Algemeen
Nieuwe SMC veiligheidsventielen VP-X555 en X585 voldoen aan ISO 13849-1 (foto: SMC)

Productieveiligheid is een zorg van operators en ontwerpers die de ISO 13849-1 norm naleven. Met de introductie van de nieuwste 3-poort magneetventielen helpt SMC haar klanten om aan deze norm te voldoen. De VP-X555 en X585 zijn specifiek ontwikkeld voor gebruik in categorie 3 en 4. Ze vormen een uitbreiding op het bestaande SMC-assortiment veiligheidsventielen (VP-X536, VP-X538 en VG-X87) die voldoen aan ISO 13849-1.

Sinds ISO 13849-1 van kracht is geworden, is het naleven van internationale normen voor machineveiligheid een absolute must voor fabrikanten en ontwerpers. Nauw samenwerken met haar klanten en begrijpen welke uitdagingen zij ervaren, betekent dat SMC voortdurend veiligheidsoplossingen biedt die voldoen aan ISO 13849-1. Deze norm omschrijft specifieke veiligheidseisen en richtlijnen met betrekking tot ontwerp en integratie van veiligheidsgerelateerde onderdelen van besturingssystemen, ook voor het schrijven van software.

Geïntegreerde ‘soft startup’

De twee nieuwe modellen hebben een geïntegreerde ‘soft startup’ functie die de druk van het pneumatisch systeem geleidelijk opvoert om veiligheid te garanderen. Bovendien zijn de VP-X555 en X585 ook voorzien van twee ontluchtingsventielen. Mocht één ventiel niet functioneren, dan kan de restdruk nog worden vrijgegeven via het andere ventiel, met behoud van de veiligheidsfunctie.

De VP-X555 en X585 beschikken over een instelbare smoring en vaste doorlaat om de druk gemakkelijk aan te passen. De nieuwe ventielen hebben een behuizing volgens beschermingsklasse IP65, keuze uit diverse eindschakelaars en zijn modulair aan te sluiten op FRL-units. Daarmee zijn ze zeer flexibel en veelzijdig in talrijke toepassingen.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven