Algemeen
Schokbelastingen en trillingen zijn vaak voorkomende verschijnselen in houtbewerkingsfabrieken (Foto: Sergei Pronin|Dreamstime.com)

Een fabrikant van MDF-platen schakelde onlangs over naar speciale sferische rollagers voor de rollenbaan van zijn slijpmachine. Een ingreep die de levensduur van de lagers verlengt van twee-drie maanden tot meer dan een jaar. En een besparing van 13.400 euro dankzij minder het minder vaak lagers verwisselen en minder stilstand.

Schokbelastingen en trillingen zijn vaak voorkomende eigenschappen bij houtbewerkingsmachines. Deze zijn van invloed op de algemene prestaties van de lagers. Toen het bedrijf elke twee tot drie maanden geconfronteerd werd met voortijdige uitval van de lagers, deed de fabrikant van de MDF platen een beroep op de expertise van NSK en haar AIP programma. De fabrikant stelde een levensduur van ten minste één jaar voorop, waarmee de installatie enkel nog gepland onderhoud behoeft.

Lagerschade door schokbelasting en trillingen

De gespecialiseerde engineers van NSK startten met een volledige analyse van de aanvraag en een nauwgezette studie van het ontwerp van de machine en de bedrijfsomstandigheden. Als gevolg van dit onderzoek werd de lagerschade toegeschreven aan schokbelastingen en trillingen. NSK raadde het gebruik aan van haar speciale gamma trilzeeflagers met tweerijige tonlagers, die voor de test ter beschikking gesteld werden.

Geplande onderhoudsbeurt

De resultaten van de proef toonden een verlengde levensduur van de lagers tot 10.000 uur, wat voldeed aan de eisen van het verwachtingen van de MDF-fabriek. De voorgaande kostenpost van 13.400 euro per jaar, te wijten aan de stilstand van de productie en het vervangen van de lagers, werd zo volledig geëlimineerd. Na 14 maanden werden de lagers van NSK in het kader van een geplande onderhoudsbeurt vervangen.

Stevige messingkooi uit één stuk

Het NSK gamma van duurzame trilzeeflagers met tweerijige tonlagers is ontworpen voor ruwe werkomgevingen, met name die waar terugkerende trillingen een probleem vormen. De lagers worden geleverd met een nauwkeurig gefreesde en stevige messingkooi uit één stuk. Verdere kenmerken zijn onder andere het hoge niveau van oppervlakteafwerking van de kogels en de binnen/buitenring en de walsen die dankzij een warmtebehandeling beter beschermd zijn tegen scheuren door trillingen en schokbelastingen.

Het gamma trilzeeflagers beschikt over een kooi uit messing

Dankzij deze eigenschappen garanderen de trilzeeflagers van NSK minstens een tweemaal langere levensduur dan conventionele lagers, terwijl de dynamische en statische belastingwaarden minstens met een factor 1,25 verhoogd kunnen worden. De lagers kunnen geleverd worden in diameters van 40 tot 200 mm.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven