie

Druksensoren uit de serie PT-RF zijn (afhankelijk van de eisen) in staat om de in de hydraulica gangbare meetbereiken tussen 0 … 16 bar en 0 … 600 bar (relatief) met een hoge nauwkeurigheidsgraad van maximaal ± 0,5 procent gerelateerd aan de betreffende eindwaarde van het meetbereik vast te stellen. Het werkingsprincipe van de sensoren is gebaseerd op innovatieve RFID-technologie: De in het kader van een meting vereiste energie wordt via de antenne van het bijbehorende registratie- en weergaveapparaat contactloos overgedragen naar de druksensor, waardoor deze zonder interne of externe voeding en volledig draadloos werkt.

Reservoiradapters uit de series SBAA en SDAA kunnen probleemloos naderhand op gangbare membraan- en bolreservoirs worden geïntegreerd.

Relevante informatie

Als de druksensor met een druk op de knop wordt geactiveerd, wordt er binnen slechts 0,5 seconden een actuele meetwaarde vastgesteld en direct overgedragen aan het registratie- en weergaveapparaat. Daar verschijnt de waarde in het verlichte display en wordt het voor verdere evaluatie opgeslagen. Naast de eigenlijke drukwaarde wordt standaard ook andere relevante informatie verstrekt, waaronder datum en tijd van de meting alsmede het specifieke serienummer van de druksensor. Dit maakt een eenduidige toekenning van het meetpunt mogelijk – dit is een basisvoorwaarde voor een complete documentatie van de testresultaten. In het geïntegreerde geheugen van het registratieapparaat kunnen meer dan 15.000 van deze meetrecords worden opgeslagen. De standaard bijgeleverde software maakt evaluatie en verdere verwerking mogelijk van de eerder via de USB-interface overgedragen meetresultaten naar een pc of notebook.

Voordelen

De voordelen voor installatie-exploitant en onderhoudsmedewerkers liggen dankzij het gebruik van deze nieuwe technologie nu ook bij de bewaking van hydrotanks voor de hand: metingen kunnen uitermate eenvoudig, zonder ingewikkelde training en binnen enkele seconden met een druk op de knop uitgevoerd en veilig en overzichtelijk opgeslagen worden. Hierbij blijft het op- en afschroeven van manometers of andere meet- en weergaveapparaten achterwege. Dit zou immers overeenkomen met een tijdelijke opening van het systeem, tot verlies van reservoirdruk en als gevolg daarvan tot prestatieverminderingen kunnen leiden.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven