Algemeen

Smart Industry in de maakindustrie

Het rondetafelgesprek vond plaats met een aantal machine- en gereedschapleveranciers over de manier waarop in de maakindustrie invulling wordt gegeven aan begrippen als Smart Industry en IIoT (foto: Michel Zoeter)

Hoe maakt u het? Een vraag die altijd al leeft, maar onder het gesternte van Smart Industry en Industrie 4.0 aan betekenis wint. We spraken met een aantal machine- en gereedschapleveranciers over de manier waarop in de maakindustrie invulling wordt gegeven aan begrippen als Smart Industry en het Industrial Internet of Things (IIoT).

Smart Industry staat momenteel hoog op de agenda van de Nederlandse maakindustrie. Machines, industriële ketenschakels, mensen en internet worden daarbij in een industrieel Internet of Things gekoppeld tot een omgeving waar slim gebruik wordt gemaakt van de mensen en middelen. De reden daarvoor kan verschillen. Sommige producenten zullen met het ‘smart’ maken van hun productie en processen streven naar meer productieflexibiliteit. Het liefst zo flexibel dat batchgrootte 1 werkelijkheid wordt. Maar ook processen kunnen efficiënter, flexibeler of effectiever worden uitgevoerd. Jaap Bazuin van Heidenhain Nederland over de Smart Industry ontwikkeling: “De technologie en producten die veel van ons leveren, bevatten al alle of nagenoeg alle ingrediënten die voor Smart Industry nodig zijn. Ik denk dat het daarbij niet zo zeer om de batchgrootte gaat maar meer om verbetering van de efficiëntie. Daar zijn onze ontwikkelingen ook op afgestemd.”
Anton van Zeijst van Bemet International ziet belangrijke voordelen voor de processen van de maakindustrie: “Door de ontwikkeling naar Smart Industry moet veel productiebedrijven zich nadrukkelijker bezig houden met de inrichting van en voorbereiding op het productieproces. Als dat goed wordt gedaan, kan de stap naar Industrie 4.0 worden gemaakt. En als dan uiteindelijk een keer batchgrootte 1 nodig is, dan zijn daarvoor alle randvoorwaarden gecreëerd.”
Ingrid Coffeng van Dymato: “De nadruk op die batchgrootte van 1 is voor veel klanten niet aan de orde. Het overgrote deel is actief in een wereld waar kleinere of grotere series worden geproduceerd. En dat vraagt weer om een heel andere benadering.” Bram Koning van Cellro benadert het vraagstuk procesmatig: “Met de ontwikkeling richting Smart Industry raakt het begrip voorraad steeds verder uit beeld. Bedrijven willen geen …..

Lees het volledige artikel in het mei/juninummer van Aandrijftechniek.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven