Algemeen
Aerzen Hoyer Motors
Om de compressorsystemen aan te drijven, gebruikt Aerzen zes 200 kW IE3-motoren van Hoyer

Een nieuwe set op maat gemaakte schroefcompressoren zal een trio van cementbulkschepen in staat stellen hun lading snel en efficiënt te lossen. De ingenieurs van Aerzen Nederland gingen de uitdaging aan om een robuust en betrouwbaar compressorsysteem te ontwerpen dat past in de beperkte ruimte op de bulkschepen. Voor de aandrijving werd gekozen voor een set bijzondere elektromotoren.  

Een pneumatisch ladingtransportsysteem aan boord is een groot voordeel voor een cementbulkschip. Als een reusachtige stofzuiger zuigt het systeem het cement op en pompt het onder overdruk naar buiten, zodat het schip zijn bulklading snel kan lossen zonder afhankelijk te zijn van havenfaciliteiten.

Dit verkort de tijd die in de haven wordt doorgebracht en verhoogt de flexibiliteit van de routes die het schip kan bedienen. Een ander belangrijk voordeel van pneumatisch transport ten opzichte van mechanische cementbehandeling is dat het absoluut stofvrij is.

Hoge betrouwbaarheid vereist

Het is begrijpelijk dat aan dergelijke kritieke apparatuur hoge eisen worden gesteld op het gebied van betrouwbaarheid en kwaliteit. Een pneumatisch cementtransportsysteem moet snel enorme hoeveelheden veeleisende lading verplaatsen en vaak onder zware omstandigheden. En als het systeem defect raakt, kan het schip niet laden of lossen.

Dus toen de systeemintegrator een set compressoreenheden nodig had voor drie cementbulkschepen, wendde hij zich tot Aerzen Nederland, dat een uitgebreid portfolio van duurzame compressoren en blowers heeft.

Met een ervaren staf van ingenieurs, technici, en testfaciliteiten, heeft Aerzen Nederland honderden op maat gemaakte pakketten geleverd, waaronder speciale oplossingen voor industriële en offshore compressoren.

Duurzame schroefcompressoren

Voor dit project was een op maat gemaakt compressorsysteem nodig om te voldoen aan de eisen met betrekking tot vermogen, betrouwbaarheid en afmetingen. Voor de meeste industriële installaties op het land is een standaardcompressor meestal voldoende, maar aan boord van een schip is de ruimte beperkt.

Aerzen koos hun VMX oliegeïnjecteerde schroefcompressor als basis voor de units, die door het bedrijf werden ontworpen en gebouwd volgens de specificaties van de klant. Het systeem zal worden gecompleteerd met een pre-inlet blower set, ook ontwikkeld door de Nederlandse Aerzen dochteronderneming.

“Als partner van de cementindustrie gedurende vele jaren, kennen wij de hoge eisen als het gaat om het pneumatisch transport van veeleisende bulkmaterialen. Onze VMX compressoren hebben bewezen betrouwbaar te zijn voor dit soort toepassingen over de hele wereld. Zowel in diesel aangedreven configuratie als aangedreven door elektromotoren,” aldus Siert Wiersema, Deputy Manager voor Aerzen Nederland B.V.

Oranje IE3-motoren

Om de compressorsystemen aan te drijven, gebruikt Aerzen zes 200 kW IE3-motoren van Hoyer. Aerzen heeft er alle vertrouwen in dat Hoyer aan hun verwachtingen voor kwaliteit en betrouwbaarheid voldoet. En ondanks aanzienlijke logistieke uitdagingen als gevolg van Covid-19, werden de motoren binnen 10 weken geleverd vanuit de Hoyer productie.

“We hebben een goede samenwerking, technische ondersteuning en een concurrerende projectprijs voor de zes motorunits ervaren. Hoyer leverde de motoren in een speciale oranje kleur, passend bij de rest van het systeem. Bij het testen van de aggregaten in onze werkplaats bleken de prestaties uitstekend te zijn, dus we verwachten een mooie toekomst voor deze compressoraggregaten,” aldus Siert Wiersema.

De zes Hoyer elektromotoren voor dit project zijn 200 kW IE3 hoogrendements elektromotoren voor maritieme toepassingen. Ze hebben aangepaste asafmetingen, een B3R montage, NU lagers aan de aandrijfzijde en een speciale RAL2003 kleur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven