Algemeen

Spindelhefelementen tegen overstromingen

Spindelhefelement

Bij hoogwater kan de 17 ton zware voetbrug over de Tauber van de historische Duitse stad Wertheim am Main binnen 45 minuten tot een hoogte van 5,40 meter geheven worden. De oevers aan beide zijden van de rivier de Tauber werden afgegraven om  vier spindelhefelementenen van Grob te verbergen en de bruggenhoofden van een robuust fundament te voorzien. Deze gevestigde technologie garandeert een synchrone beweging.

Wertheim am Main is een historische Duitse stad, die dateert uit de Middeleeuwen. Eeuwenlang geplaagd door overstromingen van de rivier de Tauber, zochten de inwoners van de stad een voordelige oplossing om schade aan het gebied in de toekomst te beperken.

In 1967 is een voetbrug over de Tauber geplaatst. In de afgelopen 45 jaar is de Tauber talloze keren overstroomd en is de houten brug, gebouwd op een constructie van stalen balken, regelmatig gerepareerd of zelfs herbouwd.

Scheiber Engineering Consultancy in Stuttgart kreeg de opdracht een brug te ontwerpen, die zou harmoniseren met de historische omgeving, veilig en gemakkelijk voor de burgers toegankelijk zou zijn, en eenvoudig kon worden verwijderd tijdens overstromingen. Het resultaat was een hefbrug van 31 m lang met een massa van 17 ton.

Mogelijke oplossingen

Nadat het voorstel voor een kettingaandrijving door de onooglijke draagconstructie was verworpen, werden twee mogelijke oplossingen bekeken. De ene toepassing maakte gebruik van hydrauliek, de andere van spindelhefelementen van Grob (in Nederland vertegenwoordigd door Axis & Stuifmeel Techniek).

Detail hefspindelelementDe hydraulische oplossing viel af door omgevingsfactoren en het gevaar van verontreiniging van de rivier mocht het hydraulische systeem gaan lekken. Daardoor kreeg het ontwerp met spindelhefelementen de voorkeur.

De overs aan beide zijden van de rivier de Tauber werden afgegraven om het mechanisme te verbergen en de bruggenhoofden van een robuust fundament te voorzien. De keuze viel op vier Grob spindelhefelementen, aangedreven door een set elektromotoren. Deze gevestigde technologie garandeert een synchrone beweging.

Bij hoogwater kan de 17 ton zware constructie binnen 45 minuten tot een hoogte van 5,40 meter geheven worden. Sensoren detecteren een eventuele ongelijke beweging en corrigeren deze dan onmiddellijk.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven