Algemeen

Stäubli presenteert nieuwe Scara-robot

Stäubli TS2 Scara-robot
De TS2-serie vierassige Scara-robots van Stäubli zijn modulair opgebouwd en voorzien van de eigen JCS aandrijftechniek. (foto: Paul Quaedvlieg).

Stäubli toonde op de Automatica zijn nieuwe Scara-robot serie TS2 waarmee de robotfabrikant  een nieuwe vermogensklasse betreedt. De volledig nieuwe ontwikkeling van de vierassige robot met het in eigen ontwikkelde JCS aandrijfsysteem maakt de kortst mogelijke cyclustijden mogelijk. Een nieuw hygiënisch ontwerp moet nieuwe toepassingsmogelijkheden in gevoelige omgevingen moet ontsluiten.

De nieuwe serie heeft niets gemeen met de voorgaande generatie. Stäubli heeft de nieuwe Scara-robots vanaf de basis opnieuw opgebouwd. De robots zijn nu modulair opgebouwd en beschikken over het eigen JCS aandrijfsysteem dat het bedrijf al gebruikt voor zijn zesassige robots. Deze technologie is de sleutel voor de toegenomen prestaties van de vierassige robot. Dankzij holle as technologie is een clean room ontwerp mogelijk, waardoor de externe leidingen tot het verleden behoren.

Het compacte gesloten ontwerpen met interne mediumen voedingsleidingen. Een volledig afgedichte behuizing, de pinole optioneel aan de bovenzijde beschermd door een deksel en met speciale schroeven gesloten, de aansluitingen naar wens onder de robotvoet verborgen en consequent vermeden dode ruimten zijn het resultaat van het hygiënisch ontwerp.

High speed Scara-robot

De nieuwe robotfamilie kent vier leden: TS2-40, TS2-60, TS2-80 en TS2-100. De nieuwe Scara-robots zijn compacter dan hun voorgangers en hebben minder plaats nodig.Met de nieuwe Scara-robots wil Stäubli zijn positie op de life sciences markt uitbouwen. De robots zullen al kort na de introductie beschikbaar zijn in gemodificeerde speciale uitvoeringen voor farma-, medische en voedingsmiddelentoepassingen. Ook komen er UL- en ESD-varianten.

De nieuwe high speed Scara-robots zijn er voor alle toepassingen. Er zijn standaardrobots voor montagetaken, maar ze kunnen met eenvoudige modificaties ook geschikt worden gemaakt voor gevoelige productieomgevingen. Zo kunnen alle TS2-modellen zonder verlies aan prestaties worden gebruikt met H1-oliën die toegelaten zijn voor toepassingen met levensmiddelen.

Stäubli TS2 Scara-robot
De nieuwe generatie vierassige Scara-robots kan ook aan het plafond worden bevestigd (foto: Stäubli).

Voor het eerst zijn de vierassige robots als optie met geïntegreerd gereedschapwisselsysteem te bestellen. Daarmee kunnen de robots automatisch zelf grijpers en gereedschappen wisselen, waardoor de beschikbaar bij bepaalde toepassingen aanzienlijk toeneemt. Maar grijper en gereedschap zijn met een bajonetsluiting ook snel met de hand te verwisselen. Alle medium- en signaalleidingen worden automatisch aangesloten.

Modulair ontwerp

Alle machines beschikken over dezelfde robotvoet als de zesassige generatie TX2. Ook de onderarmen, assen en aandrijvingen zijn bij bepaalde modellen identiek. Met de modulaire bouw wil Stäubli de levertijden voor de nieuwe Scara-robots aanzienlijk verkorten. Bovendien betekenen identieke onderdelen lagere productiekosten en minder voorraden reservedelen. Omdat het bedrijf nu zijn eigen JCS aandrijftechniek gebruikt is men niet meer afhankelijk van de leverbetrouwbaarheid van componentenleveranciers.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven