Algemeen
SmartSignal bij Statoil
Statoil heeft gekozen voor de Proficy SmartSignal diagnosesoftware van GE Intelligent Platforms (foto: Harald Pettersen).

Om de beschikbaarheid en betrouwbaarheid van zware roterende apparatuur zoals gasturbines , generatoren en compressoren te verbeteren, heeft Statoil gekozen voor de Proficy SmartSignal diagnosesoftware van het Industrial Performance and Reliability Center (Industrial-PRC) van GE Intelligent Platforms. In eerste instantie gaat het om installaties op zee, maar men overweegt uitbreiding naar voorzieningen op het vasteland en andere regionale business units,

Statoil, met hoofdkantoor in Stavanger (N), is het grootste olie-en gaswinningsbedrijf op het Noorse continentaal plat. Behalve op het vasteland gebouwde installaties voor gasverwerking, overslag voor ruwe olie, raffinage en methanolproductie beschikt de onderneming over meer dan dertig offshore-platforms.

Keuze voor SmartSignal

De onderneming was op zoek naar een beproefde oplossing met korte terugverdientijd en overtuigende kwaliteit van uitvoering. Na een openbare aanbesteding koos Statoil voor de SmartSignal oplossing van GE Intelligent Platforms. Bij de keuze lagen de zwaartepunten op zowel de technische oplossing als de commerciële aspecten. GE had voor de uitrol en inbedrijfstelling voor de vijftig fabrieksonderdelen maar iets meer dan acht weken nodig. Statoil wil de gebruiken voor voorspellende analyse van data van installaties.

De Proficy SmartSignal voorspellende diagnosesoftware identificeert problemen in installaties en helpt onverwachte productiestilstand te voorkomen. De software identificeert aanstaande fouten door prioriteitdiagnose van de vermoedelijke oorzaken van afwijkende bedrijfstoestanden. Deze bewaking en diagnose gebeurt 24 uur per dag en zeven dagen per week. Industrial-PRC bewaakt wereldwijd meer dan vijftig locaties en vierduizend en verwerkt daarbij terabytes per dag om systeemstoringen te voorspellen.

Voorspelling van bedrijfstoestand

De oliemaatschappij ziet de toevoeging van Proficy SmartSignal als de optimale oplossing voor een vroege diagnose voor zijn gasturbinepark en de vele geïnstalleerde Bently Nevada –systemen. De implementatie moet de onderneming ondersteunen bij het ontwikkelen van een volledig pro-actieve bedrijfsvoering.

In GE’s Industrial-PRC werken deskundigen op het gebied van olie- en gaswinning, wat door de juiste aansluiting van de SmartSignal oplossing op zijn processen voor Statoil een hoge toegevoegde waarde en een laag risico betekent. Proficy SmartSignal past goed bij de bestaande werkprocessen en de software tools die Statoil gebruikt in zijn conditiebewakingscentrum.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven