Algemeen

SMC grijpers voor UR cobots (video)

SMC grijpers voor UR
SMC heeft grijpers ontwikkeld om vlekkeloos samen te werken met de cobots van Universal Robotics (foto: SMC).

SMC Corporation of America en Universal Robots zijn een nauwe samenwerking aangegaan op het gebied van cobots. De Deense robotfabrikant heeft op een vakbeurs in Chicago magnetische grijpers van SMC met UR+ certificering gepresenteerd. De grijpers zijn ontwikkeld en gecertificeerd om vlekkeloos samen te werken met de cobots van het merk.

De grijper wordt geleverd als ‘plug and play’ component voor het oppakken, verplaatsen en positioneren van ferromagnetische werkstukken met onregelmatige, poreuze of kwetsbare oppervlakken. Deze werkstukken kunnen niet met traditionele vacuümsystemen of mechanische grijpers worden verwerkt.

UR+ platform biedt voor SMC mogelijkheden om direct te gebruiken oplossingen voor cobots te leveren. De drempel naar automatisering wordt daarmee voor zowel grote als kleinere klanten lager. De keuze om medeontwikkelaar te worden van het UR+ programma van Universal Robots lag voor SMC de hand, omdat de technologische expertises goed aansluiten. SMC wil verder groeien met het UR+ programma door een gecertificeerd aanbod te ontwikkelen op basis van zijn uitgebreide grijperassortiment.

Grijpersysteem

SMC Corporation of America voorziet de UR cobots van een complete oplossing. De set bestaat uit de magnetische grijper (MHM-serie), adapterplaten, naderingschakelaars, slangen, koppelingen en de URCap plugin voor eenvoudige integratie en programmering. Het elektrisch bediende magneetventiel uit de SY-serie, met hoge betrouwbare prestaties, maakt de oplossing compleet.

De adapterplaat, magnetische grijper en het magneetventiel worden aan de robot gemonteerd. Vervolgens wordt de kabel op de UR-poort aangesloten en daarna de luchttoevoer. De magnetische grijper heeft een sterke magneet die aan de zuiger is bevestigd.

Als een werkstuk gereed is om te worden opgetild, wordt een signaal naar het ventiel van de luchttoevoer gestuurd, zodat de zuiger met de magneet uitschuift. Hierdoor komt het magnetische veld dicht bij het werkstuk en kan deze worden opgetild. Door het variëren van de dikte van de stootring is de magnetische kracht eenvoudig te regelen. Zodra het werkstuk zich op de gewenste plek bevindt, wordt de zuiger met de magneet ingetrokken. Daarmee verzwakt het magnetische veld en wordt het werkstuk losgelaten.

Onderstaande video laat zien hoe de toegepaste magnetische grijper werkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven