Algemeen

Software-ontwikkeling gebaseerd op model

software-ontwikkeling gebaseerd op model van DFKI
De resultaten van het D-Rock project worden geëvalueerd met de robot Mantis aan de hand van een scenario uit de Darpa Robotic Challenge (foto: DFKI GmbH/ Kai van Szadkowski)

In het project D-Rock ontwikkelt het Robotics Innovation Center van het Deutsche Forschungszentrum für Künstliche Intelligenz (DFKI) onder leiding van prof. dr. Frank Kirchner een software-frame, dat het mogelijk maakt om door modellering en modulering de bouw en exploitatie van high performance robotsystemen te realiseren.

Robots vinden op dit moment in heel veel gebieden een toepassing, zoals in de productiehal, in de operatiekamer of in de diepzee. Steeds meer geavanceerde taken vereisen daardoor ook steeds complexere systemen.

De uitdaging voor de robotica bestaat er momenteel in, om systemen te ontwikkelen, die in staat zijn om complexe opdrachten uit te voeren op een efficiënte en zo goedkoop mogelijke manier. Wetenschappers van het Robotics Innovation Center benadrukken daarom bij de software ontwikkeling de modulering, om zodoende de componenten efficiënt weer te kunnen gebruiken. Zij ontwikkelden in 2009 al de Robotics Construction Kit (Rock), een software-kader, dat volgens een bouwdoos principe modulaire tools voor de programmering van robots genereerde.

Het project D-Rock, dat door het ministerie van onderwijs en onderzoek (BMBF) met twee en een half miljoen euro gedurende drie jaar wordt ondersteund binnen de projectgroep Softwaresysteme und Wissenstechnologien (PT-SW) van het Deutsche Zentrum für Luft- und Raumfahrt e.V. (DLR) , bouwt hierop verder.

Hapklare brokken

Het bijzondere aan D-Rock is naast de modulering de uitgebreide gemodelleerde aanpak, waardoor de complexiteit van de software beter beheersbaar wordt voor de programmeur. De modellen beschrijven niet alleen hoe aparte componenten kunnen worden gebruikt, maar maken ook automatisch beheer mogelijk. Behalve de software bevat het modelleren ook de hardware en het gedrag van de systemen.

Het gedrag van het systeem wordt getoond op de software en omgekeerd ook op de hardware. Wanneer de software wordt uitgevoerd, wordt de toestand van het systeem vergeleken met de modellen. Op deze manier is steeds een dynamische configuratie van het systeem mogelijk, waardoor de robot beduidend flexibeler op onvoorziene situaties kan reageren.

Software tools

Het resultaat van het D-Rock project bestaat uit een set software tools, als aanvulling op het Rock platform. De effectiviteit van de aanpak wordt met behulp van de in het DFKI-project LIMES ontwikkelde robot Mantis gedemonstreerd in een scenario uit de Darpa Robotics Challenge, een internationale robot wedstrijd voor de bevordering en ontwikkeling van technologieën, die bij reddingswerkzaamheden kunnen worden gebruikt. Mantis is een robot met zes benen, die de voorste ledematen ook kan gebruiken voor manipulatie.

Het scenario beschouwt een gestandaardiseerde en zodoende vergelijkbare opdracht, waarbij een door puin geblokkeerde deur zelfstandig kan worden vrijgemaakt en worden geopend. De toepasbaarheid van de ontwikkelde tools wordt bovendien geëvalueerd aan de hand van een industriële gebruikersstudie.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven